in ,

Trónfosztás a csabacsűdi falunapon, egy kis „égi segítséggel”

Mindenki dolgozik, rohan, saját magával van elfoglalva. Azok a régi szép idők, amikor még a családok összejártak, elmúltak. Itt legalább találkozunk újra a rokonokkal, barátokkal – fogalmazza meg a csabacsűdi falunap legnagyobb értékét Sovány Pál. A Csabacsűdi Baráti Kör Hagyományőrző Egyesület ügyeletes főszakácsa azt mondja, bár a községben mindenki tudja, ki kinek a rokona, ezek a kötelékek az utóbbi évtizedekben fellazultak. Abból az idős generációból, akik összetartották a családokat, sokan eltávoztak, a fiatalok pedig egyre ritkábban járnak haza. Épp ezért különösen meg kell becsülni ezeket a közösség alkalmakat.

A június 24-i falunap délelőttjén hagyományosan a gasztronómiáé volt a főszerep. A nevezők 5 kg sertéshúst kaptak, amiből bármilyen tájjellegű vagy reform ételt készíthettek. Idén 12 csapat tüsténkedett a bográcsok körül, köztük a kétszeres győztes „Csabacsűdi betyárok” névre keresztelt család. Sátor helyett egy vesszőből font kerítés mögött terítettek meg, és a betérő vendégeket házi készítésű kecskesajttal, kolbászokkal, foszlós kaláccsal és különleges zöld dió befőttel kényeztették.

– A húst pörköltalapként tettük fel, de megbolondítottam egy kis füstölt kolbásszal, sonkával, a tetejét pedig savanyú káposztával. Erre fogunk még halmozni kenyértésztából készült, kelt gombócokat, amik majd a gőzben megfőnek – magyarázza Tusjak Andrásné annak az ételnek az összetevőit, amivel a zsűrit is el szeretnék elkápráztatni.

Hozzájuk hasonlóan a legtöbben sertéspörkölt alapban gondolkodtak. Néhányan azonban kiléptek a magyaros gasztrokultúrából, és grillezett húsokkal, brassói aprópecsenyével vagy rablóhússal kísérleteztek.

– Főleg vidékről érkeznek a vendégeink, akik nagyon szeretik a házias ízvilágot – avat be a kulináris trendekbe Pauló Zsolt zsűrielnök, a Liget Wellness és Konferencia Hotel főszakácsa. – Úgy érzem, hogy visszafelé megyünk az időben, ma ismét nagyanyáink ételei kerülnek elő, megújult formában.

A főzőversennyel párhuzamosan a sportpályán focimérkőzések zajlottak, amelyen a felvidéki testvértelepülés is részt vett. A játékban Csata polgármestere, Csákvári Marian is hősiesen helytállt, pedig alig kétórányi alvás után vágott neki a többórás utazásnak.

– Fontosnak tartom, hogy megismerjük ennek a vidéknek a kultúráját. Úgy érzem, hogy minél jobban elmélyedek benne, annál jobban szeretem ezeknek az emberek az egyszerűségét, nyíltságát, közvetlenségét. A polgármester és az itt élők rendkívül kedvesek és barátságosak, amit igyekszünk mi is meghálálni – mondja a 60%-ban magyar lakta felvidéki község első embere.

Molnár József polgármester megnyitó beszédében ezúttal a megszokottal ellentétben szomorú hangnemet ütött meg, mégpedig annak apropóján, hogy a rendezvényen már nem lehetett jelen a nagyközség szülötte, dr. Sindely Pál. Mint mondta, a lokálpatrióta pedagógus napokban bekövetkezett halála mindenkit mélyen megrázott, és ezúton is köszönettel adóznak az alig néhány hete befejezett munkájáért, a Csabacsűdi emléktöredékek című helytörténeti kötetért.

A rendezvényen tiszteletét tette Dankó Béla országgyűlési képviselő és Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője is. Kérdésünkre válaszolva a térség politikusa arról beszélt, hogy a demográfiai tényezők és az elvándorlás egy-egy ilyen rendezvénybe is begyűrűzik. Véleménye szerint az egy természetes folyamat, hogy a fiatalok világot látnak, gyarapítják a tudásukat, a problémát szerinte inkább az jelenti, hogy visszatérve lakóhelyük környékén csak nehezen találnak munkahelyet. Ez leginkább a többdiplomásokat sújtja, amin remélhetőleg részben enyhíthet az épülő M44-es.

A nap során felléptek a Hársliget Óvoda csöppségei, a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör, a Csatai népdalkör, Liska János, valamint a Szilver Táncsport Egyesület táncosai is. A rendezvény sztárvendégei Tóth Éva és Leblanc Győző voltak, míg az esti jó hangulatról Sláger Tibó gondoskodott. A gyerekeket egész nap ugrálóvár és játéksarok várta, az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség főzőteamje pedig rendkívül jutányos áron 800 adag ételt osztott ki.

A focimérkőzéseket végül a kardosi csapat nyerte. A második Szarvas lett, a rangos harmadik helyen pedig Békésszentandrás végzett. A legsportszerűbb csapat díját Csata, a legtechnikásabbét Csabacsűd érdemelte ki. A legjobb kapusnak Török Adriánt (Csata) választották, a torna legjobb játékosának pedig Brlás Jánost (Kardos). A gólkirályi címet Truczka Tamás (Szarvas) érdemelte ki, míg a legsportszerűbb játékos Klucska Attila (Csata), a legtapasztaltabb játékos pedig Rozsán Csongor (Szarvas) lett.

A triplázás ezúttal a „Csabacsűdi betyároknak” nem sikerült, de a képzeletbeli dobogó harmadik fokára felállhattak. A babérokat az evangélikus egyház csapata aratta le, második helyen pedig a „Csabacsűdi kiskukták” végeztek. A zsűri különdíjjal jutalmazta CLUBNETCET egyesületet.

Öregdiákok a régi könyvtárban

Botta Tibor tanítványai a víz fölött