in , , ,

A Balkán Kobra Szarvasra érkezett

Szombaton este a Szarvasi Vízi Színház színpadán a MTT VI. Nyári Fesztiváljának hatodik előadásán Ivan Kušan – Tasnádi István Balkán Kobra című zenés komédiáját láthatták a nézők, a Békéscsabai Jókai Színház tolmácsolásában, Katkó Ferenc rendezésében. Az előadást a siketek és gyengén hallók részére Vörös Zsolt jeltolmács jelelte, aki szokásához híven egymaga játszotta el az összes szerepet nem csak jelelve, hanem testbeszéddel is.

Ivan Kušan Galócza című műve a harmincas években játszódik, amelyből Tasnádi István a történetet a kilencvenes évekbe helyezte, ami időben közelebb áll a nézőkhöz. Az előadást látva, a hangulat, amit legtöbben Emir Kusturica szerb filmrendező, zeneszerző filmjeiből, dalaiból ismernek, talán ismerős lehet.

Adott egy feleség Ankica, (Komáromi Anett), aki úgy dönt, megöleti gazdag, seftelésből élő férjét Juraj Ardonjakot (Csomós Lajos), ezért minden szóba jöhető férfit megkér erre a munkára. Így jelöltté válik a feladatra férje félénk, megfelelni vágyó, érzelmes titkára, Miroszláv Frankics (Gulyás Attila), Ankica szeretője, Borisz Mozsbolt (Czitor Atilla) és a rend őre, Adam Zsazsics (Szabó Lajos) rendőrtizedes. Végül Joszip Zeljics (Katkó Ferenc), akit Juraj kisemmizett, Ankica biztatására keresi meg Jovo Sztaniszavljevics Kobrát (Tege Antal), a rettegett gengsztert, hogy oldja meg a feladatot. Kobra vállalja a munkát, segítőtársa Joszip lesz.

Katkó Ferenc rendező egy életérzést vitt színpadra, ahol minden alak, minden figura mást képvisel, ettől vált színessé, érdekessé. Az előadás az első perctől kezdve tüzes pörgő, jókedvű játék – karikatúra –, ahol a színészek maguk is élvezik a játékot. Olyan hőfokon égnek, hogy a közönséget magukkal viszik és nem is engedik el az előadás végéig. Minden színész játékában érezhető, nem játsszák, élik a darab adta figurákat. És ez adja meg a darab hangulatát, ettől jók a poénok, mert nincs erőlködés, laza a játék, melybe a színészek szívüket, lelküket adják. A közönségnek pihenni sincs ideje két nevetés között.

Csomós Lajos Juraj Ardonjak alakjában megmutatta a gazdag, de iskolázatlan vállalkozót, aki mindenből pénzt „csinál”, ám gátlástalan mind az üzleti életben, mind a szerelemben feleségével és a szeretőjével, Tonkával (Liszi Melinda) szemben is. Csomós Lajos humorral, energikusan és kitűnően alakította szerepét. De feleségét sem kell félteni! Ankica szerepében Komáromi Anett rámenős, vehemens, merész. Temperamentuma bámulatos. Ahogy hadvezérként irányítja a férfiakat, akik mind eszüket vesztve mennek, és teszik, amit mond egyszerűen lenyűgöző. Ezért nem váratlan az előadás vége sem…

Jovo Sztaniszavljevics Kobra megszemélyesítése, Tege Antal alakításában mesteri. A rettegett Kobra már nem a régi, rosszul lát, a pisztolygolyóit nem a pisztolyba, hanem rendszeresen mellé tölti, késével megvágja kezét, ám ezeket jól leplezi. De hozza az összes filmes hőst, mert ettől gondolja magát rettenthetetlennek. Játéka, hanghordozása, tánca bámulatba ejtő. Mozdulatai emlékezetesek maradnak. A hab a tortán több jelenete végén: I am the hero! – Én hős vagyok! – felkiáltása, és a hozzá tartozó mozdulat. Briliáns alakítás!

Gulyás Attila pontosan, szépen építi fel szerepét. Miroszláv Frankics figurája nem egy ésszel megáldott, de nagyon jóindulatú, megfelelni vágyó, érzelmes filmekért rajongó romantikus titkárát nagyon szerethetően, esendően alakította. A legnyugodtabb figura Joszip Zeljics. Katkó Ferenc Zeljicskén békét szerető ember lenne, ha nem semmizte volna ki főhősünk Juraj Ardonjak. Hogy visszakapja földjét és házát, megígéri Ankicának, hogy segít neki megöletni férjét, így visszakapja mindenét. Katkó Ferenc Joszip szerepét kedves, humoros, gyermeki ártatlansággal, nyugalommal játszotta, éppen ezért emlékezetes, orgánuma senkihez nem hasonlítható.

Szabó Lajos szerelmes Adam Zsazsics rendőrtizedese szenzációs alakítás. A színész jelenetei a színpadon most is emlékezetesek maradnak. Czitor Attila Borisz Mozsboltként a legellentmondásosabb figura, mert mintha maga sem tudná mit is akar valójában. Ő is csendesebb, „csak jelen vagyok” léte tette érdekessé, a másik oldalon viszont áruba bocsátotta húgát, Tonkát, és ellop Juraj házból mindent, amit lát. A színművész érdekes, ellentmondásos, izgalmas embert formált meg kitűnően.

Dick Gilespie, Unprofor alezredes szerepét Szabó Norbert alakította, valamint Dina Norbert, Gábor Anita, Harcsa Boglárka, Janis Zoltán, Korom Gábor és Veselényi Orsolya játszottak apróbb szerepeket.

A színdarab nagyon jól komponált, ritmusos dalok hangzottak el, amely Kucsera Géza munkája. Kucsera Géza szabadkai zeneművész, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának zenei igazgatója, a zene erre az előadásra készült. A színészek előadásában mindegyik nagyon „ütősen” szólalt meg!

A díszlet- és jelmeztervező Bujdosó Nóra igazi balkáni hangulatot teremtett a színpadon, látványos, ötletes megoldással rendezte be a színpadot, és színes ruhákba bújtatta a szereplőket. Fejes Kitty tánckoreográfiája is hozzájárult a sikerhez.

Bravúros előadást láthattunk szombaton este. A Jókai Színház csapata visszatért Szarvasra, hogy ismét elkápráztassa a nézőket. A tapsból ítélve mindenkit elbűvöltek játékukkal.

Az előadás koprodukció a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal (Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház).

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Egyre népszerűbb a SZIE regattája

Elballagtak a Benkások