in , ,

Az ehető könyvtől a performanszig

Minden évben a városnapi ünnepséghez kapcsolódóan rendezik mag azt a kiállítást, ami tavaly a keresztségben a Szarvasi Képzőművészeti Tárlat nevet kapta. Így pénteken, a nyár egyik legforróbb napjának estéjén ezen a néven már a második, pogányságában a sokadik kiállítás nyílt meg, amire a könyv, a jel, a betű és az írás voltak a hívószavak.

A kiállítás szervezője a szarvasi művészvilág excentrikus fenegyereke, Szuhaj György, aki nem csak kiállítási darabokat vár, de ki is jelöl a kiállítóként való részvételre. Az idén több mint hatvan alkotó több mint száz alkotása került a térbe vagy a falakra.

Semmi megkötés, az alkotók szabadságfoka végtelen, így a leveles tésztából készült könyvtől a hungarocellen és a kisplasztikán át a fotókig száz alkotásból számtalan alapanyagon és műfajban mutatták meg kiállítók, mi jut eszükbe a témáról.

Szentandrási-Sós Zsuzsanna, a megnyitó háziasszonya elmondta, hogy “ezzel a négy szóval próbáltak megemlékezni a könyv által kapható tudás és élmény pozitív erejéről” amihez a reformáció 500. évfordulója adta az inspirációt.

Tatai László és alkalmi gitárkommandója Illés Lajos és Bródy János Jelbeszéd című dalát adta elő, amihez kérte a közönség énektámogatását is.

Szuhaj György elárulta, hogy a múzeum felújítása előtt ez az utolsó kiállítás, amivel búcsúznak az elmúlt évtizedektől, majd bejelentette, hogy egy húszpercnyi cigi-, fröccs-, hosszúlépés-, ásványvíz- vagy sörszünet után következik a performance. Addig megkérték a közönséget, hogy fogyasszon abból a tepsinyi meggyes sütiből, ami önmagában is kézműves remek volt.

A 3T csoport, vagy az NSZK, alias Novák Attila, Szuhaj György és Kukár István ezen instant képzőművészeti alkotásai mindig nagy visszhangot keltenek. Elmondani nehéz, látni kell. Az idén a búza, mint az élet szimbóluma köré épült a 3T performansza, amiben különböző vallástörténeti utalásokon, szimbólumokon keresztül a vetéstől az aratáson át a lisztig vezette végig a nézőt a 3T, ami a kiállítás témájához talán az előtérben kínált leveles tésztából készült ehető könyvön keresztül kapcsolódott.

Lassan indul a bajnokság, kezdődnek az edzőmérkőzések

Erdélyi Tímea (Lili) és Boronyák Gergely (gróf Illésházy László)

Lili bárónő újra Szarvason