in , , ,

Tótkomlósi Fúvósok újabb sikere Szarvason

A Szarvasi Vízi Színházat ismét megtöltötték a nézők, ezúttal a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar koncertjén, a CervinusFest keretében.

A zenekar 1969 óta működik, tagjai tótkomlósi és környező településen élő fiatalok. A zenekar létszáma 55-60 fő elsősorban középiskolás diákok, de vannak főiskolán, egyetemen tanulók is. A zenekar eddigi életében többen élethivatásuknak választották a zenét. Jelenlegi tagok közül is többen járnak zeneművészeti szakközépiskolába, vagy tanulják főiskolai, egyetemi szinten a zenét. A zenekar évente 40-50 fellépésen vesz részt, hazai és nemzetközi szinten. Jártak Szlovákiában, Erdélyben, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Szerbiában, Észtországban versenyeken, fesztiválokon.

A zenekart, mint az előző évben is Krcsméri János vezényelte, aki Tótkomlós kulturális életének meghatározó személyisége. Évtizedek óta a Tótkomlósi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. 1983-óta vezényli és menedzseli a fiatalokat. Tótkomlós Városa 2015-ben a Pro Urbe – díjjal ismerte el munkáját.

A műsor első száma Július Fučík Florentíner indulója, majd Dmitrij Sosztakovics Jazz szvittek –, amelyet eredetileg zongorára írt – hallhattuk az 1. tételt, amely induló, a 2. és 5. tételt, amely nagyon szép keringő. A harmadik darab Jean Baptiste Arban, Velencei karneválja, amelyet trombitára és fúvószenekarra írt a szerző. Vasárnap este a trombitaszólót Kovács Botond Márk játszotta. Mark a szegedi Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola végzőse, és felvételt nyert a Salzburgi Mozarteumba, ahol trombita tanszakon folytatja tanulmányait. Zenei versenyeken első, második helyezései vannak.

A követkő blokkok a könnyedebb zene felé vitt. Andrew Lloyd Webber Az operaház fantomjából egy keresztmetszetet hallhattunk, majd a Karib tenger kalózai zenéje csendült fel egy újabb blokk keretében. Következett Adam Hudec Zsuzsanna polkája.

Az előadás végéhez közeledve egy ABBA összeállítással fokozta az amúgy is magas fokon lévő hangulatot. Majd a Viharsarki Magna Cum Laude zenekar Vidéki sanzonját hallhattuk, ezúttal fúvós zenekarra, Horváth Adrián átírásában.

Az utolsó szám Ábrahám Pál Viktória című operettjéből a Honvéd banda című dal, amit a karmester Krcsméri János és a zenekar tagjai énekeltek. Szenzációs búcsú!

A közönség, mint az előző évben is felállva tapsolta meg a zenekart, akik ráadásul a Rákóczi indulót szólaltatták meg.

Színvonalas, szép estének lehettünk tanúi.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Fábri János

Féléves kényszerszünet után ismét Európa legjobbja Fábri János

„Kertész leszek” tábor a Városi Könyvtárban