in ,

Aláírták a foglalkoztatás bővítésére irányuló együttműködést

Huszonhat tag bevonásával kötötték meg azt a foglalkoztatási paktumot, amely a munkaerő helyben tartását, a munkaerőhiány csökkentését és a foglalkoztatás bővítését célozza meg. A kilenc járási és egy megyei szintű paktum közül utolsóként a Szarvasi Járásban július 25-én rögzítették írásban az együttműködés feltételeit, és meghatározták az előttük álló feladatokat is.

A projekt kezdete még 2016-ra vezethető vissza, a támogatási szerződés pedig április 20-án került aláírásra. A konzorciumi formában megvalósuló pályázat résztvevői Szarvas város önkormányzata, a Békés Megyei Kormányhivatal és a KBC Nonprofit Kft. A járásban összesen 300 millió Ft-ot fordíthatnak bértámogatásra, képzésekre és munkaerőpiaci szolgáltatásokra, amelyből 198 millió Ft-ot a Békés Megyei Kormányhivatal, közel 92 millió Ft-ot a KBC Nonprofit Kft., és 9,9 millió Ft-ot a települési önkormányzat kezel. Az összegnek több mint 70%-át a célcsoportra fordítják, vagyis egyebek mellett segítik a leendő munkavállalókat, munkáltatókat, ill. a vállalkozóvá válást is.

–  A pályázat helyi igényeken alapul, azokat a vállalkozásokat, civil szervezeteket, önkormányzatokat szólítja meg, akik a legjobban tudják, hogy helyben mire van szükség. Emellett a hamarosan megnyíló paktumiroda segítségével szeretnénk azokhoz az inaktívakhoz is eljutni, aki nincsenek a kormányhivatalok, járási hivatalok látóterében, noha a munkaerőpiacra is ki tudnának jutni – érzékelteti a projekt előnyeit Dr. Glózik Klára, a KBC Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a mai világban mindenki számára a megélhetés a legfontosabb. Ezen túlmutatva azt is látni kell, hogy az állandóan változó piaci körülmények miatt nincsenek könnyű helyzetben a munkáltatók sem. Éppen ezért minden segítséget meg kell ragadniuk, amely segíti az itt élők helyben tartását, valamint erősíti a vállalkozásokat. Mint megfogalmazta, azt is látni kell, hogy a cégeknek mint fejlettség, mind bérek tekintetében olykor évtizedes lemaradásokat kell behozniuk, újonnan jelentkező problémaként pedig a szakképzett munkaerőhiánnyal is meg kell küzdeniük.

Solti Lajos, a Békés Megyei Kormányhivatal munkatársa ismertette a pályázat sarokpontjait. Mint elhangzott, a TOP-os program 194 fő bevonását célozta meg, és 100 fő foglalkoztatását segíti. A tíz kiemelt célcsoport között megtalálhatóak pl. a hátrányos helyzetűek, a közfoglalkoztatottak és az inaktívak.

Ezt követően az Eubility Group képviselője ismertette a megvalósítási tanulmány és a foglalkoztatási stratégia részleteit. Mint elhangzott, az Európai Unió 2020 stratégia elsődleges célkitűzései között szerepel a foglalkoztatottság 75%-ra emelése. Ez országosan jelenleg 63%, az EU-s átlag pedig 68%, vagyis az elkövetkező időszak komoly feladatot ró az érintettekre.

Az együttműködési szerződés tartalmának ismertetését követően a megjelentek valamennyi példányt ellátták kézjegyükkel.

A 2020. július 31-én záruló projekt következő nagy állomása a  járási székelyen megnyíló paktumiroda lesz, amelyre várhatóan szeptemberben kerül sor.

Dósa Zsuzsa, az ezerarcú színésznő

Festett mosoly, amely valóssá válik