in , , ,

Németh Kristóf, a polihisztor művészember

Csütörtökön este a Vízi Színház színpadán a házigazda Domján Balázs köszöntötte a nézőket nagyon röviden, majd színpadra hívta Szabó Lászlót, a Film a víz fölött moderátorát, akit a fővendég Németh Kristóf színművészhez tizenegy év barátság fűzi. Szabó László barátját faggatta, elsősorban filmekről, de ahogy ez lenni szokott, megismerhettük a művészt emberi oldaláról is. A beszélgetés valóban két barát között folyt szakmáról, talán éppen ezért nagyon őszinte, nyílt volt. A címben leírt mondatot Szabó László mondta, amikor bemutatta a színészt, a színházigazgatót, az apát.

Németh Kristóf beszélt gyermekkoráról, szüleiről, amikor már kisgyerekként színházat „csinált”. A polgári családról, amely csak jó tulajdonságokat adott számára, amely értékrendje ma is része életének. Szó volt a Szomszédokról (rendező: Horváth Ádám), a Barátok közt című TV filmekről (több rendezője volt, van). A Tv filmek kapcsán értékelendő alkotásnak nevezte a Gaudiopolis – In memoriam Sztehlo Gábor című TV filmet (rendező: Szántó Erika). Nem az alakítását, a filmet, mint alkotást.

Beszélt Földessy Margitról, akihez 7-8 évig járt, az egyetem megkezdéséig. Említette az egyik szerepét az Operett Színházban, a Fame című musicalben egy drámatanárt játszik, a szereppel kapcsolatban értette meg, hogy „az egyetem első évét azzal töltjük, hogy megpróbáljuk ízekre szedni magunkat, a következőkben pedig összerakni”. Ekkor az egyetemi tanulmányai is szóba kerültek, amelyek nem voltak felhőtlenek. Kitartás nélkül hiába van tehetség, az kevés – mondta a színművész.

Természetesen a mozifilmek sem maradtak ki, a Csinibaba (rendező Tímár Péter), a Hippolyt, a lakáj (rendező: Kabai Barna) a Tibor vagyok, hódítani akarok (rendező: Fonyó Gergely) című filmekről, játszótársakról is hallhattuk a színművész gondolatait. Beszélt a népszerűségről, amely számára is fontos, hogy tudja, amit „csinál” azt mások is értékelik. Ez azonban minden ember számára fontos, a színész életében talán még fontosabb.

A több mint másfélórás beszélgetés nagyon hamar elmúlt, mert Szabó László kíváncsi volt vendégére, a színművész pedig örömmel mesélt munkájáról, mondta el gondolatait végig nagyon szerényen, humorral, néha öniróniával beszélt magáról. Egy komoly gondolkodású, mély érzésű embert ismerhettünk meg Németh Kristófban.

Színházi szerepeire csak montázsnyira volt idő – a kivetített képek alapján – ezek megérnének még egy beszélgetést!

Komlóssy Kata, a Jókai Színház művésznője, a Csinibabából és a Miniszter félrelép című filmekből énekelt egy-egy dalt, Németh Kristóf a második után megjegyezte: mindkét dal fontos volt életében.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Javában zajlik a felkészülés az új szezonra a Szarvasi FC-nél

Podani Milán (Fotó: Rusznyák Csaba)

Podani Milán a Gyulai várat is meghódította