Connect with us

Színház

Szerelem versben és zenében – a víz fölött

Hétfőn este a Vízi Színház színpadán Petneházi Andrea köszöntötte a közönséget a Vers a víz fölött soron következő estjén, melynek címe: „Egy szerelem melódiái Kakuk Móni verseire”. Kakuk Móni Szarvason nőtt fel, szarvasi gyökerei vannak. Benedekfi István pedig Kakuk Móni testvérének, Tündének a férje. Tünde szintén zongorista, az ő játékát is hallhattuk már Szarvason.

A verseket Varga Zoltán tolmácsolta, majd Benedekfi István és Benedekfi Zoltán saját szerzeményeit zongorán, hegedűn és dobon adta elő. 12 rövid dallamra írt Móni verseket, amelyek párbeszédként szólaltak meg, és értek el a közönség szívéig, lelkéig.

Kakuk Móni Holdvilág című kötetéről írta Lévai Katalin: „Kakuk Móni szemtelenül fiatal és bátor író. Az biztos, hogy számára az irodalom nem csillogó játék a szavakkal.”

Az este második részében a Benedekfi testvérek saját szerzeményeiket adták elő Nyitány; Álmodó óceán; Űrutazás címmel. De a közönség tapsa kikényszerített egy ráadás dalt, ez a Neked című szerzemény volt. A fiatal művészek virtuózan, élvezhető, igényes zenét szólaltattak meg. A zenész testvérek 2010-ben egy vietnámi-amerikai filmdráma kísérőzenéjét írták, amelyet az idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelöltek. (Dung Dot című filmdráma.) A művész testvérek békéscsabai születésűek, innen indultak és gyakran térnek vissza koncertezni szűkebb hazájukba. Pár éve a Jókai Színház Lovak című musicaljének zenéjét is a testvérpár jegyzi.

Az este Benedekfi Zoltán néha egyszerre hegedült és lábbal a dobot is megszólaltatta – ami a hegedű érzékenysége miatt –, ezt csak profi zenész tudja. Úgy szólalt meg a két hangszer, hogy mindkettő teljes értékű volt.

Hétfőn este megint új élmények gazdagították, szórakoztatták azt, aki ellátogatott a Vízi Színházba, ráadásul szarvasi szerzőnek is tapsolhatott a közönség.

Kakuk Móni: Cseppek

Zsongó erdőd vendége voltam,
Most sápadt vagyok, gyenge,
Katlanod forró tüzébe hajoltam,
Így lettem hamu és pernye.
Fáj felidézni a táncot, az estét.
Forró a szoba, verejtékezik tőle az ég.
Írnék zenét, hogy viszontlássalak,
Operát a nevedért, tízeket, százakat,
Musicalt, s kacagnék a színésznőkön,
Kik téged eljátszanak.
Találkozunk még ezen az őszön?
Ugye eljössz, s nem csak képzeltelek?
A csend csorog esernyőmön,
Ahogy az utcára kilépek nélküled.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Népszerű

A Szarvasi Vízi Színház megújult nézőtere (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vízi Színház megújult nézőtere (Fotó: Babák Zoltán)

Június 12-től megnyitja kapuit a Szarvasi Vízi Színház

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect