in , ,

A Pavilon és a Kacsa-tó ügyében emelte fel a hangját a Jobbik

Gajdos Attila és Pálinkás Tamás
Gajdos Attila és Pálinkás Tamás

Július eleji megválasztása óta először tartott sajtótájékoztatót a Jobbik helyi alapszervezetének új elnöke. Pálinkás Tamás Gajdos Attila önkormányzati képviselővel karöltve augusztus 4-én két témában kért szót. A Pavilont illetően utalt a város napi elismerésekre, melynek kapcsán kitüntették az 1964 és 1983 között működő paviloni zenekarokat is. Hangsúlyozta, nem ért egyet az önkormányzat az irányú elképzeléseivel, hogy a pavilont lerombolja, majd újjáépítse a Liget Wellness és Konferencia Hotel igényeihez igazodva.

– Legyünk őszinték, a Liget hotel nem a mi pénztárcánkhoz van igazítva, nem úgy, mint annak idején a Pavilon volt. Ez a beruházás ugyanazt vetíti előre, amit az országban nagyon sok helyen látunk, mégpedig azt, hogy a százalékok bűvöletében fog megvalósulni. Ráadásul a környék is meg fog változni. Fákat vágnak ki, és átalakul az egész arculata. Azt hiszem, hogy a legtöbben nem örülünk neki, ezért kérünk mindenkit, hogy emelje fel a szavát ellene – szögezte le bevezetőjében.

Emellett szólt a Kacsa-tó kérdésköréről is. Emlékeztetett, a tervezett beruházásokkal kapcsolatban 2015-ben már tartottak egy lakossági közmeghallgatást, amelyen a résztvevők –eltekintve a mederkotrástól és a járdaépítésétől – egyértelműen elhatárolódtak a tervektől.

– Miért vannak ezek a lakossági fórumok, ha senki nem figyel oda az elhangzottakra? Csak azért, mert kell? Csak azért, mert jól mutat? – tette fel a kérdést.

Sérelmezte, hogy a képviselők szinte kivétel nélkül azt szavazzák meg, amit a polgármester elvár tőlük. S ez az állítás igaz a körzet képviselőjére is. Általánosságban pedig azt látja, hogy bevett gyakorlattá vált, hogy a helyi önkormányzat átnéz a lakosságon, a Jobbikot leszámítva egységesen szavaz.

Gajdos Attila továbbfűzve az elhangzottakat rámutatott, ellenzi a lakossági vélekedéssel szöges ellentétben álló testületi magatartást, ami a Kacsa-tó esetében esetlegesen egyet jelent egy rendezvényház építésével. Véleménye szerint a feleslegesen összehívott lakossági fórumok által egyrészt sérül a demokrácia, másrészt a létesítmény megépítése szembemegy a TDM szakmai megállapításával. Ez ugyanis kimondja, hogy a térségbe érkező családok a csendes kikapcsolódást tartják Szarvas egyik legnagyobb vonzerejének.

Érintette a cigánytemetések ügyét is, amelyből az elmúlt két hétben kétszer is kaphatott ízelítőt a lakosság. Erre vonatkozóan a napokban kérdésekkel keresi meg a rendőrkapitányt, és megoldási javaslatokat vár. Felmerül az ezen események anyagi vonzatának a felelőse, az ezzel járó törvénysértések problémaköre, valamint a rendőrség szerepvállalása és eljárási metódusa. Meglátása szerint tiltani kellene ezeket a megmozdulásokat, amennyiben azonban ez nem lehetséges, rendeletben szigorúbb keretek közé szorítaná.

– Számomra a legnagyobb kérdést ezek betartatása jelenti, mivel a közterülettel kapcsolatos rendeletek sincsenek normálisan betartatva – vetette fel egyik legnagyobb aggodalmát.

Hozzátette, a legközelebb testületi ülésen várhatóan újra napirendre kerül a hulladékgazdálkodás kérdése, amelyben a Jobbik továbbra is az egyes szemétszállítások gyakoribbá tétele mellett teszi le a voksát.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbik új vezetése milyen irányvonalat képvisel, Pálinkás Tamás meglehetősen szűkszavúan reagált. Mindössze annyit válaszolt, hogy kritikusabb hangnemet szeretnének megütni, amellyel kapcsolatban a közeljövőben a Jobbik egész tagságával egyeztetnek.

Arany emlékest a víz fölött, a fák alatt

Megyenap – Hagyomány, érték, közösség