in ,

Megyenap – Hagyomány, érték, közösség

A Békés Megyei Önkormányzat a tavalyi év sikerére alapozva idén is megszervezi a Megyenapot, ebben az évben 2017. szeptember 2-án a békéscsabai főtéren. A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Békés megye értékeire, erősítse az itt élőkben az összetartozás érzését és egy értékes nappal örvendeztesse meg a kilátogatókat. Az esemény középpontjában az itt élő nemzetiségek kultúrája, a megyei és települési értékek, a hagyományainkat őrző kézművesek és élelmiszertermelők állnak.

A program reggel nyolctól este nyolcig tart. Fél kilenckor zenés felvonulás indul kikiáltóval, a Tótkomlósi Fúvószenekarral, hagyományőrzőkkel, óriásbábbal és bábszínházi bohócokkal a Csaba Centertől a főtérig. A megyenap hivatalos megnyitója fél tízkor lesz a megyeszékhelyi Szent István téren, majd a színpadon egész nap egymást követik a fellépők. Délelőtt a nemzetiségek mutatkoznak be, délután felkért megyei szereplők: a Cervinus Teátrum, a Tabán Néptáncegyüttes, a Békéscsabai Jókai Színház és a Balassi Táncegyüttes. A gyerekek szórakoztatásáról a Békéscsabai Napsugár Bábszínház gondoskodik, délután Beliczai Balázs a felnőtteket veszi célba.

A Békés Megyei Értéktárban szereplő tételeket külön faházakban mutatjuk be, valamint oklevéllel köszönjük meg azt illetékeseknek azt, hogy az értéktárba javasolt felterjesztésekkel közreműködtek a települési illetve megyei értéktár bővítéséhez. Ebben az évben az előző évi Megyenap óta a Békés Megyei Értéktárba bekerült öt új érték felterjesztője illetve tulajdonosa vehet át díszoklevelet. A nap folyamán a Békés Megyei Értéktárban szereplő Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub is tart bemutatót.

Napközben a nemzetiségek hagyományos ételeket készítenek és kóstoltatnak az érdeklődőkkel, hagyományaikat, értékeiket, kulturális, gasztronómiai kincseiket faházakban mutatják meg.
Megszervezzük Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát, ahol 60 megyei illetékességű kézműves és termelő portékája látható, legyen az a gasztronómia, a művészet, a kultúra területéről való.

A gyerekprogramokra külön hangsúlyt helyezünk, egy játszósátrat állítunk fel, ahol kézműveskedhetnek, kreatív játszótéren tehetik próbára ügyességüket, tudásukat. A nap folyamán anyagozás, nemezelés, rongybaba készítés, fafaragás, gyöngyfűzés és sakk várja őket, és egy meglepetést is tartogatunk számukra.

A programok sorában helyet kapnak a katonai hagyományőrzők, őseink katonai ruházatát, fegyverzetét, harcmodorát egy plusz helyszínen óránként (10.00, 15.00., 16.00., 17.00 órai kezdettel) bemutató formájában ismertetik meg a közönséggel. A katonai hagyományőrző csoportok mellett helyet kapnak a határvadászok, a honvédség és a MATASZ is.

Az első Megyenaphoz képest újdonsággal is szolgálunk, a tavalyi év sikerén felbuzdulva idén több mesterség-bemutatóval várjuk a közönséget: bőrműves, fazekas, hímző mutatja be mestersége rejtelmeit, valamint lesz mézeskalácssütés és díszítés is. Szintén újdonság idén, hogy a nap folyamán négy alkalommal megyei kézműves termékeket sorsolunk ki tombolán azok között, akik kollégáinknál regisztrálnak.

Az esemény fővédnöke ebben az évben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
A rendezvényt támogatta a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Békéscsaba Megyei Jogú Város, a Bora Kft., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Békéscsabai Médiacentrum, a Békés Megyei Hírlap, a Csaba Rádió, a Mega Rádió és a Rádió 1.

Gajdos Attila és Pálinkás Tamás

A Pavilon és a Kacsa-tó ügyében emelte fel a hangját a Jobbik

Barinkay csónakkal érkezett