in , , ,

Tükör nőknek és férfiaknak

Szombaton este a Magyar Teátrum VI. Nyári Fesztiváljának 11. előadását láthatta a teltházas nézőközönség. A Turay Ida Színház mutatta be Topolcsányi Laura – Berkes Gábor A férfiak a fejükre estek! című zenés vígjátékot, Sztárek Andrea rendezésében.

Adél, a terapeuta (Nyírő Bea) rendelőjében egyszerre jelenik meg három elvált nő, akik időpontra jöttek, mert az asszisztens eltévesztette a beírást. Mit tehet a terapeuta, rábeszéli őket, hogy kiválasztottak, és hogy a legjobb módszer szerint csakis együtt szabadulhatnak meg exük iránti érzéseiktől. Lassan, de beindul a terápia, sok fordulattal, nem várt eseménnyel. A három nő, akit férje fiatalabbra cserélt le: Diána (Sztárek Andrea), Petra (Détár Enikő) és Niki (Xantus Barbara), mindhárman tele tüskével érkeztek. A lélekelemzés közben befut mindhárom exférj valamilyen ürüggyel. Tibor, Petra exférje (Győri Péter), Dezső, Diána exférje (Frech Zoltán) és János, Niki exférje (Bácsatyai Gergely). De megjönnek az exek új párjai is Lea, Tibor új párja, aki divattervező (Germán Lívia), okos és tudni akarja vajon tényleg olyan-e a feleség, amilyennek exe mondja. Valamint Juci (Bódi Barbara) és Ágika (Lovas Emília). Adél unokaöccse, Artúr (Seprenyi László) volt a Joly Joker a történetben. Abszurd helyzetek sorozata az előadás, vagyis inkább, amit egy elhagyott, megalázott, becsapott, kijátszott nő megtenne, ha merné. Az előadásban megtették!

Kortárs, feminim vígjátékot láttunk, hiszen Topolcsányi Laura írta, aki színésznő és játszott is az előadásban (Adél asszisztensét, Fifit), remek színésznő rendezte: Sztárek Andrea, a díszlet és jelmeztervező, a színház alapítója Darvasi Ilona, a koreográfus Borbély Krisztina volt. Nyírő Bea, Sztárek Andrea, Détár Enikő és Xantus Barbara – négy kitűnő színésznő – játszott, négy karaktert nagyszerűen. Szinte végig a színpadon voltak, de ha nem is az ő jelenetük ment láthatóan figyeltek egymásra. Voltak a darabban átugorható részek, de voltak olyanok, amelyek figyelemre méltóak, az egyik ilyen jelenet Petra és Lea párbeszéde megható, tele érzelemmel, őszinteséggel, a két színésznő remek alakításában. De mindenkinek voltak kiugró jelenetei, amiben megcsillogtathatta színészi képességeit. Ezért volt jó az előadás.

De az urak is nagyon jól illeszkedtek szerepeikhez, szerepeik szerinti karaktereikhez, és színészileg mindannyian remekül hozták, a durva, az utálatos, a parancsoló, ellentmondást nem tűrő férfiakat. Nélkülük nem lett volna kerek, sikeres az előadás. A zeneszerző Berkes Gábor kellemes zenét írt az előadáshoz.

A közönség hosszú tapssal köszönte meg a játékot a színészeknek.

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Gondmentes szarvasi továbbjutás

Kilencéves körrekord dőlt meg