in , , ,

Vers a víz mellett – a Turulban

Vasárnap este Szarvasra is elért a vihar, de mintegy 10-15 fő ott állt a Vízi Színház bejáratánál, és várta hátha eláll az eső. A házigazda, Hajdú Pál a Tessedik Sámuel kertbarát Kör titkára is az eső elálltában reménykedett. De a Jókai Színház nézőtéri ültetőjének vezetője azt közölte, sajnálja, de elmarad az este. Ingadozott az áram, a berendezések épsége érdekében így kellett dönteniük. Aztán valahogy mégis úgy alakult, hogy a TURUL Vendéglő befogadta a maroknyi nézőt és a Kaposvári Egyetem hat fiatal hallgatóját művésztanárukkal. Vagyis a fiatal művészpalánták megtartották a 10-15 nézőnek estjüket, ami minden elismerést megérdemel. De igazából az előadás végén jöttem rá, számukra természetes lehetett, hiszen olyan lazán, adták elő a verseket, prózát, és énekelték a dalokat, mintha egymás között lettek volna, baráti társaságban. Valószínű szeretik azt, amit tanulnak, ez érződött egész előadásukon, mert teljes szívvel-lélekkel adták elő műsorukat. A művészek nem csak Adyt mondtak, hanem Hubay Miklós – Vas István – Ránki György, Egy szerelem három éjszakája című zenés darabjából több ismert dal is elhangzott (a Planta-dal vagy Melitta érzelmes dala), de elhangzott franciául is és magyarul is a L’adieu azaz a Búcsúdal, amely Guillaume Apollinaire verse Vas István fordításában.

Letéptem ezt a hangaszálat
Már tudhatod az ősz halott
E földön többé sose látlak
Ó idő szaga hangaszálak
És várlak téged, tudhatod

Köszönet és elismerés a fiataloknak, hogy több száz néző helyett „csak” 10-15-en hallgatták meg őket, ez nem tántorította el, hogy előadják műsorukat. Remélem lehetőségük lesz a következő nyáron ismét Szarvasra jönni, hogy akkor már a Vízi Színház színpadán ismét megmutathassák magukat. Remélhetőleg színházi előadásokban is köszönthetjük a közeljövőben a hat fiatal művészt: Bach Zsófiát, Berta Márkot, Kazári Andrást, Papp Barbarát, Tóth János Gergelyt, Török Sárát és művésztanárukat, aki zongorán kísérte őket, Újláb Gábort. Az előadást Kéri Kitty színművésznő rendezte, aki színház- és zenésmesterséget tanít az Egyetemen, és a Kisfaludy Színház igazgatója is. A fiatalok osztályvezető tanára Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész.

Három ismerős arc volt a hat fiatal között. Az egyikük, Tóth János Gergely, aki az elmúlt évadban a Jókai Színházban bemutatott Schiller Ármány és szerelem című drámájában Ferdinánd őrnagyot alakította. (Vele külön beszélgetés készült.) A másik ismerős arc ugyancsak az Ármány és szerelem Lujzája Papp Barbara, aki az Apollinaire verset is mondta mindkét nyelven. Annyit mondott a békéscsabai előadásról, hogy nagyon jól érezte magát, a színház, a színészek nagyon segítőkészek voltak, jó volt játszani, próbálni. A másik ismerős arc a Sári bíróban játszó Kazári András, aki egy vidám alakot játszott a darabban, de mosolygós arca megmaradt.

Lelkes fiatal művészek, (kis létszámú, de) lelkes közönség és az eredmény egy emlékezetes, igényesen felépített este, amelyet a közönség érdeklődve fogadott és köszönt meg a fiataloknak. De köszönet a Turul Vendéglőnek is!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Kilencéves körrekord dőlt meg

„Rendesen” kitáborozták magukat a Gyakorlósok!