in , ,

Taroltak a szarvasi kajakosok az európai és világversenyeken

Opavszky Márk, Nyerges Attila és Kós Benedek
Opavszky Márk, Nyerges Attila és Kós Benedek

Hosszú perceket venne igénybe azoknak az érmeknek az összesítése, amelyeket a Szarvasi Kajak-Kanu Klub kiválóságai szereztek az elmúlt hónapokban. Alig két hónap leforgása alatt három nemzetközi versenyre kvalifikálták magukat, ahol a dobogó valamennyi fokára felállhattak. Ráadásként az augusztus első hétvégéjén rendezett Ifjúsági Magyar Bajnokságon is ott voltak a legjobbak között, kivívva ezzel, hogy a szeptember 15-17-én megrendezésre kerülő ORV-n – Olimpiai Reménységek Versenye – négy sportoló összesen nyolc számban bizonyíthasson.

– Az elmúlt évben mindenki tervezget, én is ezt tettem. Az Eb-t és az EYOF-ot jelöltem meg célként. Az előbbire sikerült Kós Benedeknek kijutnia, ami önmagában szép eredmény. Hozzáteszem, nem egyedüliként indult a válogatón. Többen nagyon közel voltak a kijutáshoz, Grivalszki Tamás pl. több számban is alig 20 cm-rel csúszott le – idézi fel az idei év első nagy sikerét Nyerges Attila edző.

A június közepén rendezett belgrádi utánpótlás Európa-bajnokságon Beni végül felülmúlta a várakozásokat. A rekkenő hőség ellenére párosban 1000 m-en aranyéremmel tért haza az Erős Patrik-Kós Benedek alkotta páros – két századmásodperccel megelőzve a fehérorosz párost – K4-ben pedig a Nikodém Patrikkal és Karnok Marcellel kiegészült duó a hetedik helyen futott be.

A kezdeti sikerek után a sportolók július végén a romániai Pitestiben rendezett Ifjúsági-és U23-as világbajnokságon kaptak esélyt a duplázásra. A négynapos seregszemlén 65 nemzet sportolói képviseltették magukat. Nyerges Attila elmondta, az Eb-t követően alig néhány hetük maradt a felkészülésre, ráadásul a vb-n a hagyományok szerint az A-vonalbeli sportolók indulnak, ezért minden tudásukat össze kellett szedniük a fiúknak. A páros tántoríthatatlanul menetelt a fináléig, ahol stabilan a második helyen evezve ezüstérmet szereztek. Az Obert Ákossal és Csokor Erikkel megerősített kajakosok négyesben csak egy hajszálnyival maradtak le a dobogóról, és negyedik helyen eveztek a célba.

Ezzel párhuzamosan zajlott a győri 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), ahol a 16 éves Opavszky Márk volt érdekelt. Kitűzött célként edzőjével közösen a dobogót határozták meg, amit már az első versenynapon sikerült teljesíteniük. A kajak egyesek ötszáz méteres távján ugyanis Márk a harmadik helyen futott be. Elmondása szerint ez a megnyugtató siker lehetett részben az oka, hogy a további három számban már nem tudta megismételni a bravúrt. K-2 500 m-en, K-2 200 m-en és K-4 500 m-en is a negyedik helyen zárta a küzdelmet.

– Szinte éreztem az olimpia hangulatát, bár még azon sohasem jártam személyesen. Ha ott is ilyen a hangulat, akkor nagyon király lehet. Nekem is, mint minden sportolónak, az a nagy álmom, hogy egyszer eljussak odáig – fogalmazta meg szűkszavúan érzéseit az ambiciózus fiatalember.

Az i-re a pontot az elmúlt hétvégén lezajlott Ifjúsági Magyar Bajnokság tette fel. Kós Benedek K-1 500 m-en és K-1 200 m-es váltóban elsőként, K-1 1000 m-en pedig másodikként ért a célba, Opavszky Márk pedig mindhárom éremből begyűjtött egyet. K-1 200 m-es váltóban első, K-1 4000 m-en második, míg K-2 1000 m-en harmadik lett. Nyerges Áron K-1 200 m-es váltóban a dobogó első, K-2 1000 m-en pedig a harmadik fokára állhatott fel. Grivalszki Tamás ugyancsak eredményesen szerepelt: K-2 500 m-en a harmadik, K-2 200 m-en a negyedik leggyorsabb időt futotta. Külön említést érdemel, hogy Benedek az 500 m-es győzelmével a világbajnokot, Varga Ádámot is maga mögé utasította.

– Úgy érzem, azért sikerült nyerni, mert én jobban akartam. Persze Ádám a világbajnok, ezt senki nem veheti el tőle, de ez egy teljesen más futam volt, mi is máshogy álltunk hozzá. És mindent megtettem a győzelemért – summázza utólag a sokak számára meglepő fordulatot Beni.

A fiúk egy hetet kaptak a pihenésre és a láblógatásra. A jövő héttől ismét kezdetét veszi a megfeszített munka, hogy szeptember közepén a legjobb formájukat nyújthassák az ORV-én.

Életrevalók – igaz történet egy különleges barátságról

Bartus Gyula

Színházról, művészetről Bartus Gyulával