in , , ,

Nostradamus Szarvasra is elhozta csalfa feleségét

Vasárnap este ismét egy fergeteges produkciót láthattunk a Vízi Színház színpadán, a VI. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál 14. – utolsó előtti produkcióját – Nostradamus – Világok Vándora című ExperiDance táncjátékot Pozsgai Zsolt és Román Sándor rendezésében. „A Nostradamus – Világok vándora (1546 – 2016) igazi örömjáték, amely az ExperiDance-repertoár leglátványosabb koreográfiáit csavarja meg úgy, hogy a darab egy nagy időutazássá válik országokon és korokon át. A világkörüli út egyik hangulatfelelőse és idegenvezetője Ganxsta Zolee zenész-színész.” – írja a szinopszis.

A kerettörténet Nostradamus (Ganxsta Zolee) világkörüli időutazásra viszi csalfa feleségét Léthat (Rimár Izabella), hogy megmutassa neki: jóslatai beváltak. Velük utazik Nostradamus két tanítványa. A feleség kérésére Secretius-t a néma bűvészt (Újszászi András), akik között több van, mint kellene, és a stréber Puncius-t (Torma Zsolt), aki lesi és lejegyzi mestere minden szavát. Útjuk során eljutnak Ausztráliába, Mexikóba, Indiába, a gésák és szamurájok országába, Japánba. Spanyol – és Olaszország sem maradhatott ki, de az orosz tánc is úti cél volt. A Moulin Rouge és Párizs szépségét sem hagyhatták ki. Brazíliában egy focimeccset is megnéznek természetesen Pelével. A nagy utazás történelmi eseményei is megjelentek, így Egyiptomban tanúi lehettünk Kleopátra és Julius Caesar szerelmének, találkozhattunk Kopernikusszal, Erdélyből Drakula miatt utaztak sietve tovább, Amerikában pedig négy Elvis énekelt. Végül természetesen Európa szívében, Magyarországon lelnek hazára „Szarvason”.

Fergeteges, mozgalmas előadást láthattunk legalább húsz táncossal, szép jelmezekben (jelmeztervező: Debreczeni Ildikó). A táncosok többsége valamelyik jelenetben szólót táncolt. A szinopszis szerint lennie kellett volna marionett báboknak két helyszínen is, de ez elmaradt valamiért. Ennek ellenére egy kerek előadást láttunk. A három táncos főszereplőnek volt lehetősége megmutatnia magát a táncban is. Újszászi András kiemelkedett, végig jelen volt, és több szólót is táncolt fantasztikusan, de ő vonta be a közönséget is a játékba. Rimár Izabella játéka, tánca is elismerést érdemel. Ganxsta Zolee önmagát adta Nostradamusként, lazán, hihetően, de nem mindig érthetően –, játékának éppen ez volt a varázsa.

Pozsgai Zsolt történetét Román Sándor koreografálta tánccá, aki mesterien ötvözte a különböző nemzetek táncait. Amit még nem látott a szarvasi közönség, az a foci volt táncban elmesélve, nagy ötlet!

Az előadás zenei anyagát Gömöry Zsolt saját szerzeményeiből, valamint az – Apassionata című műből állította össze – a műveket a 100 Tagú Cigányzenekar tolmácsolta felvételről. A látványt kiegészítette a háttérvetítés, ami az országokat képekben is a színpadra varázsolta. Az előadás producere Vona Tibor volt.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Konstantinovics Lili, Demcsák Dávid

Kettős siker a hétvégi strandröpi-bajnokságon

Gilik Attila fejel

Vereséggel kezdte megye II-es szereplését a Csabacsűd