Connect with us

Szarvas

Jaj, de jó a habos sütemény!

A dal folytatását mindenki ismeri, és akár magában is dúdolhatja, amikor Szent István nap az Ildikó Cukrászda felé veszi az irányt. Magyarország idei kiválasztott tortájára ugyanis mindkét jelző igaz: mogyorós habtésztából készült, mogyorós roppanós réteggel és mogyoró habbal a tetején. A krémes ízvilágot fekete ribiszke zselé réteg teszi könnyedebbé, valamint tejcsokoládés karamell és mogyoróolajos bevonat bolondítja meg.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot. A Balatoni Habos Mogyoró fantázianevet viselő tortakölteményt idén 29 nevezés közül választották ki, ezt követően pedig a legjobb öt között kellett bizonyítania. Mellette a Szent Erzsébet torta, a Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő, a Fertődi Fekete és az Ingyom-Bingyomra elkeresztelt torták maradtak versenyben. Az ítészek ezen a ponton újrakóstolták a döntős tortákat, és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül újrapontozással választották ki az idei év győztesét.

A szakma kedvencének első kóstolását minden évben nagy várakozás előzi meg. Az Ildikó Cukrászda ezúttal is gondoskodik arról, hogy az édesszájú vásárlók is kedvükre „pontozhassák” a befutót. Az előkészületek mindig már napokkal korábban megkezdődnek, hogy kellő mennyiségű tortaszelet kerülhessen a pultokra.

– Nem egy könnyű tortáról beszélünk, de mivel már van tapasztalatunk ezen a téren, így a munkafolyamatokat összehangolva könnyebben el tudjuk készíteni – ismeri el Urbán Ildikó cukrászmester, miközben a gondosan elkevert mogyoróhabot önti a gyümölcsös zselé tetejére. – Az elkészítése szinte egy teljes napot igénybe vesz, mivel a krémek külön-külön és együttesen is hűtést igényelnek.

Augusztus 17-én délután már több félkész torta sorakozott az asztalon, amelyek már csak a befejezésre vártak. A tervek szerint több száz szelettel vértezik fel magukat, az előző évek tapasztalatai alapján ugyanis egyre nagyobb a kereslet a cukrászmesterek kreációi iránt. S bár a prímet mindig az újdonság viszi, a szarvasi cukrászda az előző évek legjobbjairól sem feledkezik meg. A mogyorós csoda mellett az év minden szakában megkóstolható a Milotai mézes diótorta, a Szabolcsi almás máktorta, a Somlói revolúció, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta, a Kecskeméti sárgabarackos kölestorta és a 2016-os év nyertese, az Őrség zöld aranya is. Az ínyencek ráadásként tesztelhetnek néhány korábbi dobogós finomságot is, mint a Zuzorka vagy az Aranyos Körtetorta.

– A torták mindegyikére igaz, hogy kizárólag természetes, minőségi alapanyagokból készülhetnek. Ezzel együtt azonban általában a hozzávalók ára sem alacsony. Ha az idei tortát vesszük alapul, akkor könnyen belátható, hogy a mogyoró nem olcsó termék, de említhetném a mogyoró pralinét is, ami ugyancsak nem túl költségkímélő. Ennek ellenére hűen követjük a leírást, és igyekszünk elérhető áron kínálni az süteményeinket – árulja el a kulisszákról a nagy sürgés-forgás közepette.

A Balatoni Habos Mogyoróra már csak egyetlen napot kell várni. Augusztus 19-én már elérhető lesz országszerte, többek között az Ildikó Cukrászda kínálatában.

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect