in , ,

Forró nyár, még forróbb ősz

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

A hőhullámokkal tarkított forró nyárnál már csak az előttünk álló ősz és tél lesz forróbb, jövendölte Földesi Zoltán, az MSZP szarvasi elnöke augusztus 28-iki, hétfői sajtótájékoztatóján. Utóbbi természetesen a választásokkal, a választási kampánnyal összefüggésben, politikai síkon értendő.

A sajtótájékoztatón szokás szerint belpolitikai, pártpolitikai és várospolitikai blokkokban adta elő mondandóját, ezúttal két hónap történéseiről, hiszen júliusban nyári szünidő volt, sajtótájékoztató sem volt. A belpolitikai témák között a vizes világbajnokságról szólva elmondta, hogy a kormány presztízsberuházása volt ez, 160 milliárdnál tartanak a költségek, s még nincs vége. A kormány ugyan bebizonyította, sportbarátságát és sportszeretetét, a sportolók pedig azt, hogy Magyarország e téren a világ élvonalában van, de jobb lenne ezt elmondani a honi oktatásról és egészségügyről. A miniszterelnök tusványosi „fellépésével” kapcsolatosan arról a botrányról beszélt Földesi Zoltán, amely bizonyítja, hogy semmiféle kritikát nem tűrnek a hatalmon lévők: egy hallgatót, aki ellenvéleményének próbált hangot adni, a földre tepertek. Visszatérő motívuma volt a belpolitikai blokknak a választási kampány, előkerült a fideszes médiacentralizáció, a határon túli magyarok szavazásának megkönnyítése, az esetleg kritikus hangot megütő, külföldön dolgozó állampolgárok szavazásának a megnehezítése, ellenségkép kreálása, a barátok, elsősorban a miniszterelnök gázszerelő barátjának vagyonhoz juttatása. – A NER-ben nincs határa a pofátlan rablásnak, s nem is lesz vége, míg nem lesz kormányváltás! – jelentette ki a szocialisták szarvasi elnöke.

A pártpolitikai blokkban az MSZP dolgairól esett szó. Hallhattuk, hogy a szocialisták nem üzengetnek, programjukat készítik, amit időben megpróbálnak eljuttatni a választókhoz. Az azonban biztosra vehető, hogy idővel a baloldal szereplőinek rá kell jönni, hogy a saját bázis építésénél is fontosabb az összefogás, hogy le lehessen váltani a regnáló kormányt. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje augusztus 26-iki szegedi értelmiségi találkozóján megfogalmazott tíz pontot ismertette:

1. A tehetősebbeknek 2018-tól jobban ki kell venniük a részüket a közteherviselésből.

2. Magyarország demokrácia, nem autokrácia, vagy diktatúra.

3. Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja, nem pedig Oroszország csatlósa.

4. Az ország egyik legnagyobb problémája az elvándorlás – olyan prosperáló országot kell teremtenünk, amely a fiataljainkat itthon tudja tartani.

5. Egy magyar ember előrejutását nem befolyásolhatja az, hogy milyen (szegény, vagy gazdag) családba született bele.

6. Környezeti értékeink megóvása érdekében a megújuló energiákra kell fektetni a hangsúlyt.

7. Minden állampolgárra kivétel nélkül ugyanazok a törvények kell, hogy érvényesek legyenek, s véget kell vetni a féktelen korrupciónak.

8. Az oktatás és az egészségügy borzasztó állapotban van, melyet azonnal rendbe kell tennünk.

9. A felesleges stadionépítések és szimbolikus gigaberuházások helyett az állampolgárokra kell költeni a pénzt.

10. A nők társadalmi helyzetének javítása nem várhat tovább – azonos munkáért azonos bért és megbecsülést kell adni.

Várospolitikai dolgokról szólva elmondta, az önkormányzat igyekszik minden fejlesztési forrást, a képviselők szinte egyöntetűen egyetértenek abban, hogy 2020-ig minden lehetséges uniós forrásra pályázni kell. A nyárra visszatekintve mondta el, hogy komoly kulturális kínálatot nyújtott Szarvas a városlakóknak és az itt nyaralóknak egyaránt. A Cervinus Teátrum vezetésével a Vízi Színház és a Zenepavilon is bőséges programot kínált, a turizmus fejlődése jótékony hatással van a város gazdaságára. A hamarosan elkezdődő tanév kapcsán fogalmazta meg azon véleményét, hogy a közoktatás finanszírozásával – a KLIK által fenntartott iskolák 100%-ával szemben az egyházi iskolákat 160%-on finanszírozza az állam – átestünk a ló túloldalára. Egyebekben a diákoknak és a pedagógusoknak is eredményes tanévet kívánt. A választási kampányra vonatkozóan azon óhaját fogalmazta meg – melyre lát is esélyt –, hogy Szarvason maradjunk meg a normális politikai viszonyok között. Végezetül a jövő hét végén esedékes XX. Szarvasi Szilvanapokra hívta fel a figyelmet, amire jó időt és jó szórakozást kívánt mindenkinek.

Tatai László

Több száz gólya lepte el a Pepi-kertet

Éjszakába nyúltak a programok az állatparkban