in ,

Több száz gólya lepte el a Pepi-kertet

Közel 240 szempár figyelt dr. Hanyecz Katalinra, a Pepi-kert igazgatónőjére, de többségük kialvatlanságról árulkodott. A Szent István Egyetem leendő hallgatói az első nagy próbatételt, az átbulizott éjszakát már sikerrel áthidalták, alig néhány órányi alvást követően pedig arra szánták a délelőtti órákat, hogy hozzájáruljanak az arborétum rendbetételéhez. Augusztus 22-e és 26-a között tizenkét brigádba rendeződve végeztek különböző kézimunka jellegű tevékenységeket, elsősorban a kevésbé frekventált területekre fókuszálva.

– A látogatók által bejárt területek jelenleg rendben vannak, ezért a kertnek azokra a részeire koncentrálunk, melyek az ösvényektől távolabb találhatók, ill. amelyeket még nem nyitottunk meg a nagyközönség számára. Azt vettük észre, hogy segítőink az első nap a legaktívabbak, a az idő múlásával azonban egyre fáradtabbak. Az időjárástól is sok minden függ, de most erre sem lehet panaszunk. Ideálisak a körülmények – mondja mosolyogva, az elmúlt évek tapasztalataival a háta mögött az intézmény igazgatónője.

A hagyomány hosszú múltra, 33 évre vezethető vissza. Az idei év azonban némileg különbözött az előzőektől, mivel összekapcsolódott egy induló projekt ismertetésével is. A részletekről kedden, a metszőollók, védőkesztyűk, ágvágók, kézifűrészek és egyéb hasznos célszerszámok kiosztása előtt számoltak be. Az EFOP-típusú pályázat célja, hogy bekapcsolja a Szarvasi Arborétumot az egyetem sportéletébe, mégpedig hallgatók számára elérhető sport-és egészségnevelő szolgáltatások fejlesztésével.

A szarvasi projekt keretében elkészül egy vízi tanösvény, amely az arborétum Körös felőli partvonalának kb. egy kilométeres szakaszát érinti. Az öt állomásból álló ösvényen a résztvevők érdekes információkat gyűjthetnek, és különleges, interaktív feladatokat oldhatnak meg. Az állomásokat hajókkal lehet megközelíteni, pályázati forrásból összesen 15 kenu és 10 kajak kerül beszerzésre. A vízi közeg kihasználása mellett a szárazföldi sportok elérésére is lehetőség nyílik. A beszerzésre kerülő 40 db kerékpárral az Arborétum környezete lesz majd bejárható, kihasználva a jelzett túraútvonalakat. A csónakház mellett továbbá homokos röplabdapályát alakítanak ki, ahol focizni és tollasozni is lehet. A támogatási összeg közel 20 millió Ft.

– A gólyákat igyekszünk arra ösztönözni, hogy megismerjék egymást, s az egyetemi évek alatt ezáltal jobban érezzék magukat. Olyan barátságok születnek itt, amelyek végigkísérik őket a tanulmányaik során. A hét programjait felsőbb éves hallgatók koordinálják, a délelőttöket kint töltjük az arborétumban, délután vetélkedőket szervezünk, este pedig zenés-táncos rendezvényeket – mondja óvatosan fogalmazva Kiszel Péter negyedéves élelmiszermérnök hallgató, aki évek óta a HÖK tagjaiként segíti a gólyatábor sikeres megvalósulását.

A csapatok rövid reggelit követően eligazítást kaptak, és elindultak a kijelölt terület irányába. A legtöbben szinte azonnal nekiláttak a bozótosok gallyazásához, ill. az idegen növényzet eltávolításához, míg mások engedtek a nyárvégi napsütés kísértésének, és erőgyűjtés gyanánt néhány percre leheveredtek a fűbe. Hosszú évek tapasztalata alapján azonban elmondható, a mérleg nyelve mindig pozitív. Ez alatt a pár nap alatt a kert látványos változáson megy keresztül, köszönhetően a több száz dolgos kéznek, akik napokon belül már a Szent István Egyetem padsorai között bizonyíthatják rátermettségüket.

Vésztőről is elhoztuk a három pontot

Földesi Zoltán

Forró nyár, még forróbb ősz