in ,

Bringázz a mobilitási héten!

A szeptember 16. és 22. között tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, környezetünk, vizeink és a levegő tisztaságának megőrzése az utókor számára, és természetesen kedvcsinálás a mozgáshoz, sportokhoz, egészséges életmódhoz.

Az európai kezdeményhez kapcsolódik Szarvas Város Önkormányzata is, és civil szervezetek, intézmények közreműködésével, több korosztályt érintő, többek között környezetvédelemmel, környezetbarát közlekedési rendszerek használatával, egészséges életmóddal, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos, környezettudatosságra nevelő programokkal várja az érdeklődőket. Célunk felhívni a figyelmet a környezetbarát közlekedési lehetőségekre, az alternatív közlekedési eszközök – autó-motor helyett a kerékpározás, gyaloglás és egyéb közösségi közlekedési rendszerek használatára. Valamint arra, hogy a különböző közlekedési módokat kombinálva, egymáshoz illesztve, valamin az ésszerű, jól szervezett és fenntartható közlekedés, a telekocsi szolgáltatást használva kímélhetjük környezetünket, óvhatjuk egészségünket.

Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap 2017. Szarvas
Az idei év mottója: „Közös út, közös jövő”- tiszta, közösségi, és intelligens mobilitás.

A hét első napján 16-án (szombaton) az Európai Mobilitási Hét megnyitásaként kerékpártúrát és ügyességi versenyt szervezünk. A túra során bemutatjuk a környék természeti értékeit a Szarvasi MTTSZ Szabadidős és Lövészklub és a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete vezetésével. A kerékpártúra Fazekas Erzsébet irányításával indul 10.00 órakor. Jelentkezni lehet: mttszszarvas@freemail.hu 06/70-458-5129 (Fazekas Erzsébet, klubelnök). Útvonal: az Önkormányzati üdülőből a nyúlgát-nagygát érintésével a Békésszentandrási duzzasztóhoz. Az indulás előtt kerékpáros ügyességi verseny várja az érdeklődőket, ahol a résztvevő diákok a kerékpáros közlekedéshez szükséges ügyességfejlesztő akadálypályán tehetik próbára tudásukat és fejleszthetik gyakorlati ismereteiket Podani Mihály szakoktató vezetésével.

Rossz idő esetén Podani Mihály szakoktatóval  KRESZ TOTO a Lengyel-palota nagytermében!

(FIGYELEM: a korábban már erre a napra meghirdetett hagyományos Mobilitási Hét kerékpártúra a Kardoskúti Fehértó napra a decemberig meghosszabbított MÁV vágányzárlat miatt elmarad. A Fehértó napi rendezvény programjait a Körös Maros Nemzeti Park oldalán tekinthetik meg.)

Csatlakozva az országos “TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz is szeptember 17-én (vasárnap) “Zöld Nap” címmel városszépítésre, hulladékgyűjtésre hívjuk a város lakóit a Mezőtúr felé vezető út, a Szarvasi Arborétum és környezete városrészre. Az akció célja a környezetszennyezés megállítása, az illegálisan lerakott szemét feltérképezése és felszámolása.  Találkozó az Arborétum parkolójában 09.00-órakor. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog! Védőkesztyűt, szemeteszsákot biztosítunk, a hulladék elszállításáról gondoskodunk. A nap házigazdája a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete

Szeptember 18-án (hétfő) Egy nap a  „közösségi mobilitásról”: Bemutatkozik a Deer City Telekocsi Klub, a Baráti Kör szervezésében Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna előadásában. A bemutatkozót követően közlekedésbiztonsági előadással- tanácsokkal – és ügyességi versennyel várja az érdeklődőket Podani Mihály  szakoktató.  A mai nap interaktív előadásai a tömegközlekedés, a telekocsi, a környezettudatos közlekedési eszközök használatáról szólnak, és hogy miként alakulnak a féktávolságok különböző tapadású útfelületeken, eltérő fékút mellett.

Helyszín: Ikszt Közösségi Ház (Ezüstszőlő városrész, T.III.Kk.411.) Kezdés: 09.00 óra.

Szeptember 19-én (kedd) “Ugrálj-mozogj!” címmel edzést, bemutatót és ügyességi versenyt rendeztünk a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület tagjaival. Délelőtt 10.00 órától a Fő-téren, és délután a  Szirén Mozgás Stúdióban.

20-án (szerda) Nordik Walking sportnap Szirony Pál vezetésével. A nap díszvendége a szarvasi származású Bozsik Anna, a 1992, 94 és 98. évek olimpia biatlon versenyzője.

“Nordic walking vagy ski walking (magyarul: skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport) egy olyan sportág, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Nélkülözhetetlen kellékei a speciális botok”. A mozgás során izmaink 90%-a dolgozik, erősödik a hát, a törzs, a has, a comb, a far és a vádli. A sportnak kiváló stressz oldó hatása van, emellett jó hatással van a szív- és érrendszerre, valamint növeli a tüdő vitálkapacitását. Kíméletes az ízületekhez és  természetesen égeti a kalóriákat, így túlsúllyal küzdők, fogyókúrázók számára kimondottan ajánlott.”

Az érdeklődőket  07.00. órától várjuk a röplabdapályán, a Kacsa-tó mellett. A túra a Szarvasi Történelmi Emlékúton a Történelmi Országközépig tart. A regisztrált résztvevők között kisorsolunk két pár Nordik Walking botot. Rossz idő esetén találkozó a piactéren.

21-én (csütörtök) „Bringás vért az életért” címmel a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével véradást tartunk. Az akciónk célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a véradás növekvő szükségességére, a véradás folyamatosságának fontosságára, és új véradók toborzására. A véradók között kerékpárt sorsolunk. Sorsolás az autómentes napon.

Helyszín: Szarvasi Járási Hivatal nagyterem. Időpont: 12.00-17.00. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog!

Szeptember 22. (Péntek)  A 2017-évi Európai Autómentes Nap Megnyitója: „Bringás Reggeli” új helyszínen!!! Helyszín: Zenepavilon, kezdés: 06.00. Aki autó helyett kerékpárral vagy gyalogosan indul a munkahelyére, azt reggelivel és meleg teával várjuk a Zenepavilonnál. A helyszínen „reggeli ébresztő” kívánságműsor Dankó Ervinnel (Rádió Szarvas) és élő kapcsolással Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnöke várja a résztvevőket. A reggeli alatt  „ugrálj-mozogj” címmel edzést, bemutatót és ügyességi versenyt rendeztünk a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület tagjaival.

Délután 13.00 órától a heti nyeremények kisorsolása a városházán. Szabadság út 36. (Lengyel-palota) Nagy-tanácskozóterem.

Kedvezmények, ajándékok, nyeremények, fontosabb hírek, információk a 2017-évi Mobilitási Hét rendezvényeiről:

Heti pályázatunk:  Hogyan képzeljük el a „jövő mobilitását”,  a város mobilitási lehetőségeit néhány év múlva (milyen közlekedési eszközök lesznek a jövőben? elektromos autók, töltők, vagy vezető nélküli autók? Milyen lesz a városi közlekedés, lesznek-e  hidak, repülőterek, vízi közlekedés? stb.) A témával kapcsolatos pályamunkák közül 3 művet (elektronikus rajz, szabadkézi rajz, akár írásos-térképes kiegészítéssel is) díjazunk az Autómentes Nap rendezvény díjátadó ünnepségén. A pályamunkákat a Szarvasi Polgármesteri Hivatal titkárságára várjuk szeptember 21. 12.00 óráig. A pályaműveket elbírálja Szuhaj György művésztanár.

Szeptember16 és 22 között a Körös-menti TDM (Turisztikai Desztinációs Management), és a Körös Maros Nemzeti Park  jóvoltából a  szarvasi kerékpármegosztási szolgáltatásokat kedvezményesen, fél áron vehetik igénybe az érdeklődők a Nemzeti Park és a Tourinform iroda telephelyein.

A „Bringás vért az életért” véradás résztvevői között kisorsolunk egy kerékpárt. A hét programjain regisztrált résztvevők között kerékpáros ajándékcsomagokat és sporteszközöket sorsolunk.

A Dél–alföldi Közlekedési Központ Zrt. az Autómentes Napon ingyenes utazási kedvezményt biztosít a helyi járatokon a forgalmi engedély és a személyazonosító igazolvány együttes felmutatásával a magántulajdonban lévő gépjármű tulajdonosa, vagy üzembentartója számára, ezzel is népszerűsítve az autómentes közösségi közlekedést.

A Balázs Kerékpárüzlet támogatásával szeptember 16 és 22 között ingyenes kerékpár műszaki állapotfelmérésre lesz lehetőség.

2017. szeptember 22. napján (pénteken) 06.00 órától 18.00 óráig az alábbi közterületek kerülnek lezárásra: Az Autómentes Napon lezárjuk a Fő teret, a Bethlen Gábor utca és az Árpád utca között reggel 6 és délután 18 óra között, így próbáljuk felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli közlekedési eszközök, a lehetséges kerülőutak, kerékpárutak, gyalogjárdák használatára. A korlátozás ideje alatt a gépjárművek (a közösségi közlekedést biztosító buszjáratok kivételével) párhuzamos terelő utakon haladhatnak

A korábban már erre a napra (szeptember 16.) meghirdetett hagyományos Mobilitási Hét kerékpártúra a Kardoskúti Fehértó napra a decemberig meghosszabbított MÁV vágányzárlat miatt elmarad. Helyette kerékpártúrát és ügyességi versenyt szervezünk a duzzasztóhoz. A Fehértó napi rendezvény programjairól bővebb információt a Körös Maros Nemzeti Park oldalán találják meg az érdeklődők.)

Szervező: Szarvas Város Önkormányzata 5540 Szarvas, Szabadság út 36. www.szarvas.hu

A rendezők a változtatás jogát fenntartják.

A rendezvényt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztés és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért felelős Államtitkársága, és a Swietelsky Magyarország Kft. támogatja!

Egymillió forinttal támogatja idén a Szarvasért Alapítvány a fiatalokat

Ruzicskay György követői állítottak ki az alkotóházában