in ,

Eldőlt, melyek idén Szarvas kedvenc süteményei

A hagyományostól egyre inkább az egészségmegőrzés irányába mozdult el az elmúlt években a süteményverseny. Kugyeláné Décsei Mónika, a „Szarvas kedvenc szilvás sütije” verseny szervezője szerint a nevezők egyre tudatosabban választják meg az alapanyagokat, és arra is törekszenek, hogy az elkészült finomságok egészségesek legyenek. A szilvanapokhoz kapcsolódva ezúttal összesen 35 recept érkezett, ami arányaiban megegyezett a korábbi évek tendenciájával. Sokan közül egyszerre több süteményt is megmérettettek, növelve ezzel győzelmi esélyeiket. Az előválogatás során a zsűri a beküldött kép és a recept alapján döntött a dobogós helyek jelöltjeiről, szeptember 10-én pedig valamennyit meg is kóstolta.

– Ez a verseny a szilvanapon megjelenő hölgyek arányát hivatott növelni, és a női vonalat erősíteni. Köztudott ugyanis, hogy a rendezvény második napján pálinkaminősítés zajlik, ami egy nagyon sikeres programelem. Ott azonban főként férfiak indulnak. Ezért is szerettük volna a hölgyeket is megszólítani, és biztatni őket, hogy hozzák el otthoni kedvenceiket. Úgy vélem, a családi élet egyik legfontosabb színtere a konyha, egy finom sütemény illata a család minden tagját az asztalhoz invitálja. Ezt próbálja ez a kezdeményezés is újragenerálni – fejezte ki reményeit a négy éve indult ötlettel kapcsolatban a Cervinus Teátrum munkatársa.

Újdonságként az idei évben a zsűri egy negyedik kategóriát is bevezetett. A hagyományőrző, modern és egészségmegőrző kategória mellett a nagyszámú nevezésekre való tekintettel díjazták a legízletesebb tortákat is.

A döntő helyszíne idén a fesztiválsátorra esett, ahová délelőtt egymás után érkeztek a mutatós kreációk. Készítőik még gondosan elrendezték őket a tányéron, utolsó finomításként pedig sokan egy leheletnyi dekorációval tökéletesítették desszertjüket. A meghirdetett időpontban már valamennyi sütemény az asztalon sorakozott, és sok-sok kíváncsi szempár tapadt a fehérruhás zsűrire. A tavalyihoz hasonlóan ezúttal is Erdős Hanna olimpiai-és világbajnok mestercukrász, Urbán Ildikó cukrászmester, Sárkány Mihály cukrászmester és Urbán Ildikó cukrászmester elemezték a háziasszonyok munkáit, a nevezők pedig próbálták az arcizmaik rezdüléséből és gesztikulációikból leszűrni a véleményüket. Közel egyórányi konzultáció után megszülettek a végleges döntések.

– Bármilyen versenyre megyünk, egy olyan sütemény biztos van, ami nincs megsülve és szalonnás a tésztája – mutatott rá az értékelést követően a tipikus hibákra a zsűri elnöke. – A hagyományos kategóriában fontos, hogy kövessük elődeinket, és ne spóroljunk az alapanyaggal. Ha pedig új hozzávalót használunk, érdemes többet kísérletezni a süteménnyel, hogy még finomabb legyen a végeredmény – tette hozzá.

Külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy idén először gyerekek is fakanalat ragadtak. Groticzki Anna, Szécsi Panna és Szécsi Emma szilvás tiramisut készített, amit az ítészek a legfiatalabb versenyzőknek járó ajándékcsomaggal jutalmaztak.

Egészségmegőrző kategóriában ezúttal Wolf Ildikó győzedelmeskedett, aki fitt szilvás- fahéjas mini tortákat készített. Emellett a modern kategóriában is előkelő díjjal térhetett haza: kézműves szilvás macaronja mogyorós krokant ölelésben a második helyen végzett.

– Nekem a konyhaművészet kreatív megoldások tárházát jelenti. Már gyerekkoromban sokat sürögtem-forogtam édesanyám mellett, aki mindig azt mondta: amit tőlem megtanulsz, azt nem veszi el tőled senki. Ezt azóta is gyakran kamatoztattam, ill. a saját ízlésvilágomnak megfelelően alakítom. Sokfajta sütemény receptjét megnézem, összehasonlítom, alakítgatom, és születik belőle egy jobb. Később pedig egy még jobb – mondja sugárzó arccal Ildikó, aki a mindennapokban és konyhában is sokat tesz az egészséges életmódért.

A modern kategóriában Kasik Máté, hagyományőrzőben Nagyné Demcsák Andrea, a torták közül pedig jelen sorok írója aratta le a babérokat. Díjazták továbbá a legidősebb versenyzőt, Csicsári Lajosnét, a legszebb fotót beküldőjét, Pásztor Benjaminnét és a közönség kedvencét, Kiss Lillát. A szervezők a jubileumi évre való tekintettel egy receptfüzetet is megjelentettek, amelyben az elmúlt három év legjobbjainak a receptjeit lehet fellapozni.

Eredmények:

Hagyományőrző kategória:

  1. helyezett: Nagyné Demcsák Andrea – szarvasi szilvás koszorú
  2. helyezett: Sándor Andrea – tepertős, szilvalekváros kiflik
  3. helyezett: Kiss Lilla – szilvás, csokipudingos pite

Modern kategória:

  1. helyezett: Kasik Máté – vörösborban sült kosárkás
  2. helyezett: Wolf Ildikó – kézműves szilvás macaron mogyorós krokant ölelésben
  3. helyezett: Kiss Imréné – szilvás, pudingos tekercs

Egészségmegőrző kategória:

  1. helyezett: Wolf Ildikó – fitt szilvás-fahéjas mini torták
  2. helyezett: Aszódi Zsófia – fehér mákos szilvás guba szelet
  3. helyezett: Kiss Imréné – kölesmálé szilvával

Torta kategória:

  1. helyezett: Hegedűs Éva – szarvasi szilvás sajttorta
  2. helyezett: Sándor Andrea – habos szilvatorta
  3. helyezett: Precskó Mónika – sütőtök torta rumos szilvával

Két gólos hátrányból fordítva hoztuk el a három pontot Jaminából

Jótanuló karatésok