in ,

Megyegyűlés beszámolókkal, tájékoztatókkal

Zalai Mihály
Zalai Mihály

A szeptemberi megyegyűlés napirendjén több tájékoztató, beszámoló is szerepelt: szakképzésről, foglalkoztatottságról, agrárgazdaságról kaptak információt a megyei képviselők.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése nyári szünet utáni első ülésén tájékoztató hangzott el a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előző évi munkájáról. Dr. Orosz Tivadar elnök elmondta: fontos feladatuknak tekintik a szakképzést, ezzel kapcsolatosan több képviselő hozzászólt – és hasonlóan a tájékoztatóban leírtakkal – egyetértenek a duális képzés előtérbe helyezésével, erősítésével, hiszen mindenki saját bőrén tapasztalja a szakemberhiányt, a megfelelően képzett szakmunkások hiányát. Elhangzott: a megye népességmegtartó képessége a gazdaság állapotától is függ, amiben fontos szerepet játszanak a jól képzett szakmunkások.

Jelentős változásról számolt be Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője. 2016 fordulópontot jelentett a megye foglalkoztatásában, a munkanélküliség csökkent, a foglalkoztatás javult, a megyében foglalkoztatottak átlagkeresete nőtt. Évek óta most először csökkent a különbség – ha csak kis mértékben is – az országos és a Békés megyei átlagkeresetek között. A közfoglalkoztatás hatását kiszűrve a havi bruttó átlagkereset 234 ezer forint (nettó 155 ezer forint) volt. Az átlagos havi munkajövedelem 2017 január-márciusban bruttó 215 ezer forint volt, ami 12%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva.

Tájékoztató hangzott el a megyét érintő gyorsforgalmi főúthálózati és vasúti fejlesztésekkel kapcsolatban. A Békés megye számára kiemelt jelentőségű M44-es gyorsforgalmi út Kondoros és Tiszakürt közötti szakaszának kivitelezése elkezdődött, a Tiszakürt és Kecskemét valamint a Kondoros és Békéscsaba közötti szakasz kivitelezése pedig előkészítés alatt áll. Mindkét szakasz befejezése 2020-ra várható. A megye közlekedése szempontjából fontos döntés a Szegedet Debrecennel összekötő gyorsforgalmi út építése, ennek tervezése folyamatban van.

Tájékoztatta a testületet múlt évi tevékenységéről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága. Dr. Kulcsár László elnök elmondta: kötelező feladataik mellett szakmai rendezvényeket szerveztek, agrármarketinget folytattak, részt vettek a Magyarok Kenyere Programban. Fontos feladatuk az agráriumban tevékenykedők támogatása, érdekképviselete, a falugazdász hálózat működtetése.

Döntött a testület az idei költségvetésről szóló rendelet módosításáról, alapítványok támogatásáról és kitüntető díjak odaítéléséről, valamint arról, hogy csatlakoznak a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszer 2018. évi pályázati fordulójához. Zalai Mihály megyei elnök kiemelte: az ösztöndíj a hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányait támogatja, 2017-ben a megye 75 települése közül 59 csatlakozott a pályázathoz, és 670 diákot tudtak támogatni.

A megyegyűlés bejelentésekkel zárult, melyekből kiderült, hogy a testület munkaprogram szerint legközelebb novemberben ülésezik majd.

Fotó: Zentai Péter

Gajdos Attila, Pálinkás Tamás és Dernovics László

Újra terítéken a hulladékügy

Szarvasi Szilvanapok – ismét helytálltunk!