in ,

Újra terítéken a hulladékügy

Gajdos Attila, Pálinkás Tamás és Dernovics László
Gajdos Attila, Pálinkás Tamás és Dernovics László

Pálinkás Tamás, a Jobbik helyi elnöke szerint a hulladékszállítás a településen nem szakmai, hanem politikai alapon történik, továbbá kilenc hónappal az új rendszer bevezetése után is komoly anomáliák tapasztalhatók. A lakossági elégedetlenség elsődleges oka a vegyes hulladék ritka, mindössze havi egyszeri elszállítása, ill. azt is kifogásolják, hogy a szelektív hulladékgyűjtésére szolgáló ún. „sárga zsák” nem kellő gyakorisággal jut el a háztartásokhoz. A kérdések megvitatására szeptember 13-án lakossági fórumot kezdeményeztek, amelyen Pákozdi János, a Komép Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője mellett Gajdos Attila és Dernovics László önkormányzati képviselők is részt vettek.

– Számos helyi lakossal konzultálva az a véleményem, hogy mind a vegyes hulladékot, mind a sárga zsákot kéthetente kellene elszállítani. Szerintem ez csak akarat kérdése. Persze azt is látni kell, hogy ennek van némi anyagi vonzata. Az egyik képviselő szerint a módosítás évente 6,4 millió Ft többletköltséggel járna, amit lakosonként havi 40 Ft pluszterhet jelentene. Azt hiszem, hogy a lakosság komfortérzete megér ennyit – vélekedik a helyi szervezet nemrégiben megválasztott elnöke.

Pákozdi János szerint ellenben nem ennyire egyszerű a kérdés. A többletszállításra ugyanis a cégnek nincs megfelelő gépparkja, és az alkalmazotti létszám sem elegendő. A változtatáshoz egy minimum 30-35 millió Ft értékű szállítójárművet kellene beszerezni, ill. további három alkalmazott bér-és járulékköltségeivel is kalkulálni kell. Mindemellett meglátása szerint módosítás visszavetné a szelektálás alaposságát is, megnövelve ezzel a lerakóra kerülő hulladék mennyiségét.

– Én meg vagyok elégedve az eddigi eredményeinkkel. Az új rendszeren belül a családi házak és a vállalkozások nagyon szépen teljesítik a kötelezettségeket, a lakótömböknél még vannak problémák. Nevezetesen az, hogy a vegyes hulladékot kétfelé kellene választani, egy lebomló és egy nem lebomló részre. Ezt még nem válogatják megfelelően, aminek következtében sajnos vegyes hulladékként kezeljük, majd a lerakóra szállítjuk. Egyébként a szelektív gyűjtéssel is gondok vannak. Azt látjuk, hogy hiába helyeztünk ki szelektív gyűjtőszigeteket a tömbök köré, folyamatosan koszosodnak, és a hulladék mennyiségével is vannak problémák. Valószínű az ok abban keresendő, hogy a tömbházak arctalanabbak, vagyis nem tudjuk igazán, hogy kiket kellene megszólítani – összegzi az elmúlt hónapok tapasztalatait az üzemeltető.

Ennek kiküszöbölésére szolgálna az a 3 millió Ft értékű projekt, amelynek sikeres elnyerése esetén 16-17 szarvasi helyszínt keresnek fel, és oktatási céllal előadásokat tartanak a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságáról.

Hozzátette, az új rendszernek már kézzelfogható eredményei is vannak. Egynegyedével, vagyis közel ezer tonnával kevesebb hulladék került lerakóra, ami 12 millió Ft megtakarítást jelent. A megtakarítás következtében pedig elkerülhető lesz a díjemelés. Erre egyébként 2009 óta nem volt példa, noha az elmúlt évek veszteséges termelése miatt már csak önkormányzati támogatással tudták ezt megoldani.

A legfőbb problémát továbbra is abban látja, hogy a lakosság egy része nem tud vagy nem akar változtatni, ill. egy részük továbbra sem válogat kellő alapossággal. Összehasonlításként elmondta, a korábbi rendszerben hetente egyszer vitték el a 110 literes vegyes hulladékot, és az elegendőnek bizonyult. Ezzel szemben jelenleg ez a szám havi hatra növekedett, a gyűjtőedény kiegészült egy 240 literes kukával, ill. havonta egyszer lombtalanítás is a lakosság rendelkezésére el.

Rámutatott, az illegális hulladék mennyisége nem növekedett, útja azonban megváltozott. A tömbházak helyett egyre inkább a szelektív gyűjtőszigeteken landol abból kifolyólag, hogy a lakosság fokozottan óvja saját lakókörnyezetét.

A fórum részvevőit az érvek sem tudták meggyőzni. A legtöbben elégedetlenségüknek adtak hangot, és megosztották személyes tapasztalataikat is. Volt olyan felszólaló, aki a külterületeken és a gátoldalon megnövekedett hulladék mennyiségére hívta fel a figyelmet, míg egy másik az egyre nehezebben megfékezhető patkányinvázióra panaszkodott. Javaslatként hangzott el a hat hulladékszállítás átcsoportosítása, mely szerint a biohulladék, a nem lebomló vegyes hulladék és a szelektív kéthetente történő elszállítása megoldaná a problémát, és többletköltséggel sem járna.

– Már jóval azelőtt szelektíven gyűjtöttem és komposztáltam, minthogy ezt a város bevezette volna. Négyen vagyunk a családban, és az a tapasztalatom, hogy egy 110 literes kukával ez nem elég. Most ugyan megkaptam rá a választ, hogy egy nagyobb kukával megoldható a problémám. Ezzel együtt látom azt, hogy nagyon sok olyan ember van, akit ez nem érdekel, nem is érti, és ezek az emberek problémát fognak okozni. Nem lett volna szabad ráerőszakolni a lakosságra, hogy ezt kell csinálnia. Ez olyan, mintha azt mondanánk nekik, hogy holnaptól mindenkinek egészséges életmódot folytasson. Nem működne. S ilyenkor beindulnak a különböző túlélési technikák, mint az égetés vagy az illegális hulladéklerakás. A környezetvédelem területén lehet, hogy nagy nyereség van, a másik oldalon azonban óriási egészségügyi problémákat okozunk – adott hangot véleményének dr. Jakab Gusztáv, a Víz-és Környezetgazdálkodási Intézet igazgatója.

Az álláspontok ugyan másfél óra múlva sem közeledtek, de Komép Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője ígéretet tett rá, hogy az említett kritikus helyszíneket és eseteket kivizsgálják.

Molnár József polgármester

A művelődési házba költözik a hivatal Csabacsűdön

Zalai Mihály

Megyegyűlés beszámolókkal, tájékoztatókkal