in ,

Biztonságban az autóban, közösségben az utakon

Podani Mihály
Podani Mihály

Akár háromszoros is lehet a féktávolság ugyanakkora sebesség, de különböző útviszonyok mellett. Konkrét esetben ez azt jelenti, hogy míg 50 km/h-s sebességnél normál útviszonyok mellett kb. 25 m-es a féktávolság, addig jeges úton ez közel 80 m-t tesz ki. Ilyen és hasonló megdöbbentő adatokról számolt be szeptember 18-án Podani Mihály gépjármű szakoktató az ezüstszőlői közösségi házban tartott előadásán. Az Európai Mobilitási Hét keretében rendezett nap központi témája a „közösségi mobilitás” volt, amelyen az interaktív előadás mellett az érdeklődők a Deer City Clubról (Telekocsi klub) is tájékozódhattak.

– A közlekedés tortájából azt a szeletet ragadtam ki, ami a legfőbb okozója a baleseteknek: a sebesség, a követési távolság és a féktávolság. Ez a hármas egység ebben az évszakban a változó útviszonyok miatt is különös aktuális. A járművezetőknek meg kell szokniuk, hogy a hűvösebb reggeleken már nem olyan a tapadási tényező, és erre az autót is megfelelően fel kell készíteniük – hívta fel a figyelmet az őszi-téli átállás jelentőségére.

A szakember úgy látja, bár vannak ezen a területen előrelépések, sokan még mindig „spórolnak”. Véleménye szerint azt kellene mindenkinek szem előtt tartania, hogy mindezek elmulasztása komoly veszélyeket rejt magában, végső esetben pedig tragédiába is torkollhat.

Az előadása során kitért a legfontosabb definíciókra és járművezetési helyzetekre, valamint egy animáció segítségével illusztrálta is a különböző útviszonyok baleseti következményeit.

Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, Szarvas Város Barátainak Köre elnöke a folytatásban a 2011-ben alakult közösségi zárt csoportról, a Telekocsi klubról adott felvilágosítást.

– A fiatalok megszólításának visszatérő problémája nyomán vetődött fel ez az ötlet. Istenes Marcsi nevéhez fűződik a gondolat, hogy a legnagyobb közösségi oldalon létrehozzák ezt a helyet, amely a közösségi mobilitást szolgálja. Lényege, hogyha valaki Szarvasról Budapestre vagy Budapestről Szarvasra szeretne utazni, ezen az oldalon keresztül jelzi, és lehetőséget ad a csatlakozásra. Ez egyébként egyezik szervezetünk alapelvével is, vagyis hogy egymást segítik a szarvasiak és a Szarvasról elszármazottak – magyarázza az internetes klub működési mechanizmusát.

Az elmúlt évek tapasztalatairól szólva elmondta, a rendszer bevált, és időközben újabb elemekkel is bővült. Rendszeresen előfordul például, hogy szállással, albérlettel kapcsolatos tanácsokat kérnek, legutóbb pedig egy szarvasi esküvő megszervezésben nyújtottak segítő kezet. Jelentkezni az adott Facebook oldalon lehet, és egy visszaigazolást és ajánlást követően a körhöz bárki csatlakozhat.

A rendezvényen képviseltette magát a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesülete, az Aranykor Nyugdíjas Egyesület, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub, a Szlovák Iskola, a GySzC Székely Szakképző Iskola, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete, a Szarvasi Rendőrkapitányság, a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, valamint több önkormányzati képviselő is megjelent.

A rendezvénysorozat csütörtökön 12-17 óra között véradással folytatódik, szeptember 22-én pedig Autómentes Nappal zárul.

Földesi Zoltán

Földesi: Kérek mindenkit, lássanak át a szitán!

Hotel Menthol a Cervinus Teátrumban