in , , ,

Földesi: Kérek mindenkit, lássanak át a szitán!

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Alig hét hónap van hátra a jövő évi választásokig, vagyis Földesi Zoltán szerint mozgalmas időszak elé néz az ország. Az MSZP szarvasi szervezetének elnöke elmondta, a ciklus utolsó ülésszaka jövő hét hétfőn kezdődik meg, ami a közelgő sorsdöntő választások miatt felfokozott hangulatban fog telni.

Ennek nyitányát a strasbourgi bírósági döntés teremtette meg, mely szerint Magyarország nem járt el jogszerűen a migránsok ügyében. Az EU arra kötelezi az országot, hogy be kell fogadnia közel 1300 embert. Véleménye szerint a fellebbezés miatt Orbán Viktor valahogy „ki fogja húzni jövő tavaszig,” utána azonban beengedi az érintett embereket, mivel ez a feltétele, hogy hazánk megbecsült tagja legyen az európai közösségnek. Mindemellett pedig ha nem teszi, akkor nem államférfiként viselkedik, hanem a hatalomért végletekig küzdő emberként.

Szólt arról is, hogy az előjelek alapján úgy tűnik, hogy Angela Merkel újra Németország kancellárja lesz, ami Magyarország számára nem sok jót jelent. Prognózisa szerint év végéig a két nagyhatalom fel fogja ajánlani az eurózónán kívüli országoknak a csatlakozás lehetőségét, s amennyiben ezt nem fogadjuk el, hosszú évtizedekre kirekesztettek leszünk. A Fidesz nyolc éves kormányzása óta ellenben nem esett szó az euró bevezetéséről, pedig gazdasági stabilitást és a pénzügyi manőverezések megfékezését eredményezhetne.

Az októberben induló nemzeti konzultációról szólva elmondta, Orbán hiszterizálni szeretné a közvéleményt egy multimilliomos néhány évvel ezelőtt tett kijelentéseire alapozva. Úgy véli, később a visszaküldött aláírások szolgálnak majd hivatkozási alapul. Mindeközben kardinális kérdésekről terelődik el a figyelem, mint pl. az, hogy a 75 év felettiek nem kaphatnak ingyenes onkológiai gyógykezelést.

Véleménye szerint hamarosan „ki fog borulni a bili”. Az EU-s bizottság ugyanis ellenőrizni fog több uniós forrásból megvalósult fejlesztést, köztük a 900 millió Ft-ból megépült felcsúti kisvasútot. Rámutatott, ez a beruházás szimbóluma annak az autokrata, oligarcha, kizsákmányoló rendszernek, amit a jelenlegi kormányzat képvisel.

Példaként említette a földeladásokat, és párhuzamot vont a múlt századi birtokviszonyokkal. Csányi Sándor többek között 35 ezer ha földbirtokkal rendelkezik, ami megközelítőleg megfelel három valamikori szarvasi tangazdaság méretével. A Fidesz holdudvarának másik tagja, Leisztinger Tamás tulajdona meghaladja már az egykori Károlyi-birtokokat, Mészáros Lőrincé szinte lefedi Habsburg József királyi herceg egykori területeit, Horváth László vállalkozó területei pedig túlszárnyalják az egykori Kétpó környéki Almásy-birtokokat. Ezzel szemben alapvető problémákat, mint az egészségügy és az oktatásügy pedig a szőnyeg alá seper a kormány.

A párt háza táján történtekről elmondta, a hétvégén egy kibővített választmányi ülésre került sor. A kormányváltók szövetsége úgy látja, hogy szinte az egész ország kárvallottja a Fidesz politikájának, ezért a választás a tétje nem kisebb, mint hogy meg lehet-e ezt állítani ezt a folyamatot.

A határokat védő kerítéssel kapcsolatban nyomatékosította, az MSZP nem tervezi a lebontását. Azt látják ugyanis, hogy a magyar társadalom 80-90%-a fél ettől a helyzettől, épp ezért nem kívánnak beavatkozni ebbe a folyamatba. Ezzel együtt az országnak a szolidaritását is ki kell mutatnia a kialakult helyzettel kapcsolatban, jelezve, hogy hova is szeretnénk tartozni.

Botka László miniszterelnök-jelölt ígéretei között elhangzott többek között, hogy kormányváltás esetén az első diplomát ingyenessé teszik, ill. visszaadják a 13. havi nyugdíjat. Mindemellett a nyugdíjminimumot a duplájára fogja emelni, növekszik a családi pótlék, ill. megkezdődik a bérek felzárkóztatása.

Ez utóbbival kapcsolatban kitért a Jobbik bérunós kezdeményezésére, amelyet választási szlogenként aposztrofált. Velük ellentétben az MSZP azt szeretné, hogy először az országon belül legyen bérunió, vagyis ne tartsák másod, harmadrendű állampolgárnak pl. a szabolcsit vagy a békésit a fővárosihoz képest.

Céljuk továbbá, hogy a közel 600 ezer külföldön berendezkedett magyart hazahívják, különösen, mert bizonyos ágazatokban ma már munkaerőhiány tapasztalható. Emellett az egészségügyre és az oktatásügyre is több pénzt fordítanának.

– Aki nem látja, hogy mi itt a tét, nem fog össze a kormányváltás érdekében, annak el kell tűnnie a közéletből – mutatott rá együttműködés jelentőségére. – Ez nem játék, ez nem vicc. Ha a Fidesz még egyszer nyer ebben az országban, Magyarország perifériára sodródik. Nagy csata lesz, az utolsó pillanatban fog eldőlni, de mindenkinek mindent meg kell tennie, hogy fordulat következzen be.

Helyi ügyekre evezve örömét fejezte ki a jubileumi szilvanapokkal kapcsolatban, ahol 5-6 ezer vidékről érkezett vendég is megfordult, ill. a testvértelepülések delegációi is megjelentek.

A testületi ülés kapcsán elmondta, 6 fő napirendi pontot, 32 bejelentést, a zárt ülésen pedig 12 pontot tárgyaltak. Ezt megelőzően hivatalosan is átadták a Dózsa és a Béke utcai járdaszakaszt, amelyek több mint 40 millió Ft-os önerőből épültek meg.

Szólt az önkormányzati óvoda és bölcsőde és a Szarvas és Vidéke önkormányzati heti lap beszámolójáról is, köszönet mondva az ott dolgozók munkájáért. Elégedettséggel beszélt a Szarvasi Gyógy-Termál Kft. tevékenységéről is, köszönhetően a folyamatos fejlesztéseknek fürdőben és a látogatólétszám növekedésének.

A bejelentések között két kiviteli tervet fogadtak el, az egyik a Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Központ fejlesztésére, a másik a helyi termékek piacának kivitelezésére vonatkozott.

Zárásként érintette az újabb Fidesz-mutyit is, amely a nemzeti hulladékkezelőket érinti. Úgy látja ugyanis, hogy egy lakosságot ki nem szolgáló, központi rendszerről van szó, amelyhez a helyi ellenzék nem hallandó asszisztálni.

Búcsúzóul arra kért mindenkit, hogy lássanak át a szitán, és a saját élethelyzetük, problémáik alapján tegyék mérlegre a jelenlegi kialakult politikai helyzetet.

Huszonhét zsák szemetet gyűjtöttek a „Zöld napon”

Podani Mihály

Biztonságban az autóban, közösségben az utakon