in , ,

Huszonhét zsák szemetet gyűjtöttek a „Zöld napon”

Papírt nem eldobni! – jegyezte meg tréfásan Gombár Györgyné, miután jutalomként túró rudit osztott ki a hulladékgyűjtő akció résztvevői között. A Szarvasi Nagycsaládosok Egyesülete tíz éve vállalja magára a Teszedd! akció helyi lebonyolítását, amely hagyományosan az Európai Mobilitási Hét időtartamára esik. S bár az akció kimenetele az utolsó pillanatig kétséges volt, az égiek végül megkegyelmeztek a szervezőknek, és szeptember 17-én két eső közé egy kis szünetet is beiktattak.

A kezdeményezőkhöz hasonlóan a jelentkezőket sem riasztotta vissza a borult égbolt. 9 óra környékén egymás után gurultak be az Arborétum parkolójába a vállalkozó kedvű szarvasiak, néhányan pedig – némi kis hétvégi engedményt hagyva maguknak – négykerekűvel érkeztek a találkozási pontra. Gyors regisztrációt követően mindenki védőkesztyűt és zsákokat vehetett át, a kerékpártároló mellett pedig néhányan már azt is gyakorolták, hogyan lehet felszúrni a hússütő villára az eldobott cigerettacsikkeket. Ez a mozdulat egyébként a későbbiekben is hasznosnak bizonyult, mivel a gyűjtögetők az út mellett nem egyszer szembesültek ezzel a jelenséggel.

– Nemcsak az ifjúságnak fontos a környezet tisztasága, hanem az időskorúaknak is – árulta el Tusjak János, az Aranykor Nyugdíjas Egyesület elnöke, akik több mint 20 fővel erősítették a csapatot. – S bár tudjuk, hogy ezt a helyzetet meg lehetne előzni, örömmel jöttünk, és szívesen segítünk. Egyúttal szeretnénk az ifjúság figyelmét is felhívni arra, hogy jobban vigyázzon a környezetére, mert ez az ő öröksége, és nem mindegy, hogy mit hagyunk hátra – figyelmeztetett a ma élő generációk felelősségére.

A környezettudatos nevelést egyébként több általános korú gyermek is bizonyította. A kilenc éves Kornél pl. szüleit beszélte rá a gyűjtésre, akik nemcsak elkísérték fiukat, hanem maguk is bekapcsolódtak a környezet megszépítésébe.

– Nálunk mindenhol három vagy több gyerek van, és szeretnénk ezt a világot a gyerekeinknek úgy továbbadni, ahogyan mi megkaptuk. Szerencsére azt látjuk, hogy sokkal kevesebb szemét van, mint az első években. Az élő Körös partján egykor zsákszámra volt eldobálva a hulladék, most azt látom, hogy ez megszűnt. Ennek ellenére még mindig van dolgunk: rengeteg konzervdoboz, cigarettás doboz, üdítős flakon és műanyag pohár hever szerte az utak mentén – érzékeltette a jelenlegi állapotokat fél szemével a földet pásztázva a NACSE szóvivője.

Az önkéntesek alig két óra leforgása alatt megközelítőleg 27 zsákot gyűjtöttek. Mindemellett gumiabroncs, műanyag homokozó, WC-csésze, mosogatótálca, ruhadarabok is előkerültek a bokrok aljából, a résztvevők nem kis meglepetésére.

A „Zöld napba” közel száz fő kapcsolódott be, köztük a Szlovák Általános Iskola, a Szarvasi Cipó Kft., az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub és Szarvas Város Önkormányzata is képviseltette magát.

Kerékpártúrával vette kezdetét a mobilitási hét Szarvason

Földesi Zoltán

Földesi: Kérek mindenkit, lássanak át a szitán!