in ,

Kerékpártúrával vette kezdetét a mobilitási hét Szarvason

Közös út, közös jövő! – ez a mottója az idei Európai Mobilitási Hétnek, amely a közösségi, tiszta és intelligens mobilitást célozza meg.  A kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb hazánkban, idén összesen 203 település csatlakozott, ami a dobogós harmadik helyet jelenti az országok sorában. A tavalyi évben az egyik legjobb szervezői díjjal is jutalmazott Szarvas ezúttal is kitett magáért, a szeptember 16-22-i időszak minden napjára tartogat valamit.

A sorozat szombaton kerékpáros ügyességi versennyel és kerékpártúrával vette kezdetét. 9 órától folyamatosan érkeztek a többségében láthatósági mellénnyel és védősisakkal felszerelt bringások, akik közül a rajt előtt jó néhányan a bójákkal és lécekkel körbebástyázott pályán is próbára tették ügyességüket. Úgy tűnt, a valós közlekedési szituációk alapján felépített feladatok sokaknak feladják a leckét: hol a szűk területen való tekerés, hol pedig az élesebb kanyarok vagy a kislabdának az áthelyezése izzasztotta meg az utak fiatal használóit.

– Kinn töltöm az életem jelentős részét a közutakon, és látom, hogy hol vannak hiányosságok. A kerékpár esetében leginkább a jármű feletti uralom területén, és a KRESZ ismerete is hagy maga után némi kívánnivalót – állítja Podani Mihály gépjármű szakoktató, aki egyetért azzal a vélekedéssel is, hogy a kerékpárhasználatot bizonyos alapismeretek elsajátítása nélkül nem szabadna engedélyezni.

Véleménye szerint a tanítási-tanulási folyamatban a legnagyobb szerep a családnak jut. Ebben a közegben kell ugyanis először beszélgetést kezdeményezni a közlekedési normákról, amelyeket később az intézmények is tovább mélyíthetnek.

A Szarvas-Békésszentandrás kerékpártúra a hagyományos kardoskúti kirándulást váltotta fel. A M44-es építése miatt ugyanis vágányzár nehezíti a közlekedést, ezért az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub és a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete úgy döntött, hogy ezúttal a környéket barangolják be. A túra az Önkormányzati üdülőtől indult, majd a Történelmi Emlékúton, a Hármas-Körösön és a duzzasztón keresztül a békésszentandrási szabad strandig vezetett. Itt a csapat rövid pihenőt iktatott be. Kitartásukat a szervezők finom babgulyással jutalmazták meg, majd kerékpárúton indultak vissza a kiindulási pontra.

– Jó lenne, ha a gyerekeket a monoton tanulásból vagy a számítógép mellől ki tudnánk mozdítani. Természetesen ez részben függ a meteorológiától is, de szeretnénk arra felhívni a figyelmet, hogy érdemes minden héten legalább egy-két órát a szabadban, együtt eltölteniük a családoknak – mutat rá napjaink egyik jellemző problémájára Fazekas Erzsébet, az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub elnöke.

A rendezvénysorozat vasárnap szemétszedési akcióval folyatódott, a mai napon pedig „Közösségi mobilitás” címmel a Deer City Telekocsi Klubot ismerhették meg az érdeklődők Ezüstszőlőkben, valamint közlekedésbiztonsági előadást hallhattak, a sebesség, követési távolság és féktávolság témakörében.

Luigi: Megmutattuk, hogy helyünk van ebben a csoportban

Huszonhét zsák szemetet gyűjtöttek a „Zöld napon”