in

Az ukrán nyelvtörvényről, a településképpel kapcsolatos törvényről, ill. a korrupciós bűncselekmények büntetési tételéről döntött az Országgyűlés

Dankó Béla
Dankó Béla

Megkezdte az Országgyűlés az őszi ülésszakát, ahol a következő kérdésekben született döntés.

A jogtipró ukrán oktatási törvény kapcsán az Országgyűlés megállapította, hogy az ukrán törvényhozás, a Verhovna Rada által 2017. szeptember 5-én második olvasatban elfogadott oktatási törvény súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság számára az ukrán törvények által jelenleg biztosított oktatási és anyanyelv használati jogokat.

Az Országgyűlés elítéli az alapvető emberi jogoknak és a kárpátaljai magyarság szerzett jogainak a törvényben foglalt súlyos megsértését, és felhívja Ukrajna felelős vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a demokrácia és a jogállamiság közös európai értékeit és tartózkodjanak a jogszabály hatályba léptetésétől. Az Országgyűlés felhívja a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a jogsértést, ami szemben áll az Ukrajna vezetői által nyíltan vallott értékrenddel és veszélyezteti Ukrajna európai jövőjét, valamint hogy minden szükséges lépést tegyen meg a jogszabály hatályba lépésének megakadályozása érdekében, és erről adjon rendszeres tájékoztatást az Országgyűlés illetékes bizottságainak.

Döntés született a településkép védelméről szóló törvény módosításáról is. A módosítás célja a településkép védelmét biztosító településképi rendelet elkészítésére vonatkozó véghatáridő módosítása, valamint az átmeneti időszakban a törvényben meghatározott önkormányzati kötelezettségek és egyéb önkorlátozó rendelkezések enyhítése. 2016. június 13-án az Országgyűlés elfogadta a településkép védelméről szóló törvényt, melynek módosítása kimondja, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testületének legkésőbb 2017. október 1. napjáig meg kell alkotnia, illetve módosítania kell a településképi rendeletét.

A Büntető Törvénykönyvről szóló törvény módosítása a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének emelése érdekében szóló törvényjavaslat is elfogadásra került. A javaslat tárgya az volt, az elévülési idő egységesen 12 évre emelkedjen, mivel a korrupció elleni küzdelem közös cél.

A Méhkerék nyerte a rangadót

„Lecsókák” sikere Kunszentmártonban