in , , ,

Holnaptól új gépjárműfecskendő szolgálja a szarvasiakat és a környéken élőket

Ahogy az már az országos sajtóban megjelent, dr. Pintér Sándor belügyminiszter 2017. szeptember 21-én huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt adott át központi ünnepség keretében a Hősök terén, amik közül egy a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárműparkját gyarapítja. A Rába gépjárműfecskendő szarvasi érkezése a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ütemezett gépjármű-fejlesztési programjába illeszkedik.

A gépjármű még augusztus végén érkezett meg Szarvasra. Akkor sikerült elkapni a pillanatot, amikor az új gépjárműfecskendő átlépte Szarvas város határát. Azóta a gépjárművezetők képzése folyt, ami egyrészt egy vezetéstechnikai tréningből állt a Rába-ringen, illetve egy elméleti és gyakorlati vizsgából, amin a gépjármű ismeretéből kellett számot adni tűzoltóinknak. Miután ezeket teljesítették használhatják vonulószerként a szarvasi hivatásos tűzoltók, tudtuk meg Bíró Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltó parancsnoktól.

Egy halandó ember számára óvodás kora óta ami piros, szirénázik és kék villogója van, az tűzoltóautó. Ennél bonyolultabb a helyzet, mert a szakma megkülönbözteti a gépjárműfecskendőt és a vízszállítót.

– A teljesen magyar gyártású, Rába típusú gépjárműfecskendő 4000 liter víz szállítására alkalmas. Megtalálható rajta minden, a kor követelményének megfelelő csúcstechnika, ami a tűzoltáshoz, illetve a műszaki mentéshez szükséges. Rosenbauer szivattyú, két hatvan méter hosszú, szerelés nélkül bevethető gyorsbeavatkozó, hőkamera, Holmatro típusú hidraulikus feszítő-vágó berendezés is található rajta – adott tájékoztatást az új járműről Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

A szarvasi gépjárműfecskendők átlagéletkora 15. Ennek ellenére nagyon jó állapotban vannak. Az új gépjárműfecskendő üzembeállításával nyolcról tízezer literre nőtt az esetleges vonuláskor egyszerre vihető víz mennyisége, ami egyrészt megnyugtató a tűzoltók számára, de az ellátott területen élőknek is.

– A modern gyorsbeavatkozó berendezések annyira víztakarékos módon üzemeltethetőek, hogy utánpótlás nélkül is nagyon sokáig és nagyon hatékonyan tudnak tüzet oltani – jelentette ki Bíró Zoltán. – A hőkamera nagy segítséget tud jelenteni abban, hogy amikor a lángoló égés már megszűnt, rejtett gócok felderítésében, például egy épület födémjében ahol lappang a tűz, jól behatárolható a segítségével.

Az új gépjárműfecskendő hivatalos átadására holnap kerül sor a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság telephelyén.

Több terméket akart fizetés nélkül elvinni, lebukott

Enikő Díj a GFF Szarvasi Gyakorlóintézményének