in , , ,

Csipkerózsika magyar népzenére táncolt

Hétfőn délután a Cervinus Teátrumban láthatták az érdeklődő gyerekek a Csipkerózsika című mese táncjáték változatát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, Kiváló Művész, művészeti vezető koreográfiájával és rendezésében. A társrendező Csizmadia Tibor volt.

Az előadás több szempontból tartogatott meglepetéseket. A mese, ahogy nyáron megtudtuk, csak másodlagosan a Grimm testvérek története, az eredetit egy francia meseíró, Charles Perrault írta. A csavar nem is ebben volt, hanem abban, hogy a történetet Zsuráfszky Zoltán magyar népzenére álmodta meg – a zeneszerző Rossa László – vagyis „az eredeti néptáncok mellett minden elhangzó szöveg és felcsendülő dallam a tradicionális magyar folklórból táplálkozik, és annak elemeit használja fel e közismert mesedarab színpadi megfogalmazásában” – olvasható a szinopszisban.

A forgatókönyvet írta és az eredeti népi szövegeket válogatta Vincze Zsuzsa, és az előadás elején felhangzó mese szavait felvételről Szabó Gyulától hallgathattuk. Az előadás táncai nagyon látványosak voltak. A gyermekközönség láthatóan jól érezte magát, akiket a táncosok már a színpadi nyitókép előtt köszöntöttek a nézőtéren, a gyerekek nem kis derültségére. A jelmezek nagyon szépek, elegánsak (királyi házhoz méltóak) – voltak. A díszletet és jelmezeket Papp Janó tervezte. Az előadás végén a szereplők nem siettek az öltözőbe, hanem lejöttek a nézőtérre „pacsiztak” a gyerekekkel, és a Hoppmester bejelentette, hogy a Király és Királynő, Csipkerózsika és a Herceg, a Tündérek még a gonosz Hollótündér is, és a palota összes lakója az előtérben várja a nézőket, lehet fényképeket készíteni velük. Jó ötlet volt, a gyerekek értékelték, ahogyan az előadást is!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szarvason debütált az édes kiegyezés kollekció

Több mint félmilliárd forint a jövő agráriumáért