in ,

Szarvason debütált az édes kiegyezés kollekció

Az ország egész területéről érkeztek az édes ízek szakértői az Ildikó Cukrászdához. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett éves szakmai találkozón több mint félszázan tették tiszteletüket, hogy kölcsönös tapasztalatcserén keresztül elemezzék a legújabb trendeket, valamint felfedezzék a település szépségeit. Az esemény egyúttal keretet adott az édes kiegyezés kollekció névre keresztelt exkluzív süteményválogatás bemutatásának is, melyet a kiegyezés 150 éves évfordulójának tiszteletére álmodtak meg a cukrászmesterek.

– Az ipartestület és Vojtek Éva kezdeményezéséhez több cukrász csatlakozott, akik közösen gondolkodtak új recepteken. A kollekció három osztrák és három magyar vonatkozású süteményt tartalmaz, melyeket háromfordulós kóstolás alapján választottunk ki. Olyan ízek és harmóniák jelennek meg benne, amelyek a monarchiában gyökereznek, de a jelenlegi trendek alapján valamennyit újragondoltuk. A végleges kiszerelés egyen dobozban, azonos receptúrával és árban lesz kapható az ország számos üzletében – magyarázza a szakma legújabb nagy dobását Mészáros Gábor szombathelyi cukrászmester.

Az érdekvédelmi szervezet égisze alatt fut egyébként a 2011 óta évente meghirdetésre kerülő „Ország Tortája” verseny is, amelyet évről évre fokozott érdeklődés övez.

– Egy tortaversenyen győztes fiatalasszony megkeresett, hogy szeretne a receptjével elindulni ezen a megmérettetésen, de amatőrként a feltételeknek nem felelt meg. Addig-addig beszélgettünk, míg végül úgy döntöttem, lesz, ami lesz, próbáljuk meg. Az eredeti tortából a sok-sok korlát miatt mindössze két hozzávalót, a szilvát és a mákot tartottam meg, s ezt egészítettem ki mandulaliszttel és málnával – idézi fel az idei év győztes cukormentes tortájának receptjét Varga Margit cukrász, aki ugyancsak ellátogatott Szarvasra. Elárulta, mindössze 12 éve gyakorolja a szakmát, amikor irodai munkáját maga mögött hagyva indult el megvalósítani az álmait.

Selmeczi Tibor, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta, a cél minőségi alapanyagok használatával az innovációra való ösztönzés, abban bízva, hogy mindez találkozik a fogyasztói igényekkel is.

A nehézségekről szólva kiemelte, sok más ágazathoz hasonlóan a cukrász szakma is jelentős munkaerőhiánnyal küzd, amelyre mielőbbi megoldást kell találni.

– A vállalkozások nem tudnak előre tervezni, néha azt sem tudják, hogy ki nyitja ki másnap a boltot. Lassan már nem kérdés, hogy képzett munkaerőről van-e szó, illetőleg emberileg alkalmas-e valaki a feladatra, mindinkább az a cél, hogy legyen valaki az üzletben. Ez pedig elszomorító. Be kell látni, a munkaerő elvándorolt az országból. Az ipartestület szakmai tanácsokkal segít a megoldáskeresésben. Ez lehet, hogy a szakképzési rendszer gyökeres átalakítását és egy motivációs rendszer kidolgozását fogja jelenteni, igazodva a piaci igényekhez. Emellett szükség lenne a vendéglátásban az áfa és a járulékterhek csökkentésére is ahhoz, hogy a magyar cukrászok hosszútávon minőségi munkaerőt tudjanak alkalmazni – vázolja az ágazat legsúlyosabb problémáját.

A vendégeket Babák Mihály polgármester és Urbán Ildikó cukrászmester, az ipartestület Békés megyei elnöke köszöntötte. A település első embere nem titkolta, maga is édesszájú, és hiszi, hogy a mindennapi boldogsághoz hozzájárulhat egy kevés hazai kézműves finomság is. Egyúttal arra biztatott mindenkit, ha tehetik, máskor is látogassanak el Szarvasra, ami sok-sok látnivalót rejt magában.

A programok sétahajózással vették kezdetüket, majd a vendégek megtekintették a Történelmi Országközép Emlékművet, valamint látogatást tettek az Arborétumban és a Mini Magyarország Makettparkban is. A délután szakmai konzultációval zárult, melynek keretében értékelték az idei év „Ország Tortája” versenyt, és szó esett a cukrászat aktuális trendjeiről is.

Kukoricanap: Nem kukoricáztak Csabacsűdön

Csipkerózsika magyar népzenére táncolt