in , ,

Gyakorlósok a Szent Gellért Nemzetközi Zenei fesztiválon

A Szeged-Csanádi Egyházmegye tizedik alkalommal rendezte meg Szegeden, a Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivált 2017. szeptember 24-október 1-ig. A fesztivál, a vértanúságot halt Szent Gellért nevét viseli, tisztelegve az egyházmegye első püspöke előtt.

A koncertsorozat célja Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök megfogalmazásában „hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a szegedi, vajdaság, bácskai, bánáti és honi közönséget, amely kifejezi és erősíti a vallás, valamint a zene határokon átívelő kapcsolatát.” Az idei fesztiválon is tehetséges fiatal szólisták mellett jól ismert nevek is előadóként léptek föl, és az érdeklődő közönség katonazenekari, valamint szimfonikus hangversenyeken vehetett részt.

Különleges megtiszteltetés érte a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola kamarakórusát, hiszen az egyházmegye hat intézményének közös kórusában felléphetett a szeptember 30-án megrendezett katonazenekari koncerten a Székesegyházban, ahol a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar koncertjén mutatkozhattak be, a katonazenekarral közösen, Tokody Ilona operaénekes koncertjét követően.

A közös koncert lélekemelő pillanatait a gyermekkórus különlegessé varázsolta, és a felcsendülő Kodály Zoltán 150. genfi zsoltára, a Háry János című daljátékból felzendülő toborzó, Oscar Peterson: Himnusz a szabadsághoz, és a koncertet záró Bárdos Lajos: Istené az áldás kánonja csodálatos közösségi zenei élményként lett megélhetővé. A Gyakorló kamarakórusát Komlósné Szirom Anita szakvezető tanító vezette és készítette föl. Vezényelt Kovács István karnagy.

A fesztiválhéten a Gyakorló nevelőtestülete és munkatársi közössége egy különleges zenei élményben részesülhetett, a „Kulturális zarándoklat” keretében Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen vehetett részt a püspökség meghívására, és jóvoltából, a Szent Gellért Akadémia zenekara előadásában felcsendülő koncerten, ahol Herbert von Karajan Európai himnusza és Ludwig von Beethoven IX. szimfónia (d-moll, Op.125) csendült föl felejthetetlen zenei élményt okozva közösségünknek.

Sz.Zs.

Bevetésen a roma önkéntesek

Viharkárt szenvedett barátainak segít a Csabacsűdiek Baráti Köre