in ,

Az emberkereskedelemről is szó volt a Szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum konferenciáján

Több sikeres programot valósított meg a Szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum az elmúlt hónapokban. A helyi KEF összesen 1,7 millió Ft támogatásra pályázott sikeresen, amelyet részben a működési költségek fedezésére, részben pedig prevenciós tevékenységre fordítottak.

– Látnunk kell, hogy megváltoztak a fiatalok szórakozási szokásai. Az igazi élet este 10 óra után indul. Mi azt szerettük volna megmutatni, hogy a szabadidő eltöltésének milyen hasznos formái léteznek. Ezen belül most a sportot tűztük zászlónkra. Néhány szombaton keresztül a Petőfi utcai sportcsarnokban a foci és kosárlabda bajnokságokat rendeztünk, amelyeken több mint 500 fő mozdult meg – számolt be Földesi Zoltán az eredményekről.

Érdekességként elhangzott, hogy az „Éjszakai tornákon” összesen 114 kg gyümölcs fogyott, és a garantáltan alkoholmentes ásványvíz is kelendő volt. Az éjszakába nyúló sportprogramokon közel 40 csapatot sikerült megszólítani, a legfiatalabb játékos pedig alig 6 esztendős volt.

Ezek kiegészítéseként a Védőnői Szolgálat és a Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársai több tájékoztató előadást tartottak az intézményekben, amelyekben a kábítószer fogyasztás veszélyeire hívták fel a figyelmet. Ennek részleteiről a konferencián dr. Kantiné Szín Mária védőnő és Petruska László bűnmegelőzési tanácsadó számoltak be.

A szeptember 28-én tartott évértékelő megbeszélésen a megjelenteket Hodálik Pál alpolgármester köszöntötte. Aláhúzta, nehéz dolga van egy olyan szervezetnek, amely manapság a drog elleni küzdelemnek szenteli idejét. S bár a rohamos gyorsasággal megjelenő új vegyületek és a felszín alatt lappangó problémák feltérképezése súlyosbítja a helyzetet, bízik benne, hogy a fiataloknak szánt segítség célba ér.

A délután során felszólalt Toszeczky Renáta is, aki a Babtista Szeretetszolgálaton keresztül az emberkereskedelem áldozatainak nyújt segítő kezet. Az Emberkereskedelem Elleni Program koordinátora elmondta, a Magyarországon látensen jelenlévő probléma kb. 30-40 ezer embert érint. Többségük ellen szexuális jellegű kizsákmányolást követnek el, de a munkaerővel való visszaélés és a bérkoldultatás áldozatainak száma sem elhanyagolható, valamint a külföldre történő kényszerházasság és a szervkereskedelem is jelen van a feketepiacon.

– A szeretetszolgálat 12-13 éve küzd az emberkereskedelem ellen. Ennek része a kimenekítés, a védett házakban való elhelyezés, az asszisztencia biztosítása és az utógondozás is. Emellett rendkívül fontos a prevenció, vagyis hogy képzések keretében, ill. intézményekben beszéljünk a problémáról. A segítségnyújtáshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy a szakemberek észrevegyék a figyelmeztető jeleket, ezáltal pedig segítséget tudjanak nyújtani az áldozatnak – foglalja össze segítő tevékenységük alappilléreit.

A rendezvény végén jelképes ajándékok formájában a helyi KEF vezetősége köszönetet mondott mindazoknak, akik szervező munkával vagy aktivitásukkal segítették munkájukat.

Viharkárt szenvedett barátainak segít a Csabacsűdiek Baráti Köre

Megható-rendhagyó osztálytalálkozó a csabacsűdi Trefortban