in ,

Megható-rendhagyó osztálytalálkozó a csabacsűdi Trefortban

Az intézmény életében egyedülálló osztálytalálkozót Bago Ottóné és Brecska Istvánné hozta létre. Töretlen lelkesedéssel, több mint fél évig végezték kitartó kutatómunkájukat, szervezték a 60 éves találkozót.

Jómagam már két hete készültem erre a különleges eseményre. Felkérést kaptam, hogy tartsak meg egy rendhagyó osztályfőnöki órát, továbbá mutassam be a többek által rég nem látott intézményt.

2017. szeptember 23-án a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola bejárata előtt egy kisebb csoport gyülekezett. Ki-ki meglepődve, csodálkozva, meghatódva, könnyes szemmel, mosolyogva, nevetve: az 1956/1957-es tanév végzős diákjai. Meghatottság nélkül nem lehetett rájuk nézni. A mostanra már szép korú nénik és bácsik nagy izgalommal várakoztak arra, hogy az iskola kapuja újra megnyíljon előttük.

Az egykori 26 fős osztályból 15-en jöttek el a találkozóra. 1 fő igazoltan volt távol, 1 volt tanuló ismeretlen helyen tartózkodik. A már örökre hiányzó 9 osztálytárs nevét könnyes szemmel sorolták.

Az óra eleji jelentésében Balatoni Albert sok-sok információt mondott el az osztályról és ezzel kezdetét vette az időutazás.

Az iskola történetének rövid bemutatása után következett a névsorolvasás, melyhez a korabeli napló bejegyzéseit hívtam segítségül. Többen 60 éve nem látták egymást, ezért a nevek elhangzása után kézfeltartással jelezték, hogy bizony kicsit megöregedve, de ők azok a régi társak. Talán mire a névsor végére értem, mindenki fel tudta idézni az osztálytárs gyerekkori arcvonásait, emlékeit.

Ezután többen gyertyát gyújtottak, a padra az emlékezés virágait helyezték el, s egy perces főhajtással emlékeztünk azokra a diáktársakra, akik itt már nem lehetnek velük.

Az órát a naplóbejegyzések felolvasásával zártuk, melyek között volt ilyen is: hétvégi mozilátogatásért igazgatói intés. Kondacs György osztályfőnök úr bizonyára szigorú ember volt…

A rendhagyó osztályfőnöki óra nagyon jó hangulatban ért véget. Ezután bejártuk az iskolát, emlékeket idéztünk, majd egy kötetlen beszélgetés keretében elfogyasztották az ebédet. Molnár József polgármester úr egy 60-as gyertya díszítésű tortával ajándékozta meg és köszöntötte az egybegyűlteket.

Az osztály a délutáni időszakban a helyi temetőben tiszteletét tette az eltávozott igazgató, az osztályfőnök, a volt tanáraik és diáktársaik sírjánál is.

Örülök, hogy részese lehettem ennek a rendkívüli eseménynek. Mindenki nevében köszönöm a szervezőknek, hogy létrehozták ezt a találkozót!

Sutyinszky Zoltán
intézményvezető / Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola

Az emberkereskedelemről is szó volt a Szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum konferenciáján

Vigyori tökfejek