in , ,

Kilencedszer találkoztak a szlovák színjátszó társulatok

Három napon keresztül, összesen hét előadást láthatott a Cervinus Teátrum közönsége. A 9. Nemzetközi Szlovák Színjátszó Találkozón vajdasági, szlovákiai és magyarországi nemzetiségi színházak mutatkoztak be, többségében visszatérő jelleggel. Elsőként október 6-án a nyitrai kerületből érkezett Óbars – Starý Tekov – társulat produkcióját vitték színre, szombaton pedig a Vertigo Szlovák Színház fiatalok stúdiója, a Cervinus Teátrum, a petrőci és a poprádi csoportok darabjai debütáltak.

– Az ötletet Tótkomlósról hoztuk, ahol néhány éve a tótkomlósi színjátszás 100. évfordulóját ünnepelték. Akkor a helyiek szervezésében jött létre egy nemzetközi szlovák színjátszó szemle. Nagyon megtetszett ez a gondolat, s hála valamelyest nekik, elindult ez a folyamat – idézi fel az előzményeket Onodi Daniela főszervező, egyben a Vertigo Szlovák Színház igazgatója.

Elmondta, a helyszínválasztásnál fontos szerepet játszott, hogy Szarvason korábban számos gyerekszínjátszó szemle került megrendezésre, és a feltételek is kiválóak voltak.

A rendezvény ötletgazdája elárulta, folyamatosan figyelemmel követi a társulatok előadásait, és ezek alapján választja ki a meghívottakat. Vannak köztük olyanok, akik szinte a kezdetektől részesei a seregszemlének, de minden év új felfedezetteket is hoz. Ilyen volt idén a Léva melletti kis településről érkezett színjátszó csoport, akiken először Túrócszentmártonban akadt meg a szeme.

Hozzátette, bár a fellépők túlnyomórészt amatőr színjátszók, előadásaik a professzionalizmus irányába mutatnak. Véleménye szerint a kettő között egyébként sem húzható éles határvonal, a produkciójuk alapján pedig elmondható, hogy valamennyi résztvevő magas szinten űzi ezt a műfajt.

A Vertigo Szlovák Színház utánpótlásának előadása nyelvismeret hiányában is beszédes volt. A 18-20 éves fiatalok egy falusi történetet meséltek el, megjelenítve a családi szerepeket és természetesen a szerelmet is.

– 12-13 fő alkotja a társulatot, akik huzamosabb ideig tanulták a szlovák nyelvet. A Pani Rafiková, avagy a Rafiková asszony című darabunk középpontjában pletykás asszonyok állnak, akik egy ügyvéd emberről állítanak valótlanságokat. Az illetőt egyébként én formálom meg, és nagyon szeretem a karaktert. Kicsit úgy érzem, mintha rám írták volna – mutatja be röviden Kovács Attila, a társulat tagja a lelkes kis csapatot. – Különösebb célunk egyébként nincs a színjátszással. Magunkat szeretnénk folyamatosan fejleszteni, és az embereknek örömet okozni.

A Cervinus Teátrum színművészeinek előadásában a Valami szép kell című kétnyelvű darabot láthatta a szakavatott közönség, amelynek az ősbemutatója július közepén, a Cervinus Művészeti Fesztivál keretében volt. Az előadásban a szeretet és a szerelem témaköréből válogatva hangzottak el zenei és irodalmi részletek, üzenve, hogy a rohanó világ ellenére ezt az érzést sohasem szabad háttérbe szorítani. Engedni kell a belső késztetésnek, akkor és ott kimondva, amikor a legnagyobb szükség van rá.

Varga László : Tudomásul kell vennie minden csapatnak, hogy Szentandrás jobb csapat

Rohony Miklós lett az idei kolbászfeszt kolbászkirálya