in ,

Rohony Miklós lett az idei kolbászfeszt kolbászkirálya

A Kikindai Vidám Fiúk zenéjére készültek a szarvasi finomságok szombaton, a Idénynyitó Disznótor és XI. Töltöttkáposzta-főző és Kolbászkészítő Versenyen, amire ezúttal tiszteletüket tették a a visegrádi négyek területéről szervezett konferencia résztvevői, de állítottak csapatot a Partiumból is.

Összesen 24 nevezés érkezett, ami kicsit elmaradt a szervezők, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete tagjainak reményeitől, akiknek nevében Závoda Ferenc köszöntötte a piaccsarnokban összegyűlt vendégeket.

– Szeretnénk, hogy itt készüljön a legjobb töltött káposzta Magyarországon, vagy a világon, itt csinálják meg a legjobb friss kolbászt – jelentette ki a gazdák elnöke.

A nap házigazdája természetesen Sági Szilárd gasztroceleb volt, aki évről évre meg tudja lepni a szarvasiakat.

– Tavaly a fogópálinka kifogott rajtam, de idén nem fog. Azt tudom mondani, hogy úgy járok haza, mintha a családom lennétek, és családban évente egyszer berúgni az teljesen normális – vetkőzött meztelenre lélekben a gasztroceleb.

– Hamvas Béla több mint 50 évvel ezelőtt írta meg a bor filozófiáját. Én többször elmondtam már, hogy szerintem a kolbász az nem étel, hanem filozófia. Filozófia az, hogy mennyi legyen a fokhagyma vagy a paprika, filozófia az, hogy mérjünk vagy kóstoljunk, úgyhogy kívánom, hogy sokféle filozófia jelenjen meg itt – fogalmazott Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője, akiről tudjuk, hogy szintén nagy értője szárazkolbásznak.

– Mi, szarvasiak, tudjuk, hogy a szarvasi szilvapálinka, a szarvasi kolbász és a szarvasi töltött káposzta van olyan jó, mint a különböző hungarikumoknak minősített, hasonló nevű termékek. Ha valaki ezt nem hinné, akkor eljöhet ide kóstolni a nap folyamán – vette védelmébe a szarvasi ízeket a város alpolgármestere, Hodálik Pál, aki a megnyitó után végigjárta és kóstolta a fesztivál csapatait.

A Békés Megyei Nemzeti Agrárkamara nevében Kozsuch Kornél nyitotta meg a fesztivált, majd pocakkerület sorrendjében bemutatta a zsűri tagjait Szigeti Erika, a nap háziasszonya: Bihacsi László, Gécs László, Tomasovszki Toma Andrást. Az ilyen jellegű besorolás alól természetesen a zsűri hölgytagjai, dr. Zleszik Zsuzanna, illetve Kohut Zsuzsanna kivételt képeznek, de még kilógott a sorból a zsűri újdonsült tagja, Hegedűs András is.

– A zsűri tagjai szépen körbejárják a csapatokat, mint ahogy tesszük ezt minden évben. Megpróbálunk teljesen józanok maradni a végéig. Természetesen ez nem fog sikerülni, de azért megpróbáljuk. Az asztaloknál a hangulatot, a higiéniát, a csapatok jókedvét fogjuk díjazni. Ott mindenki fog kapni egy cetlit, amin rajta lesz, hogy mikor kell leadni az ételt. Ez azért fontos, mert nagyon sok ételt kell megkóstolniuk, és nem mindegy, hogy hidegen kóstolják az ételt, vagy melegen – tájékoztatta a résztvevőket Sági Szilárd a játékszabályokról.

Azért megsúgta, hogy a hangulatnál nagyobb súllyal esik majd latba az, hogy az ízek és a látvány hogy tetszik a 165-ösnél nem rövidebb övet viselő kóstolóknak. Elvégre nem jó hangulatukban, hanem az ízek szeretete vezetett ezekhez az impozáns körméretekhez.

A jó hangulatú ételkészítéssel töltött nap végén a zsűri döntése alapján a kolbászkirály vastag szárazkolbászával (nem teljesen) idegen területre kalandozó Rohony Miklós lett.

A különböző kategóriákban a következő eredmények születtek:
Töltött káposzta: 1. a roma önkormányzat, 2. Svinya, 3. PH

Sült friss kolbász: 1. veterán gépjárművesek, 2. Októberfest, 3. Rozsnyó csapata

Fogópálinka: 1. Élhetőbb Szarvasért, Pannon Motorosok, 3. Szarvasi Baráti Kör és Pásztor Kertészet

Disznótoros süti: 1. Székely Mihály Szakképző, 2. Déva, 3. Élhetőbb Szarvasért

Kilencedszer találkoztak a szlovák színjátszó társulatok

Lajos András

Meghiúsult disznótorral kezdődött a felolvasószínházi évad