in , , , ,

Meghiúsult disznótorral kezdődött a felolvasószínházi évad

Lajos András
Lajos András

Vasárnap késő délután – most kivételesen a Kamarateremben –, de folytatódott a felolvasóestek sorozata a Cervinus Teátrumban. Ezúttal Soóky László Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínháza került – nem felolvasásra – hanem bemutatásra. A művet Lajos András színművész adta elő, aki felvidékről származik, de a dunamocsi fiatal művész a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, majd a Vígszínházban játszott. Jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja. Lajos András a díszleteket maga tervezte és nagyrészt ő is készítette el. Soóky László művének dramaturgja ezúttal is Varga Emese volt. Zene Márkos Albert.

Benkő Gézától 2016 áprilisában láthattuk Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd című szomorújátékát, amely a Trianon utáni eseményeket meséli el Búcs községben, a falusi ember szemszögéből. A vasárnapi előadás a Prágai tavaszt követően, 1970-ben játszódik, aki elmeséli, Sándor. A történet szintén Búcs község életét közvetíti a nézők számára. Az egyszerű ember látásmódjával, sok humorral mesél a szovjet megszállásról, az átvilágításról (a községben és járási szinten), a szabadság eszméjéről, amely megvalósításának akadálya éppen maguk az emberek. Minderről nagyon egyszerű szavakkal, humorral, öniróniával. És persze a meghiúsult disznótorról, immár harmadik éve menekülnek meg a disznók, akiknek neve is van: Gyuri, Rozsdás, Tarka és Jenüs – ezúttal sem kerültek az asztalra.

Különleges előadást láttunk humorral, ötlettel, történelmi leckével, amiről nem tudom, a tizen- huszonéves diákok mennyit tudnak. Nem volt benne politika, mégis egy korrajzot láttunk, nem szakszavakat hallottunk, hanem az egyszerű ember érzéseit, gondolatait ismerhettük meg Soóky László írásából Lajos András előadásában.

A következő felolvasóestet novemberben a Romkocsmában tartják.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/171015sooky.

Rohony Miklós lett az idei kolbászfeszt kolbászkirálya

Vereség Békéscsabán, az Előre II. ellen