in , ,

Őszi nagytakarítást tartottak a Pepi-kertben

Ahogyan a gyermekek otthon a házimunkából, a szarvasi intézmények is kivették a részüket a Szarvasi Arborétum karbantartásából. Annyi különbséggel, hogy míg az előbbit a csemeték általában nem jókedvvel és dalolva teszik, az utóbbit minden zokszó nélkül, mi több, látható lelkesedéssel végezték. Ennek oka vélhetően az, hogy ilyenkor kiszabadulnak az iskola keretei közül, és a hasznos időtöltés mellett a természet szépségeit is felfedezhetik. Ráadásul a legtöbb intézmény a programot egy kellemes gyalog-vagy biciklitúrával köti össze, ezáltal maradandó élmény nyújtva a tanulóknak.

– A Szorgos hangyák elnevezésű rendezvény alapcélja az volt, hogy egy nagytakarítást végezzünk a kertben, de ez az évek során átalakult. Azok az iskolák, akik kijönnek hozzánk már nem elsősorban tereprendezési szándékkal érkeznek, hanem azért, hogy megismerkedjék az évszakhoz kapcsolódó látványosságokat. Mutatunk nekik többek között terméseket, rovarokat, gyönyörű, színes leveleket, és remélhetőleg a program után újult erővel kezdenek majd neki a tanulásnak – tájékoztat dr. Hanyecz Katalin igazgatónő a délutáni nagy roham előtt.

Hozzátette, növénygyűjtemény, az utak és a környezet állapota idén elégedettségre ad okot. Az évszakokhoz és az idénymunkákhoz igazodva lépést tudtak tartani a követelményekkel, és évek kitartó munkájának eredményeképp mára eljutottak arra a pontra, hogy „naprakészen” várják az előttük álló feladatokat. Örvendetes továbbá, hogy már szeptember végén átlépték a tavalyi látogatói létszámot. Mindazonáltal ugyanakkora humánerőforrás mellett egyre nehezebben oldják meg a vendégek teljes körű kiszolgálását.

Az október 13-ra és 14-re kitűzött felhívásra tömegesen érkeztek az osztályok. Péntek délelőtt a Szlovák Általános Iskola valamennyi alsós osztálya felvonult, egy hosszabb túrát követően pedig a parkerdő területén gyűjtötték a lehullott és a szanaszét heverő gallyakat. Ezeket egyébként az arborétum a közeljövőben többféleképp hasznosítja: fűtésre és az utak borítására is jut belőlük.

A délutáni órákban a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézménye vetette be magát a lombok sűrűjébe. A szemfüles lurkók még a látszólag rendezett területen is találtak kisebb-nagyobb gallyakat, és egy-egy eldobott hulladéknak is a nyomára bukkantak.

– Úgy gondolom, hogy már első osztálytól kezdve el kell kezdeni a kirándulások szervezését és a természet szeretetére való nevelést. Tanórai keretben sajnos csak heti egy környezetóránk van, ezért próbáljuk ezeket a lehetőséget megragadni. Én a tanítványaimmal egyébként is mindig sok helyre megyek. Iskolakezdés óta ez már a negyedik ilyen jellegű programunk – árulja el a tett színhelye felé tartva Védőné Dobrotka Edit pedagógus.

A kétnapos akció egyúttal a „Zöld forrás 2017” pályázat részét is képezte, amelyre a Szarvasi Város-és Környezetvédő Egyesület pályázott sikerrel. Május 31-i még több jeles naphoz kapcsolódnak, elősegítve a környezettudatos szemlélet kialakítását.

Őszi ovikoncert a Cseresznye és az Alma csoportban

Sikeres szeptemberrel indítottunk