in , ,

Sikeres szeptemberrel indítottunk

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai nem tétlenkedtek már a tanév első hónapjában sem. Az igazi versenyszezon még el sem indult, máris több remek eredménnyel büszkélkednek diákjaink.

A tanév elején érkezett a jó hír, hogy diákjaink három pályamunkával bejutottak a reformáció 500. évfordulójára meghirdetett „Láthatatlan ember” pályázat országos döntőjébe. A pályázat során protestáns iskolák tanárainak, illetve tanulóinak életművét kellett feldolgozni önálló kutató munka segítségével. A verseny a tavalyi „Rejtőzködő kincseink” vetélkedő folytatása, amit az Evangélikus Pedagógiai Intézet hirdetett meg. A döntőre 2017. novemberében kerül sor Aszódon. Iskolánkat Uhljar Janka (12.A), Urbancsok Anett (11.A), valamint Korompai Virág (11.B) és Kasuba Kristóf (11.A) osztályos tanulók képviselik. Felkészítő tanáraik Pécsváradi Antal, Kituljak Eszter és Dr. Laukóné Adamik Edit.

Szintén tavaly tanév végén kellett benyújtani a dolgozatot egy másik pályázatra. Az ELTE Origó Nyelvi Centruma az idén ünnepeli fennállásának 50. évfordulóját. E jeles évforduló alkalmából a közvetítőkészség fontosságát hangsúlyozandó fordítási versenyt hirdetett. A versenyt 14 és 20 év közötti középiskolás tanulóknak hirdették meg angol és német nyelvből. A lefordítandó szöveg egy kulturális témájú újságcikk volt. Iskolánként 3-3 pályamunkát lehetett beküldeni. Az országos döntőbe mindkét nyelvből a legjobb 20-20 fordítás elkészítőjét hívták be. A zsűri a fordítási szakma neves képviselőiből, továbbá az ELTE ONYC tanárkollégáiból állt. A 752 pályázó közül iskolánkból három tanuló is bejutott ebbe a döntőbe, ami hihetetlen teljesítmény. A döntőt idén szeptemberben rendezték meg Budapesten.

Német nyelvből Uhljar Janka 12. A, angol nyelvből Korompai Virág 11. B és Sánta Péter 11.A osztályos tanulók jeleskedtek. Felkészítő tanáraik Pécsváradiné Tóth Anikó, Németh Judit és Janurik Viktória nyelvtanárok.

Sportolóink sem tétlenkedtek ebben a hónapban. Iskolánk számos kajakos és sárkányhajós tehetséggel büszkélkedhet, akik a nyár folyamán szebbnél-szebb sikereket értek el a nemzetközi versenyeken. A vizes sportok versenyszezonja lassan lezárul, de egy-egy szép eredmény még belefért mindenkinek. Iskolánk négy kajakosa vehetett részt a magyar válogatott kerettagjaként az Olimpiai Reménységek Versenyén: Kós Benedek (11.B), Grivalszky Tamás (11.B), Opavszky Márk (10.C) és Nyerges Áron (10.B). Több szép helyezés mellett Kós Benedek a dobógóra is állhatott. A fiúk felkészítője Nyerges Attila edző.

Szintén szeptemberben került megrendezésre a Sárkányhajó Magyar Nagydíj. Itt a Sulisárkány III. korcsoport 200 m-es versenyében országos bajnok a Vajda Dragon. A csapat tagjai: Tóth Arián (12.A), Jelen Ákos (11.A), Kozma Márk (11.B), Nyerges Alíz (10.A), Papp Alexandra (10.A), Sánta Péter (11.A), Oborzil Anna (11.A), Uhljar Janka (12.A), Erdős Norbert (12.B), Markovics Ábel (12.A), Gubucz Gábor (12.B) és Haluska Mirabel (10.C). A csapatot Szító Szabolcs készítette fel és kísérte a versenyre.

Csillik Attila testnevelő vezetésével népes csapat járt Békéscsabán, a több éves kihagyás után idén meghirdetett megyei atlétika csapatversenyen. Iskolánk tanulói nagyon szépen szerepeltek, hiszen egy megyei bajnoki cím mellett ezüst és bronzérmet is szereztek.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium eredményei:

Távolugrás megyei 1 helyezés (Kiri Bence 609 cm, a legjobb eredmény a mezőnyben). Csapattagok: Kiri Bence (12.A), Borbély Dávid (10.B), Németh Zsombor (11.B), Laluska Gergő (10.B), Litauszki György (11.A).

Leány svédváló megyei 2. helyezés, a csapattagok: Gyulai Fanni (12.B), Puskás Lujza (10.C), Farkas Csenge (11.C), Uhljár Janka (12.A).

Fiú 4x1500m váltófutás 3. helyezés, csapattagok: Ganyecz Zalán (10.A), Pekár Tibor (11.A), Mulholland Alexander (9.B), Bálint Attila (10.C).

Gratulálunk tanulóinknak, és reméljük, hogy a szeptember még csak a kezdet, és az eddigieket számos újabb szép eredmény követi majd a tanév során.

Kitajkáné Szántai Mária

Őszi nagytakarítást tartottak a Pepi-kertben

Lázár Viktor

Ha az emberek úgy tudnának újraéleszteni, mint ahogy nem tudnak, akkor a kétharmaduk megmenthető lenne