in ,

Ha az emberek úgy tudnának újraéleszteni, mint ahogy nem tudnak, akkor a kétharmaduk megmenthető lenne

Lázár Viktor
Lázár Viktor

Egyes statisztikák szerint minden 25. percben meghal valaki hirtelen szívhalálban. Ez egy évre vetítve 21 ezer körüli halálestet jelent, aminek egyes vélemények szerint a kétharmada megmenthető lenne, ha a baj bekövetkeztét követő 3-5 percben megkezdődne az újraélesztés. Az erre történő figyelem ráirányításár az Európai Újraélesztési Társaság felhívására október 16-án immár ötödik éve rendezik meg az újraélesztés világnapját.

Ennek kapcsán beszélgettünk Lázár Viktorral, a Szarvasi Mentőállomás mentőtisztjével.

– Ha az emberek úgy tudnának újraéleszteni, mint ahogy nem tudnak, akkor a kétharmaduk megmenthető lenne, ami hatalmas szám. Erre jött ez a próbálkozás, hogy minél több helyen ismertessék meg az emberekkel az újraélesztés kivitelezését. Nagyon sok településen vásároltak már defibrillátort, ami nagyon helyes, mert a defibrillátor nagyon fontos eszköze az újraélesztésnek, de önmagában nem old meg semmit, mert ehhez tudni kell a mellkaskompressziót, esetleg a befúvásos lélegeztetést. Enélkül a defibrillátor nem ér semmit sem.

Ráadásul a defibrillátort sem lehet minden esetben alkalmazni, tudom meg Viktortól.

– Van üthető és nem üthető ritmus, Ha ráteszed a defibrillátort, akkor az fogja jelezni, hogy ez most jelenleg nem üthető ritmus, de hogyha jól csinálod a mellkaskompresziót, akkor eljutsz olyan ritmusba, hogy elmozdul valamerre, és akkor már használni kell ezt a készüléket.

Percenként százszor, de százhúsznál nem többször kell a mellkaskompressziót alkalmazni. Ez a Bee Gees együttes Stayin, Alive, azaz Életben maradni című dala ütemének felel meg körülbelül.

– A szegycsont középső harmadánál tenyérrel lefelé összekulcsolt kézzel 4-5 centi mélyen kell a mellkast nyomogatni, amivel át tudjuk venni a szív pumpafunkcióját. Ha ezt a mellkaskompressziót jól csinálod, akkor lehet érezni a pulzusát a betegnek. 30 kompresszió után két befúvást kell tenni addig, amíg a kiérkező mentő munkatársai át nem veszik a feladatot.

Történt, hogy a hétvégén a piacon mindketten szemtanúi voltunk egy esetnek, ami tőlünk három méterre történt. Egy férfi hanyatt esett, és nem volt tudatánál. Akkor Viktor megvizsgálta, egyből hívta a mentőt. A telefonhívás megkezdésétől a 300 méterre levő mentőállomásról való kiérkezésig 7 perc kellett. Ha valakinek légzés-keringés megállása van, és nem kezdik meg az újraélesztést, szerencsére a férfinek nem volt, az agyi oxigénhiány miatt 1 percnyi késlekedés 10 százalékkal rontja a túlélés esélyeit. Ebben az esetben, ha újraélesztésre lett volna szükség, akkor az életesélyei 70 százalékkal romlottak volna, ha a helyszínen nem kezdik meg a beavatkozást.

Persze nem lehet mindenhol defibrillátor, de szerinte egy teljesen logikus megoldás lenne, hogy a polgárőr autókban legyen egy-egy, hiszen a polgárőrök ott vannak mindenhol, minden olyan eseményen, amikor még nem kötelező mentőt kérni. Az autójukban tartva egy-egy újraélesztő készüléket jelentősen csökkenteni lehet a baj és a defibrillátor távolságát, ráadásul a polgárőrök vannak annyira agilisek, hogy őket kiképezve az újraélesztés alapjaira nagyban csökkenthető az újraélesztésig eltelő idő, növelhető a túlélés esélye, mondja.

Lázár Viktor
Lázár Viktor mentőtiszt

Arra a kérdésre, hogy a mentőkön kívül Szarvason tudomása szerint hányszor alkalmazták a defibrillátorokat, érdekes válasz érkezett.

– Én úgy tudom, egyetlen egyszer, a kardiológiai szakrendelésen. Ez nem azt jelenti, hogy nem használták többször, de én nem hallottam többről.

Mint kiderült, ennek is van már vagy tíz éve, amikor a kardiológiai szakrendelés még a mentőállomás melletti épületben volt.

A matek szerint, ha évente Magyarországon 21 ezer haláleset történik hirtelen szívmegállásban, akkor ez Szarvas lakosságára vetítve évi 34 esetet jelent. Alkalmanként érkezik arról hír, hogy valakit a környezetében levők mentettek meg azzal, hogy mellkaskompresszióval fenntartották a keringést a mentők érkeztéig, de legtöbb esetben csak a halál beálltát tudják már megállapítani. A múlt héten is történt egy sikeres újraélesztés Szarvas egy közterületén, amikor egy szemtanú a mentő kiérkeztéig mellkaskompressziót végzett.

A mentőstiszt, Lázár Viktor szerint drasztikusan lehetne javítani ezen az arányon, ha a lakosok pontosan tisztában lennének azzal, hogy hogy tartsák fent a légzést és a keringést addig, amíg az esetkocsival kiérkezők át nem veszik a feladatot, ami nagyon rövid képzésen megtanulható, és nem lehet tudni, hogy hol, esetleg pont baráti, családi körben jöhet jól a megszerzett ismeret.

Sikeres szeptemberrel indítottunk

Újabb csarnokfedéssel vált komfortosabbá a szarvasi piac