in ,

Újabb csarnokfedéssel vált komfortosabbá a szarvasi piac

Két csarnok lefedése valósult meg a „Startmunka mintaprogram” keretein belül. Az összesen 200 négyzetméter alapterületű fejlesztés részeként a települési önkormányzat egy 8×10 m-es és egy 8×15 m-es alapterületű fedett csarnokot alakított ki. A fa szerkezetű ácsolt csarnokra zöld színű acél lemezfedés került, a csapadékvíz elvezetését pedig acéllemez csapadék csatorna alkalmazásával oldották meg. A beruházás bruttó 10.106.997 Ft-ba került.

– A közmunkaprogram úgy zajlik, hogy következő évre vonatkozó létszám és a rendelkezésre álló forrás ismeretében a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft. előirányozza a feladatokat. Ez esetben sikerült megterveznünk és pályázat útján elfogadtatnunk a fedett csarnok munkálatait. Az engedélyes tervünk egy további csarnok elkészítésére szól, amit szeretnénk a 2018-as közmunkaprogram keretében megvalósítani – ismertette az október 17-i átadó ünnepség keretében a projekt hátterét Pákozdi János, a Kft. ügyvezető igazgatója.

Babák Mihály polgármester elmondta, a piac korszerűsítése már több mint 10 évvel ezelőtt megkezdődött. Akkoriban a vásárlók és az elárusítók komfortérzetének javítása érdekében történt meg a nagycsarnok lefedése. Ennek folytatása ez a fejlesztés. Hozzátette, a burkolat fejújítását egy későbbi pályázatból tervezik, melynek részeként használt termálvizes fűtést vezetnének be a padozat alá.

– A fejlesztés nem áll meg. A Vasút utcán hét ingatlant vásárolt az önkormányzat, de ebből már csak kettő áll. Ezeket is hamarosan le fogjuk bontani, bevetjük fűvel, és egészen addig parkolás céljára fogjuk hasznosítani, amíg egy beruházó más ötlettel nem áll elő. A Kossuth utcai fronton pedig már volt két ingatlanunk. Ezekhez a fürdővel szemben vásároltunk egy harmadikat, így aztán kialakult egy nagy tömb. Az persze nem biztos, hogy ezek is a piachoz kapcsolódóan fognak hasznosulni, de a megvételük semmiképpen sem volt holt tőkebefektetés. Három cél is megvalósult, hiszen nőtt a parkolóhelyek és a zöld felületek nagysága, valamint fejlesztési lehetőségeket is rejt magában – vetítette előre az önkormányzati elképzeléseket a település első embere.

Rámutatott, véleménye szerint a piac tükre a településnek, amelyet nem csak a helyiek, hanem a turisták is előszeretettel vesznek igénybe. Ebből kifolyólag a fejlesztések eredményei akár az idegenforgalom területén is jelentkezhetnek.

– Sose költsék rosszabbra a pénzt, mint hogy valamint komfortosabbá tegyenek! – kommentálta elismerően a beruházást Mikós József, aki több mint 20 éve rendszeresen ezen a részen árusítja zöldségeit. – Azt látom, hogy az árakban a multik még mindig verhetetlenek, de egyre többen nézik meg a minőséget, jönnek ki a piacra – utalt a folytatásban a mindinkább pozitív irányba elmozduló fogyasztói szokásokra.

A következő látványos változást a TOP-os forrásból megvalósuló helyi termékek piaca jelenti. A pályázaton az önkormányzat 129 millió 255 ezer Ft-ot nyert, amit további 1,5 millió Ft önerővel egészített ki. A helyszínt a régi papírbolt helyén, a piac közvetlen szomszédságában jelölték ki. A kétszintes épület földszinti részén és az utcafronton elárusító helyek és standok, valamint egy hűtőraktár kap helyet, a tetőtér pedig termékbemutatók, kiállítások, tárgyalások megtartására válik alkalmassá. Jelenleg a közbeszerzés van folyamatban, a kivitelezés vége várhatóan 2018 nyár eleje.

Lázár Viktor

Ha az emberek úgy tudnának újraéleszteni, mint ahogy nem tudnak, akkor a kétharmaduk megmenthető lenne

Ismét jégen