in , ,

Az év végét is megnyomták a szarvasi kajakosok

Nyerges Attila, Grivalszki Tamás, Opavszky Márk, Nyerges Áron,Kós Benedek
Nyerges Attila, Grivalszki Tamás, Opavszky Márk, Nyerges Áron,Kós Benedek

Kajakos növendékei idei két utolsó versenyéről számolt be Nyerges Attila a közelmúltban. Az első az ORV volt, amire a serdülő magyar bajnokság és az ifjúsági magyar bajnokság válogatott. Erre négy szarvasi versenyző, Kós Benedek, Opavszky Márk, Nyerges Áron és Grivalszki Tamás jutott ki, akik nyolc számot indulhattak, kezdte összefoglalóját Nyerges Attila.

Opavszky Márk az EYOF-on való indulás miatt kapott indulási jogot 500 méteren, de a sportág szakmai bizottsága döntése szerint nem indulhattak saját korosztályukban azért, hogy nehogy rossz irányba befolyásolja az eredményüket az egy héttel korábbi szereplés.

Ezért az Opavszky Márk-Nyerges Áron párosnak így serdülő létükre az ifjúsági magyar bajnokságon kellett elindulniuk, de az ifik között is sikerült az ORV indulás jogát kivívni, ami nagyon szép teljesítmény, hiszen Nyerges Áron 2002-es serdülő 1, Opavszky Márk 2001-es serdülő 2 korosztályú.

Az eredmények: Kós Benedek K1 500-on 3., 1000-en 2., Opavszky Márk K1 500-on 4., K4 200-on 5., K2 1000-en az Opavszky Nyerges Áron 4. lett. Ez a 4. hely meglepetésszerű volt a 2-3 évvel idősebbek mezőnyében.

– Szerettek volna dobogóra állni, de ez így is nagyon nagy eredménynek számít, sokkal értékesebb, mintha a saját korosztályukban lettek volna negyedikek – jelentette ki edzőjük.

A szarvasi négyes közül Grivalszki Tamás K2 500 méteren 8., K4 200-on Opavszky Márkkal egy hajóban 5. helyet vívott ki.

Az ORV-hez annyit tett még hozzá Nyerges Attila, hogy Kanadától az USÁ-n keresztül a világ minden tájáról itt vannak, tavaly 40 feletti volt a résztvevő országok száma, az idén is harminc feletti számú nemzet három korosztályának, a 15-16-17 éveseknek világbajnoki szintű versenye volt. Itt volt a teljes mezőny. Az, hogy Kós Benedek mindkét számban dobogóra tudott állni, jó előjel a következő versenyévre nézve.

Keretfeltöltővel egy időben ifjúsági olimpia kvalifikációjára történt egy előválogatás. A magyar bajnoki eredmények alapján az utánpótlás-kapitány egy húszfős keretet hívott össze. Páros időfutamokat rendeztek a nyolcas alakú pályán. Az idők alapján a legjobb nyolc maradt bent, akik közül az első egyenes ágon továbbjutott, a másodikok kettő pedig a tartalék státuszba került, így 4+2 tartalékkal összeállta az ifjúsági olimpiai válogatott keret. Közülük egy előválogatón a legjobb, esetleg a két legjobb fog kijutni a 2018-ban Buenos Airesben rendezendő kvalifikációs versenyre. Nyerges Áron bejutott a legjobb négybe, így lapátolhat a repjegyért.

Holnap, szombaton ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Kajak-Kenu Vízisport és Szabadidő Club. Boldog szülinapot, szarvasi kajakosok!

Módszertani szakmai nap a GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében

Bejárás a Kacsa-tónál: tervekkel a zsebben, egyelőre forrás nélkül