in , , ,

Fideszes települések miatt több mint egymilliárd forinttól esett el Szarvas Földesi szerint

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Nemzetközi kitekintéssel indította sajtótájékoztatóját Földesi Zoltán. Az MSZP helyi elnöke utalt a németországi és az ausztriai választásokra, amelyek hatással lehetnek a kormány mozgásterére is. Angela Merkel és a CDU győzelmével várhatóan helyben a kisebb pártok is szerephez jutnak, a szociáldemokratáknak pedig csökkent a támogatottságuk. Ausztriában az Osztrák Néppárt győzedelmeskedett a mindössze 31 éves Sebastian Kurz vezetésével, ami azt jelenti, hogy Európában a szélsőjobboldali pártok továbbra is bírják a lakosság bizalmát. Véleménye szerint az mindenképp megnyugtató, hogy az Európai Uniót érintő reformok ellenére az új vezető az uniót egészében szeretné megerősíteni.

Úgy látja, a magyarok többsége is EU párti, a hosszú távú megoldást pedig az egységes pénznem bevezetése jelenthetné. Ez egyúttal azt is magával vonná, hogy nem lehetne nyerészkedni az árfolyamkülönbséggel, és milliárdokat kivenni az állami költségvetésből.

A közelmúltban tartott Európa-csúcsról szólva elmondta, Orbán Viktor feltette a „szokásos lemezt”, és előhozakodott a Soros-tervvel. Földesi szerint a többmilliárd fonintos kampány egy újabb agymosás, a becsült 800 ezer-1 millió ember véleménye pedig hivatkozási alapként fog szolgálni az ország lakosságának egészére vetítve.

Az aktualitások között említette a Fidesz által beígért nyugdíj-kiegészítést, amelyet eredetileg 2009-ben a Bajnai-kormány iktatott törvénybe. Akkor a kirobbant gazdasági válság húzta keresztül a terveket. Mostanra a gazdaság állapota lehetővé teszi a kifizetéseket, ill. a 2,3%-os gazdasági növekedésből befolyó többletbevételek is forrásként szolgálnak. Az MSZP ezzel szemben ígéri, hogy amennyiben 2018-tól kormányzati szereplőként jelen lesz, visszaállítja a 13. havi nyugdíjat, megduplázza a nyugdíjminimumot, és megkezdi a nyugdíjkorrekciót is. A 65 év felettiek esetében ingyenesen biztosítja a gyógyszert a krónikus betegségek esetében. Emellett feloldják a nyugdíj melletti munka korlátozását, visszaállítják a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, valamint igazságossá teszik a rokkantellátás rendszerét.

Üdvözölte Bernd Storck leváltását, amiben az MLSZ tagjaként Dankó Béla országgyűlési képviselőnek is szerepe volt. Elmondta, bár személyes kedvence a foci, megengedhetetlen, hogy miközben milliárdok mennek el a sportágra, ill. magyar válogatott szövetségi kapitánya és sportigazgatója évente 523 millió Ft-ot keresett, más területeken, mint pl. az egészségügy és az oktatásügy komoly hiányosságok vannak.

Szomorúan említette azt a felmérést is, amely az ország megyéinek helyzetét taglalta. Ebben Békés megye hátulról a harmadik helyen áll, csupán Nógrád és Szabolcs-Szatmár megyét előzi meg. EU-s összehasonlításban a hazai megyék többsége 40-60% között mozog életszínvonal tekintetében, 140%-kal mindössze Budapest emelkedik ki a mezőnyből.

Hazai vizekre evezve elmondta, Botka László lemondása sokként érte a pártot, a szocialisták pedig elég nehéz helyzetbe kerültek. Az MSZP választmányi ülésen deklarálta, hogy nem indít önálló jelöltet, hanem adott esetben támogat egy közöset. Ezzel együtt a végletekig kitart amellett, hogy fordulatra van szükség. Ha ugyanis marad a jelenlegi kormányzat, az ország perifériára kerül, aminek komoly gazdasági következményei is lehetnek.

– Kétmillió ember a Fidesz mellett áll, de további hat nem. Az a mai demokratikus ellenzéki pártok felelőssége lesz, ha jövőre nem lesz kormányváltás. Irgalmatlan következményei lesznek az ország állapotát, sorsát, és természetesen a pártok jövőjét illetően is – nyomatékosította.

Helyi közéleti témákat illetően beszámolt a legutóbbi testületi ülésről, amelyen az önkormányzat 6 napirendi pontot, 28 bejelentést és 4 zárt ülési napirendet tárgyalt. Szólt az ezt megelőző bejárásról is. Ezúttal a Kacsa-tó környékét vették górcső alá. Ezt egy kis „ékszerdobozzá” szeretnék varázsolni, amely a fiatalok szórakozásához és a turizmushoz is hozzájárulna. A forrása azonban egyelőre még nincs meg.

Az ülésen a szociális rendelet módosítására került sor, ill. a Komép Városgazdálkodási Kft. is beszámolt az út és járda tekintetében végzett munkálatokról. A fejlesztések a Dózsa és a Béke utcán már befejeződtek, sorban a következő a Deák Ferenc utca lesz. Mindemellett szó esett 250 szociális és piaci alapú bérlakásokról is, amelyek közül mintegy húszat szeretnének pályázati forrásból felújítani.

– Az evangélikus egyházé már minden. Én nem tudom, hogy a polgármester úr mikor tervezi kitenni a polgármesteri hivatal elé, hogy evangélikus polgármesteri hivatal – fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy újabb intézmények kerülnek az egyházhoz.

Bár elismeréssel szólt arról a munkáról, amit az evangélikus egyház az oktatásban, a szociális szférában és az egészségügyben vállal, ellenzi azt a folyamatot, hogy a testület döntése értelmében újabb óvoda fog a Benkához fog kerülni. Ennek háttere, hogy a Bacsó utcai óvodát felújítják, amelynek következtében a Dózsa György utcai óvodának is az intézmény lesz a fenntartója. Rámutatott, nem kampánycélok vezérelték nemleges szavazatakor, de úgy érzi, a város diszkriminálja a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményt, figyelmen kívül hagyja a világnézeti semlegességet, a szülői jogokat, és anyagi szempontok alapján mérlegel.

Nem hagyta szó nélkül azt sem, hogy Babák Mihály 4 milliárd Ft fejlesztési forrást harcolt ki a járásnak a Békés Megyei Közgyűléstől. A hat érintett település lakossági alapon felosztotta az összeget, és összehangolták a fejlesztési elképzeléseket. Végül Szarvas mellett csak a jobbikos vezetésű Békésszentandrás szavazta meg a terveket, Kondoros, Kardos, Csabacsűd és Örménykút „keresztbe feküdt” neki. Úgy érzi, Dankó Béla cserbenhagyta a Szarvast, a település pedig ennek következtében több mint egymilliárd forinttól esett el.

– Nem nagyon kell annak ellenség, akinek ilyen barátai vannak. Ez igaz a fideszes többségű településekre – kommentálta a történteket.

Zárásként a közelgő ünnepre utalva felhívta a figyelmet. Idén is várják ugyanis a felajánlásokat, amelyeket decemberben a nélkülöző családoknak juttatnak el.

Reformáció 500 kórushangversenyen a benkások

Egy napra kinyíltak a tárgyalótermek ajtajai