in , ,

Süssünk, süssünk kalácsot… gyakorlós módra

Iskolánk diákönkormányzata talán az év utolsó meleg, napsütéses délutánján kalácssütésre invitálta a gyakorlósokat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Ebéd után a kemence füstje jelezte mindenki számára, hogy készen állunk a közös sütögetésre.

A diákönkormányzat minden osztálynak és az óvodásoknak is egy-egy tálca kaláccsal kedveskedett, bízva abban, hogy ők is kedvet kapnak, és együtt sütnek velünk.

Nem csalódtunk, alig győztük tepsibe tenni a gyerekek által készített kalácsokat.

Kíváncsian vártuk milyen is lehet a kemencében sült cukros kalács íze. Böbe néni gondoskodott a tökéletes kelt tésztáról és megmutatta, hogyan kell sodorni, hogy ne csak finom, hanem formás is legyen a kalács. Mindenki lelkesen próbálkozott és gyorsan teltek a tepsik. A kemence tökéletesen működött. A frissen sült kalácsok ki sem tudtak hűlni.

Jó volt látni, milyen boldogságot tud jelenti a közös alkotás öröme.

Azt mondják a ház maga az ember és a ház lelke a kemence. Minden alkalom, amit körülötte töltünk gazdagító, örömteli, szeretetteljes alkalom, mert a szeretet által mindenki növekedni tud.

Köszönjük Fulajtárné Böbe néninek, hogy megismerkedhettünk a kalácssütés fortélyaival és köszönet a tűzmesternek, Robi bácsinak.

Ez a délután ismét bebizonyította, hogy Jó Gyakorlósnak lenni!

Pusztai Botond DÖK vezető / Tolnai Tímea DÖK segítő tanár

 

Ezen a meleg, őszi októberi délutánon nem csak az időjárás volt kellemes, hanem az udvarról beszivárgó frissen sült kalács illata is. A gyerekek már izgatottan ébredtek.  Az udvaron már vártak ránk a frissen sült kalácsok és a DÖK tagjai. Szeretettel adták át nekünk a finom elemózsiát. A kalács elfogyasztása közben megtudhattuk hogyan is kell felfűteni a kemencét. De nem csak kalácsot, hanem friss tököt is süthettünk benne. Amíg sültek a tök falatkák a gyerekek egy bábelőadáson keresztül megismerkedhettek a falánk tyúkocska és a cukros kalács történetével, melyet Gyekiczkiné Piroska és Palyafári Fruzsina óvodapedagógusok adtak elő.

A bábelőadás végére kisültek a tök falatkák, melyeket kíváncsian kóstoltak meg a gyerekek. A közös délután jó hangulatban telt, ahol sokat tanulhattak a gyerekek a kemence működéséről és új ízeket kóstolhattak meg.

Palyafári Fruzsina szakvezető óvodapedagógus, mkv.

Urbancsokné Pljesovszki Ildikó

Szarvasi szlovák hagyományok nyomában az Újtemplomban

Reformáció 500 kórushangversenyen a benkások