in ,

Megnövekedett az illegális szemétlerakás az Ótemetőben

Egyre több frissen lerakott krizantém, koszorú és mécses fedezhető fel a szarvasi temetőkben. Mindenszentek és Halottak napjához közeledve azonban nem csak a figyelem növekszik meg az elhunyt családtagok, rokonok irányába, hanem a temetőlátogatásokkal járó anomáliák is. Ezek egyike a sírokhoz vezető földutak tömeges járműhasználata, függetlenül attól, hogy indokolt vagy sem. Lázár Zsolt esperes arra kér mindenkit, hogy aki teheti, hagyja kint az autóját a temető bejárata előtt.

– Ezek az utak nem alkalmasak arra, hogy nagyobb autósforgalmat bonyolítsanak le, másrészt pedig ilyenkor lelkileg is fontos az a néhány percnyi ráhangolódás, amíg elérünk szeretteink nyughelyéhez – mutat rá az egyik évről évre visszatérő problémára.

A másikat a szemétkérdés jelenti. Tapasztalataik szerint az utóbbi időszakban megnövekedett az illegális szemétlerakások száma, amellyel a tettesek nem csupán szabálysértést követnek el, hanem kegyeletit is. Éppen ezért felhívta a figyelmet, azok, akik ilyennel találkoznak, azonnal tegyenek feljelentést, és jelezzék feléjük is az esetet. Ez többek között azért is lenne fontos, mert a hulladék Gyomaendrődre történő elszállítása a költségvetésük legnagyobb részét teszi ki. Évente több millió Ft-ba kerül.

Kezdeményezésükre néhány éve lehetőség van szelektív gyűjtésre is az Ótemető területén. Ez elsősorban az üvegmécsesek külön tárolóban való elhelyezését jelenti, a műanyag palackoké továbbra sem megoldott.

– Ha valaki PET-palackot hoz be a temetőbe, azt ugyanazzal a lendülettel haza is tudja vinni. A temető nem arra való, hogy ezeknek a gyűjtőhelye legyen. Még ha ez tűnik a vízszállítás legegyszerűbb módjának, kérünk mindenkit, vigye el a palackot a legközelebbi szelektív gyűjtőedényhez, és ne a temető területén szabaduljon meg tőle – mutatott rá egy másik rossz szokásra.

A fenntartó törekszik a folyamatosan karbantartásra is, ami költségeiknek ugyancsak jelentős hányadát jelenti. Ottjártunkkor az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség munkatársai épp a nagy erőkkel a hármas parcella rendbetételén dolgoztak. Nagy hangsúlyt fektettek az elhanyagolt sírokra és a rossz helyen nőtt fákra, de nem hagyták figyelmen kívül az elburjánzott növényzetet sem.

– A temető egyik része nagyon jó állapotban van, de van olyan terület is, amire nagyon rá férne a takarítás. Ott gyakorlatilag nem látszanak ki a sírok, annyira benőtte őket a gyom – árulta el munka közben Kozma Tibor önkéntes, majd egy újabb vaskos fa szétfűrészelésének veselkedett neki.

Lázár Zsolt elmondta, jövőbeli terveik közé tartozik újabb aszfaltozott bekötőutak építése, ezt azonban forráshiány miatt egyelőre nem tudják megvalósítani. Elsődleges okok között az szerepel, hogy jelentős az újra meg nem váltott sírok száma, ami fedezetül szolgálna. (A témával egy másik írásban bővebben foglalkozunk – szerk.)

Az Újtemplomi Evangélikus Egyházközség ugyancsak megtette a kellő lépéseket az ünnepekre való felkészülésben. Zahorecz Pál lelkész elmondta, folyamatos a szemétszállítás és a karbantartási munkálatok. Összességében úgy látja, a ravatalozótól eltekintve a temető jó állapotban van. Legnagyobb célkitűzéseik között ennek megújítása szerepel, amire folyamatosan pályáznak. Az újtemplomi lelki vezető reméli, a jövőben sikerrel járhatnak, és elindulhat a fejlesztési munka.

Szüreti mulatság a Hársliget Óvodában

500 és 120: Kettős ünnep az újtemplomi evangélikus közösségnél