in ,

500 és 120: Kettős ünnep az újtemplomi evangélikus közösségnél

2017 kettős ünnep a Szarvasi Újtemplomi Evangélikus Egyházközségnél. Egészen pontosan 500 éve, 1517. október 31-én szögezte ki 95 pontból álló tételét a wittenbergi vártemplom kapujára Luther Márton, másrészt 120 éve, 1897. július 4-én szentelték fel az Evangélikus Újtemplomot.

A gyülekezet segítségével és figyelmével kísérve az évfordulókra Mótyán Tibor szervezésében egyhónapos előadássorozattal emlékeztek az újtemplomiak. Közülük kettőről mi is hírt adtunk.

– Az előadások során különböző oldalairól próbálták meg bemutatni a szlovákság értékeit, múltját, jelenét, és egy kicsit bizakodva, előre tekintettek a jövőbe is – foglalta össze röviden Zahorecz Pál lelkész a közelmúlt történéseit.

A nyitó istentiszteleten Gáncs Péter és Nobik Erzsébet, míg a vasárnapi utolsó eseményen Zahorecz Pál a poprádi testvérgyülekezet lelkészével, dr. Libor Bednárral közösen hirdetett szlovákul és magyarul igét. A záró istentisztelet után emléktáblát avattak az elhunyt lelkészek emlékére, illetve az 500. emlékév tiszteletére egy platánt is elültettek a templom előtt.

– Több olyan kérdés megfogalmazódott, hogy mit tudunk tenni, mi az amivel meg tudjuk őrizni az értékeinket. Be kellett látnunk, hogy bizonyos esetekben a korabeli divat manapság nem szokás, illetve a korabeli tradíciók azok sem átültetett gyakorlatok. Viszont vannak olyan tradíciók, amiket meg tudunk újítani, és a mai korba át tudunk ültetni a fiataloknak. Nyilvánvalóan ez egy nagyon nagy munka, ami összefogásért kiált, és abban bízunk, hogy ez majd sikerülni fog – bizakodott az újtemplomiak új lelkésze.

Fokozottan védettek ezek az értékek, mert alig vannak olyanok, akik már ápolják, jelentette ki. Úgy gondolja, hogyha újra reneszánszát kezdi élni az értékeknek a megőrzése, akkor marad remény a megtartásuknak. Addig az anyanyelvi igehirdetés, a Biblia anyanyelven történő olvasása, a főzési technikák és a receptek, illetve különböző hagyományok megtartása marad mint eszköz a kezükben, de hogy a fiatalabb korosztályokat is megfogják, bizonyos liturgiákat, bizonyos rendszereket átgondolnak, ígérte.

Megnövekedett az illegális szemétlerakás az Ótemetőben

Pályaválasztás? Nehéz kérdés! – Van jó döntés!