in , ,

Hajdú Pál pálinkái aratták le a babérokat a kertbarátoknál

Nyári Mihály és Hajdú Pál
Nyári Mihály és Hajdú Pál

A hölgyekre és az urakra egyaránt gondolt a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör. Míg a háziasszonyok november 2-án az édes ízek terén mutathatták meg tudásukat, az erősebbik nem tagjai házias nedűiket mérettethették meg. A különbség mindössze annyi volt, hogy a pálinkákat egy háromtagú zsűri értékelte egy előre meghatározott szempontrendszer szerint, a sütemények között pedig az volt a mérvadó, hogy melyik tányérról tűntek el leggyorsabban az apró kockákra vágott szeletek.

– A pálinkaminősítésnek ilyenkor van itt az ideje, mivel nagyon sokan kifőzték már az idei cefréjüket. De akinek ezt még nem sikerült idén megtennie, hozhatott a tavalyiból vagy a még idősebből is. Tudok olyan kertbarátról is, akinek több tízéves pálinkája is van. Igaz, nem sok van belőlük, de azért akad – mondta mosolyogva Mótyán Tibor elnök.

Délután összesen kilenc szilva és tíz egyéb gyümölcsből készült pálinka került terítékre. Akadt, aki nem bízta a véletlenre, és kihasználva az alkalmat egyszerre 3-4 fajta ízvilágot is elbíráltatott. Hajdú Pál, az egyesület titkára pl. idei szilva és vegyes pálinkájával, valamint 2014-ben főzött barack és körte pálinkájával érkezett.

– Kíváncsi vagyok, hogy ebből a négyféléből milyen eredményt fogok elérni, de azt tudom, hogy rossz nem lehet. Úgy érzem, hogy az arany, ezüst és bronzminősítések közül mindegyik kiérdemel egyet – tekintett bizakodva az ítészek véleményére.

A nevezéseket a kertbarát kör tagjai közül ketten, Jurák Pál és Szebegyinszki Pál kóstolta, meghívott vendégként pedig Demeter László foglalt helyet a székház konyhájában megterített asztalnál. Mótyán Tibor elmondta, akárcsak a szilvanapok bírálóit, őket is négy szempont, az íz, szín, illat és a tisztaság vezérli. Tapasztalatuk az, hogy az elmúlt évek során a mennyiség stagnál, a minőségre azonban egyre jobban odafigyelnek a pálinkafőzők.

A várakozás ideje sem telt tétlenül. A kertbarát köri tagok körbeülték a süteményes asztalt, és először a mindent a szemnek elvét alapul véve beszélgettek a receptekről. A nyomaték kedvéért később persze meg is kóstolták az említett finomságokat. A kör elnöke elárulta, korábban ez nem egészen ilyen forgatókönyv szerint zajlott. Eredetileg addig senki sem nyúlhatott a terülj-terülj asztalkámhoz, amíg a zsűri be nem fejezte az értékelést, azonban a megjelentek egy idő után olyan „sóvárogva” nézték a süteményeket, hogy közkívánatra ezen a gyakorlaton változtattak.

– Amit nagyon szeretek sütni, annak a receptjét mindig megtanulom kívülről. Nagyon sokféle süteményt ismerek. Van olyan köztük, amit még a nagymamámtól tanultam. A férjem mondogatja mindig, hogy a szakácskönyveinket, ha egymás mellé tennénk, összességében öt métert, vagyis egy egész szekrénysort kitennének. Emellett az újságokba is rendszeresen belelapozok, és ha megtetszik bennük egy recept, megveszem. Ennek ellenére legtöbbször cetlikből sütök. Szívesen próbálom ki ugyanis azokat a süteményeket, amelyeket ilyen rendezvényeken kóstolok – újságolja jókedvűen Gombkötő Sándorné Jutka néni, aki ezúttal egy gesztenyés szelettel lepte meg a többieket.

Lexikonnyi receptjeiből egyet azonnal meg is osztott, amit szerinte bárki kipróbálhat. Édesanyja hókiflijéhez ugyanis csupán három pohár liszt, egy pohár zsír, fél csomag élesztő, két tojás sárgája, egy pohár tejföl, egy mokkáskanálnyi só és két mokkáskanálnyi cukor szükséges. Mindezt nagy tejfölös pohárral mérve. A sütés után pedig a kifliket vaníliás porcukorban kell megforgatni.

Az egyesület ezzel a programmal még nem zárja le az évet. 2017-et közös adventi koszorúkészítéssel, mindenki népnapjának megünneplésével és egy disznótorral folytatják. Ez utóbbi egyébként rafinált módon már előrevetíti a következő évet is, hiszen az itt készült kolbászt a tavaszi kolbászversenyre is benevezik.

Eredmények:

Szilvapálinka kategória
Aranyminősítés: Dankó Pál, Medvegy Mihály, Hajdú Pál
Ezüstminősítés: Gombkötő János, Nyári Mihály, Krizsánszki Györgyné, Klimaj Pál
Bronzminősítés: Gombkötő Sándor, Szűcs Józsefné

Gyümölcspálinka kategória
Aranyminősítés: Gombkötő János (birs pálinka), Gombkötő Sándor (körtepálinka), Gombkötő Sándor (eperpálinka), Hajdú Pál (vegyes pálinka), Hajdú Pál (barackpálinka), Kllimaj Pál (barackpálinka)
Ezüstminősítés: Gombkötő Sándor (birs pálinka)
Bronzminősítés: Hajdú Pál (körte pálinka), Gombkötő János (barackpálinka)

Papírcsodák készíthetők a Városi Könyvtárban

Alkoholt ivott és lejárt forgalmival vezetett