in ,

Papírcsodák készíthetők a Városi Könyvtárban

Csákó, kishajó, repülőgép – ha az origamiról van szó, a többség tudástára kimerül ennél a felsorolásnál. A papírhajtogatás művészete ellenben ennél sokkal sokrétűbb és változatosabb, a legkülönbözőbb növényekből és állatfiguráktól kiindulva, a térbeli alakzatokon keresztül egészen az önálló fejlesztésű kreációkig terjed. Ebbe a varázslatos világba vezeti be az érdeklőket a Városi Könyvtár legújabb klubfoglalkozása. A 12-14 éves korosztálynak szánt hétvégi programsorosat első rendezvénye október 22-én, szombaton volt.

– Munkatársunk, Erdélyi Tibor ebben az évben került az intézményünkbe. Rövid időn belül kiderült, hogy nem csak nagyon ügyes informatikus és könyvtáros, hanem egy nagyszerű hobbija is van. Így merült fel az ötlet, hogy ezt mindenképpen el kellene juttatni a gyerekek felé is. S bár főként felső tagozatos gyerekeket szerettünk volna megcélozni, azt láttuk, hogy inkább a valamivel fiatalabbak voltak rá fogékonyak. Ennek következtében már egy kicsit módosult a tervünk, és valószínűleg két korosztályra terjesztjük ki a kezdeményezésünket – vonta le a szárnypróbálgatás tapasztalatait Baginé Tóth Erika könyvtárvezető.

Kedvcsinálóként a gyerekek az utóbbi évek egyik legnagyobb sikert aratott rajzfilmfiguráját, egy-egy minyont készíthettek el, a minél élethűbb megjelenítés kedvéért pedig az alkotásra egy vékony fekete papírcsík és egy műanyag szempár is került.

– Nagyon szeretek hajtogatni – állítja határozottan a hat esztendős Adél, aki két fiútestvérével és édesanyjával érkezett a könyvtárba. – Az osztállyal csináltam már hajót, repülőt, s most ezt a minyont. Remélem, legközelebb is eljövünk, mert nagyon jól éreztem magam – teszi hozzá a kijárat felé lépegetve.

A klubvezető a későn érkezőket sem hagyta cserben. Türelmesen magyarázta el újra és újra a nem túl körmönfont lépéseket, miközben abba is beavatott, mikor és hogyan ragadta magával a türelemjáték.

– Igazából sosem állt tőlem távol az alkotás. Mindig is szerettem kézműveskedni, és már többször kipróbáltam a hajtogatást is. Az igazság az, hogy egyfajta feszültség levezetésként indult. Nagyon jól elvonja a figyelmet, és közben azt láttam, hogy a végén mindig valami szép dolog készül. Nekem az tetszik benne a legjobban, hogy nem kell rá vagyonokat költeni, hanem elegendő egy kis darab papírlap, hogy szárnyaljon a fantáziánk – beszél átszellemülten új hobbijáról, amelynek számos mintadarabja már az előcsarnok vitrinjében is felfedezhető. Kedvencei az állatfigurák, amit az aprócska nyuszi, róka és sárkányfigurák jeleznek, de emellett fenyőfa, tank és repülőgép is született már a kezei alatt.

A legközelebbi alkalom várhatóan egy hónap múlva, november végén lesz. Ígérte, akkor egy újabb merész lépést tesznek az origami mezsgyéjén, és bebizonyítja, néhány egyszerű mozdulattal bárkinek lehet sikerélménye.

A Városi Könyvtár az őszi szünet ideje alatt sem hagyja unatkozni a fiatalokat. November 2-3-án 10-15 között az Együtt a Modern Fiatalokért Egyesület (EKT Community) Kinect napokra várja a fiatalokat, amelyek keretében a virtuális világ legújabb mozgásos játékaiban merülhetnek el.

Újra nálunk a Székely Kupa

Nyári Mihály és Hajdú Pál

Hajdú Pál pálinkái aratták le a babérokat a kertbarátoknál