in , ,

Világbajnokkal zárták 56. évüket a szentandrási kajakosok

November 4-én egyesületük 56. évét zárták a szentandrási kajakosok. Az eseményre hivatalos volt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, akinek hivatalba lépésekor az első útja Békésszentandrásra hozta, az új csónaktároló átadására. Eljött Doma Gergő, az MKKSZ szakmai igazgatója és Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány, olimpiai bajnok, valamint Marik Lászlóné, a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesületének elnöke. A szentandrási klub vezetőin és edzőin kívül a díszasztalnál ült Sinka Imre polgármester és Pintér-Bodonyi Dóra, Békésszentandrás első világbajnoka.

Sinka Péter és Fabó István beszámolt az évben történtekből, amiből kiderült, hogy a szövetség 165 tagszervezete közül a 45. helyen fejezték be a versenyidőszakot. A beszámolóik alatt ahányszor elhangzott Sinka József neve, és Sopek mindörökre megkerülhetetlen, legyen szó bármiről a szentandrási kajak-kenu sportban, annyiszor csuklottak meg a hangok, párásodtak a szemüvegek. A köszöntők sorában a békésszentandrási kajakosok doyenjét, Csikós Gyuri bácsit is szerették volna üdvözölni. Ugyan Gyuri bácsi nem tudott eljönni, de elküldte hangüzenetét.

Utánuk az edzők értékelései következtek. Pálinkás András és Szitó Ákos beszámolt az egyesület évéről. Állítólag Szitó Ákos nagyon szabadkozott, mikor arról volt szó, hogy szerepelnie kell. Ehhez képest egy hangulatos stand-up kerekedett összefoglalójából. A versenyzőik teljesítményét kupával értékelték. A díjakat egyből egy világbajnoktól, Pintér-Bodonyi Dórától vehették át.

Külön kupával érkezett Marik Lászlóné, a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesületének elnöke ide sem jött üres kézzel. Mindig nehéz kiválasztani valakit, akit megjutalmaz, mondta. Az idén 2017-es eredményeiért Csépai Barnabás vehette át a kupát a Békés megyei kajaksport első emberétől.

– Szeretném megköszönni az edzőknek azt a hat-hét évet, amit itt tölthettem, mert kellett ahhoz, hogy világbajnok lehessek az idén. Nem szeretnék érzelgősködni, de nagyon köszönöm. Nem volt velem mindig könnyű, de most már tudom, hogy ez egy nagy család, és ide bármikor vissza lehet jönni – mondta Szentandrás első világbajnoka, Pintér-Bodonyi Dóra.

– Igen, ez pontosan így van. Öltözőszekrényed és helyed, hajód mindig megvan, mindegy milyen klubban folytatod, az eredményeket nekünk is hozod – biztosította Petár.

Mindig egy kicsit irigykedve érkezik Szentandrásra, árulta el Schmidt Gábor, hogy itt és Szarvason is ilyen fantasztikus környezetben edzhetnek az itteniek. A látványsportok 2013-ban kezdődő támogatása egy infrastruktúra-fejlesztés keretében eljutott Békésszentandrásra is. Az átadón és azóta látja, hogy minden forint termőre fordult, dicsérte az egyesületet.

Jövőre bekapcsolják az idén elindított vízi vándor programjukba térségünket is, amivel a kajakos életérzést szeretnék minél több felé elvinni.

– Békésszentandráson ennél többre is készülünk, és nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy azért is jártunk többször is itt kollégáimmal az elmúlt időszakban, mert azt gondoljuk, hogy itt lerakhatjuk egy következő edzőtábornak az alapjait közösen – jelentette ki az MKKSZ elnöke, aki elárulta, hogy keresik azokat a helyszíneket, ahol nem csak a szabadidősport, hanem a minőségi felkészülésnek is helye lehet.

– Remélem, hogy ez a közös munka, a közeljövőben beérhet, és ebben a régióban megvalósulhat ez a közös álmunk, amit ma már nem is álomnak mondanék, és közösen tervezgetünk. Én azt hiszem, az igazi érték, ami itt ebben a teremben most is itt van, ez a közösség. Az a közösség, amiben láthatóan, a beszédekből, az edzők hozzászólásaiból, egy felnevetésből egy kis poénra, lehet érezni azt, hogy itt tényleg mindenki egyért dolgozik, hogy ez a közösség erősödjön, ebben a közösségben mindenki jól érezze magát, a közösségben mindenki kiteljesedhessen.

Példaértékűnek nevezte azt a regionális összefogást, amit a Szarvas és Békésszentandrás között fennálló testvéregyesületi kapcsolaton túl Csongrádtól Békésig tart, ami talán elsőként döbbentette rá őket arra, hogy az ilyen regionális előnyöknek a kihasználásával tudna tovább lépni a magyar kajak-kenu sport.

A protokolláris rész után az esemény vacsorával folytatódott.

Hotel Mentholra készül a Cervinus

Négygólnyi különbség nem volt ebben a mérkőzésben