in , ,

In memoriam dr. Sárkány Angyal

Dr. Sárkány Angyal
Dr. Sárkány Angyal

89 éves korában 2017. szeptember 29.-én évekig tartó súlyos betegség után elhunyt dr. Sárkány Angyal, Angyalka néni. Teste már évek óta nem engedelmeskedett akaratának, de elméje mindvégig bámulatosan tiszta volt. Lelki nyugalma megmaradt, jósága, hite, bizalma egy percre se hagyta el.

E memoár előtt már mindent megírtak róla, felsorolták kitüntetésit, munkahelyeit, méltatták életútját, ecsetelték hitét, jóságát.

E sorok írója az őt ismerő kollégái, egészségügyi dolgozók nevében egy másik díjat adományoz neki postumus: A betegek és a gyógyítás iránti feltétlen alázat, az embereken való segítés őszinte hitének és tetteinek díját.

Páratlan volt munkabírása. Idős kora ellenére mindig készen állt segíteni, kisegíteni kollégáit. Betegeihez mindig türelemmel, mély együttérzéssel viszonyult. Talán ő volt az utolsó orvos, akinek többet volt gumicsizma a lábán, mint rendes cipő. Körzeti (házi) orvosként gyalog, kerékpáron, szekéren, vagy éppen traktoron rótta Kardos tanyavilágát. Soha nem tagadott meg egyetlen házhoz hívást sem, bármilyen nehéz körülmények között kellett oda eljutnia. A nap 24 órájában a betegek rendelkezésére állt, hisz akkor még nem volt központi ügyelet sem. Petróleumlámpánál, szegényesen felszerelt orvosi táskájával gyógyított. Semmi nem tudta megtörni, semmi nem tudta elvenni hitét. Panaszra is igen ritkán nyílt a szája. Orvosi esküjét élete végéig megtartotta, ahhoz hű maradt, eszerint gyógyította a betegeit és a hozzá fordulókat.

Mély tisztelettel és őszinte nagyra becsüléssel búcsúzom tőle, kollégáim valamint Szarvas és környéke egészségügyi dolgozói nevében.

Dr. Bencze Sándor

Székesfehérváron a vajdás színjátszók

Nyílászárók javítását ígérő csalók járják a várost