in ,

A Ruzicskay Alkotóházba költözött a Márton-napi családi délután

Nyolc év után kimozdult jól megszokott közegéből a Tessedik Sámuel Múzeum hagyományos rendezvénye. Az intézmény nagyterme helyett november 11-én a Ruzicskay Alkotóházba invitálták a családokat, hogy kézműves foglalkozásokkal, lúdtollal való írással, lúdgégetészta készítéssel, kukoricamorzsolással és libás óriás társasjátékkal hangolódjanak a jeles napra. A szűkebb tér ellenére az intézmény leleményes munkatársai megoldották, hogy egyetlen kelléket se kelljen nélkülözniük a családoknak: az előtérben teát és zsíros kenyeret lehetett fogyasztani, illetve néhány feladat kapott helyet, a belső részen pedig a kézműves asztalokat és a társasjátékot helyezték el.

– Nagyon meglepődtünk, mert nem számítottunk rá, hogy ennyien jönnek el hozzánk. Akikkel én beszéltem, mindenki azt mondta, hogy örül a változásnak, mert itt még nem járt – foglalta össze a reakciókat Horváth Mariann múzeumpedagógus. – Biztos, akad olyan is, akit a kíváncsiság hozott el az alkotóházba, aminek nagyon örülünk. Betértek hozzánk járókelők és a Liget Hotel szállóvendégei közül is néhányan. Szerintem egyszerre még ilyen sokan nem voltak ebben az épületben – tette hozzá elégedetten.

A rendezvényhez kapcsolódóan két héten keresztül az óvodás és iskolás csoportokat is múzeumpedagógiai foglalkozásokra várják. Mint elmondta, eddig összesen kb. háromszázan fordultak meg náluk, ill. további két iskolás osztály jelentkezett be az elkövetkező napokban. Örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egyre több fiatal ismeri Márton püspök életét, jócselekedeteit és a naphoz fűződő népszokásokat, ami meglátása szerint részben a pedagógusoknak, részben pedig az intézmény munkájának köszönhető.

A délután „Gyere velünk a múzeumba!” című pályázat jóvoltából ingyenesen látogatható volt. Mint arról már korábban beszámoltunk, a projekt járási székelyeken működő intézményeket támogat azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő gyerekek is hozzájussanak a magyar kulturális örökséghez, ezáltal csökkenjen az esélyegyenlőtlenség a települések között.

Roszik Zoltán múzeumigazgató a fejlesztésről szólva elmondta, a költözés mára szinte teljesen befejeződött. A gyűjtemény legnagyobb része a Mittrovszky-kastélyba került, a mindennapi működéshez szükséges eszközök pedig a Szárazmalom mögött elhelyezkedő molnárházba, a Ruzicskay Alkotóházban és egy raktárhelyiségben találták meg új helyüket.  A múzeum tulajdonában lévő tárgyakból mindössze néhány installációs és történeti anyag, valamint a bútorok maradtak az eredeti helyszínen.

– A védett könyvtári gyűjteményt két nap alatt pakolták át a munkatársaim, amelyet korábban a könyvtári dolgozók bedobozoltak. Ezt követően a néprajzi anyag három napot vett igénybe. A régészeti rész költöztetése volt a legidőigényesebb, több mint két hétig tartott. Köszönettel tartozom a Komép Kft., az önkormányzat és a múzeum munkatársainak, mert nélkülük mindezt nem tudtunk volna megvalósítani – utalt az eddig történtekre.

A rendezvények tekintetében hangsúlyozta, a legtöbb programról az építkezés ideje alatt sem kell lemondaniuk a szarvasiaknak. A kiállítások és a múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne többnyire a molnárház lesz, a nagyobb közösségi eseményeket pedig a Ruzicskay Alkotóház fogadja be.

Mint megtudtuk, a beruházás jelenleg a közbeszerzés fázisában tart. Ennek lezárulta után kezdődhet el a kivitelezés, ami kb. nyolc hónapot ölel fel.

Tisztújítás történt a Fideszben

Két meccs – négy pont