in , ,

Szarvasi sikerek a karate diákolimpián

A karatésok hétvégén megrendezett Diákolimpiájáról hat érmet hoztak el a szarvasi karatésok: Radics Attila, Litauszki György és Hlbocsányi Zoltán bronzérmes lett, Frankó Dániel és Megyesi Hunor ezüstöt hozott, míg Sindel Márk arannyal gazdagította iskoláját.

2017. november 11-én Szigetszentmiklóson került sor a XXII. Karate Diákolimpiára. A rangos eseményre 54 egyesület 704 sportolója adta le nevezését. A verseny különlegessége, hogy az indulók nem egyesületeket, hanem iskolájukat képviselik, így eredményükkel oktatási intézményüknek szereznek dicsőséget. A Szlovák Általános Iskolát Bagi Dániel, Csányi Balázs, Hlbocsányi Zoltán, Nagy Máté és Szrnka Artúr, a Gál Ferenc Gyakorló Általános Iskolát Megyesi Hunor, a Vajda Péter Gimnáziumot Frankó Dániel, Litauszki György, Radics Attila és Sindel Márk képviselte, Tálas Bendegúz szerdai ujjsérülése miatt a versenyen nem tudott részt venni.

Az utánpótlás +48kg-os kategóriában az egy korosztállyal lejjebb bajnok Csányi Balázs ezúttal hiába vitt be találatot ellenfelének, a győzelemhez ez nem volt elegendő. A -48kg-osok között Szrnka Artúr győzelemmel kezdett, a következő körben 1:3-ról fordítani tudott egy fejrúgással, ám ellenfele kiegyenlített és az első szerzett pont szabálya szerint így 4:4 mellett övé lett a továbbjutás. Ugyanebben a súlycsoportban két nyertes meccs után a vigaszágra kényszerült Hlbocsányi Zoltán, a bronzmérkőzést azonban hozta, és így a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Szintén itt Megyesi Hunor első mérkőzését 4:1-re, a másodikat 5:0-ra nyerte, mindkét meccsen elsütve egy szemet gyönyörködtető kontrollált fejrúgást, bebiztosítva ezzel a továbbjutást.
Következett az elődöntő. Hunor itt az első megszerzett találatával a fináléba küzdötte magát. Versenyzőnk a döntőben is végig fölényben volt, az utolsó másodpercig 2:1-re vezetett,ám itt valószínűleg már a biztosnak hitt győzelem tudatában figyelme kihagyott, ellenfele meg tudta lepni őt és ezzel megfordította a végére az állást. A szinte már megszerzett arany helyett végül egy kellőképpen fényesen csillogó ezüstérem került Megyesi Hunor nyakába.

A kadetek (14-15 évesek) + 52kg-os kategóriájában Nagy Máté lehengerlően kezdett, 38 másodperc alatt 10:0 arányú győzelemmel verte az ellenfelét, a második körben azonban 0:2-ről 3:2-re fordítottak ellene, és így elúszott a továbbjutás. Bagi Dániel ugyanitt ezúttal szintén elakadt ellenfelében. A +70 kg-os mezőnyében Radics Attila és Frankó Dániel lépett tatamira. Attila tavaly a 12-13 éveseknél aranyérmes volt, korosztály váltása után is magabiztosan küzdött, ezúttal a harmadik helyen zárta a versenyt. Dani ugyanitt szintén jó formát hozott, és csupán a döntetlenre vonatkozó szabály miatt maradt le a végső győzelemről, utolsó mérkőzésén ugyanis 0:1-ről egyenlített ki, és ilyen esetben az nyer, aki az első találatot szerzi, így versenyzőnk a dobogó második fokára állhatott.

A junioroknál (16-17 évesek) -55kg-ban Litauszki György és Sindel Márk szállhatott harcba. Gyuri derekasan küzdött, néhány kisebb hibával és egy nem megítélt látványos fejrúgásával ezúttal a harmadik helyen végzett. Márkó dinamikus első kezes találatai és tudatos mérkőzésvezetése ezúttal diákolimpiai bajnoki címet ért.

A versenyzők felkészítését Borzi Balázs, Lipták Tibor, Lovász Gergely Lovász György, Radics Attila, Ruzsinszki György és Tóth István edzők végezték.

A karatésok következő megmérettetése a Tatami Kupa lesz, amelyen az Erópa-bajnoki szereplések is eldőlnek, Frankó Dániel 5 pontjával első helyről várja a záró fordulót.

Ruzsinszki György

Feltartóztathatatlanul menetelnek női kézilabdázóink

Tisztújítás történt a Fideszben