in , , ,

Indonéz küldöttség kereste az együttműködés lehetőségeit városunkban

Ponty tenyészanyagok szállítása kapcsán a NAIK Halászati Kutatóintézetnek már 2004 óta van kapcsolata az indonéz Tengerügyi Minisztériummal, árulta el dr. Jakabné dr. Sándor Zsuzsanna kutatási igazgatóhelyettes annak az indonéz delegációnak az érkezése előtt, amelyik a Jáva szigeteki Yogyjakarta szultánságból, annak is Purworejo tartományából érkezett, és megyénkben keres gazdasági, tudományos és kulturális partnereket. Mikor 2009-ben a koi herpeszvírustól elpusztult a teljes ottani pontyállomány, ismét a HAKI-t hívták segítségül, majd 2016-ban egy kormányközi megállapodás aláírása után végül kidolgozásra került egy tudományos program, körvonalazta az intézmény és Indonézia kapcsolatának eddigi állomásait az igazgatóhelyettes.

A vendégeket Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és Tolnai Péter alelnök fogadta és köszöntötte a kutatóintézet tárgyalójában, majd dr. Jakabné dr. Sándor Zsuzsanna mutatta be az intézetet, illetve a 2004 óta történteket. A vendégek ezután megtekintették a HAKI felújított recirkulációs üzemét.

Zalai Mihály a megyével és Indonéziával közös előzményekről kérdésünkre elmondta, hogy a Békés megyei önkormányzat és Észak-Szumátra kapcsolata 2010-re vezethető vissza, amikor a két fél között egy kulturális, oktatási és gazdasági együttműködésről szóló megállapodást írt alá a megye és az indonéz tartomány. 2016 novemberében meghívására Békés megyébe érkezett, és ennek keretében Szarvasra, a HAKI-ba is ellátogatott az indonéz nagykövetasszony. Akkor a megyei gazdasági társaságok vezetőivel közösen egy gazdaságfejlesztési fórumot tartottak.

– Akkor arról határoztunk, hogy a tárgyalásokon kikristályosodott ügyekben előkészítünk egy együttműködési megállapodást. Ez a folyamat lezajlott, jogászokkal, szakértőkkel összeállítottunk egy olyan együttműködési megállapodást, amely nem csupán egy olyan dokumentum lesz, amit aláírunk és elteszünk a fiókba, hanem amelyet közösen meg is tudunk valósítani. Ezt a jövő héten fogjuk Medanban, Észak–Szumátra fővárosában aláírni – adott tájékoztatást a megyei közgyűlés elnöke.

A keddi találkozóra a korábbi indonéz kapcsolatokat kihasználva a Jáva szigeteki Yogyjakarta szultánságból, egy különleges jogállású területről, azon belül is Purworejo tartományból érkeztek a vendégek.

– George Iwan Marantika, Yogyjakarta tiszteletbeli konzulja kérte a segítségünket abban, hogy a Halászati Kutatóintézetben ma megismerkedhessenek az itt folyó munkával. Szeretnénk ezt a lehetőséget a Halászati Kutatóintézetnek biztosítani, hiszen ez számukra olyan későbbi tudományos együttműködést, adott esetben tudástranszfert jelenthet, amely lehetőségeket nyújthat az intézetnek.

George Iwan Marantika, Yogyjakarta tiszteletbeli konzulja megtiszteltetésnek nevezte, hogy itt lehetnek, mert direkt azért jöttek, hogy Békés megyét lássák. Agus Bastian Purworejo tartomány elnöke kifejezte, hogy az együttműködést szeretnék folytatni és kibővíteni, különös tekintettel a mezőgazdaságra és a halászatra. Ugyanakkor keresik a kapcsolatot a várossal is, és reméli, hogy a város vezetése nyitott egy testvérvárosi kapcsolat kialakítására.

A program a polgármesteri hivatalban ért véget, ahol Babák Mihály polgármester várta a vendégeket. Polgármesterünk kifejezte, hogy az ilyen kapcsolatok fontosak a város számára, amik jellemzően kulturális kapcsolatként indulnak, de a későbbiekben gazdasági aspektusai is lehetnek. Néhány mondatban vázolta Szarvas történelmét, kultúráját, gazdasági és tudományos életét, valamint külkapcsolatait.

A találkozó a jövőbeni szoros együttműködés reményével ért véget.

Más motorját adta kölcsön

800 néző buzdítása mellett búcsúzott a Szarvasi FC a Magyar Kupától